MEN'S GUIDE

Bullying στη δουλειά; Από το ίδιο σου το αφεντικό;

Bullying στη δουλειά; Από το ίδιο σου το αφεντικό;

Μιας και πολύς λόγος γίνεται για το bullying τελευταία ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υφίστασαι τέτοιου είδους συμπεριφορά στη δουλειά. Απίθανο; Κι όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Guardian το 91% των εργαζομένων θεωρεί ότι το bullying στον εργασιακό χώρο δεν αντιμετωπίζεται σωστά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όταν αυτός που παρενοχλεί και επιτίθεται είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης, του τμήματος γενικά όποιος είναι το αφεντικό. Πρόκειται για μια εμπειρία που μπορεί να κάνει κουρέλι την αυτοεκτίμηση κάποιου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω της θέσης του υπευθύνου.

Η Penny de Valk, managing director στο HR θεωρεί πως υπάρχει λύση και προτείνει τα εξής:

Μιλήστε με κάποιον

Κατά προτίμηση εκτός του στενού κύκλου της ομάδας στην οποία δουλεύετε. Αυτό θα βοηθήσει για να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους. Να δείτε τις διαστάσεις του προβλήματος. Αν αυτός που θα μιλήσετε είναι μέσα στην ομάδα, δεν έχει την ουδετερότητα που χρειάζεται. Αυτό που θέλετε είναι να βγείτε λίγο από το πλαίσιο που σας καταπιέζει και να δείτε πιο καθαρά την κατάσταση.

Μιλήστε με το αφεντικό σας

Φυσικά δεν θα το κάνετε αυτό τη στιγμή που είστε έξαλλος. Αφήστε να ξεφουσκώσει το συναίσθημα και μετά αντιμετωπίστε κατά πρόσωπο τον άνθρωπο που ευθύνεται. Θα εκπλαγείτε αν σας πούμε ότι τις περισσότερες φορές οι "ένοχοι" δεν έχουν ιδέα για το πως η συμπεριφορά τους δημιουργεί θέματα στους άλλους. Μια ειλικρινής και λογική συζήτηση όπου θα εξηγείτε πως έχει επηρεαστεί η ζωή σας από τη συμπεριφορά του άλλου μπορεί τελικά να είναι η λύση. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Ohio οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το αφεντικό τους στα ίσα βιώνουν πολύ λιγότερο στρες από αυτούς που το αποφεύγουν.

Μιλήστε στο HR
Εάν τίποτα από τα παραπάνω δε δουλέψει τότε κάντε μια επίσημη καταγγελία στο τμήμα HR. Αν πραγματικά ζείτε έναν εφιάλτη αυτή είναι η μοναδική σας λύση. Σκεφτείτε ότι και άλλοι μπορεί να έχουν το ίδιο πρόβλημα και ότι ίσως έτσι να ανοίγει ο δρόμος για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Μη χάσετε την αυτοεκτίμησή σας

Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Η συνεχής παρενόχληση εκ μέρους του αφεντικού εν τέλει λυγίζει ακόμα και τους καλύτερους. Περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας στη δουλειά και αυτό σημαίνει ότι αν δε νιώθετε καλά εκεί αυτό θα φανεί και θα επηρεάσει τελικά τις επιδόσεις σας.

Σχετικές ειδήσεις