ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορχάν Παμούκ: Ο συγγραφέας διώκεται ξανά για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας

Ορχάν Παμούκ
Ο παγκοσμίου φήμης Τούρκος συγγραφέας πληρώνει την δριμύτατη κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση Ερντογάν
AP

O διάσημος νομπελίστας συγγραφέας διώκεται ξανά για το περιεχόμενο του βιβλίου του «Νύχτες Πανούκλας».

O διάσημος νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν, αυτή τη φορά για το περιεχόμενο του πρόσφατου βιβλίου του «Νύχτες Πανούκλας».

Συγκεκριμένα, η Γενική Εισαγγελία της Σμύρνης άσκησε νέα δίωξη εναντίον του διεθνούς φήμης συγγραφέα, για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη δίωξη είχε ασκηθεί ξανά στο παρελθόν και τότε είχε απορριφθεί καθώς η εισαγγελία της Τουρκίας είχε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει ευθεία προσβολή κατά του Κεμάλ Ατατούρκ. Τότε, ο διεθνούς φήμης συγγραφέας είχε εξηγήσει ότι σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου του:

«Σίγουρα δεν υπονοώ τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο βιβλίο μου. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει αναφορά ότι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου κυνηγούσε κοράκια όταν ήταν μικρός. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μου για τα πουλιά, γι’ αυτό ασχολούμαι με το κοράκι στα βιβλία μου. Επειδή ήμουν αδύναμος όταν ήμουν μικρός και μου έλεγαν συνέχεια από την οικογένειά μου ότι είμαι σαν κοράκι. Δεν έχει καμία σχέση η τουρκική σημαία και το ελληνικό έμβλημα των φαρμακείων».

Ωστόσο, ο κατήγορος δικηγόρος αποφάσισε να υποβάλει έφεση και έτσι ο Ορχάν Παμούκ πρόκειται να δικαστεί ξανά.

Θυμίζουμε ότι ο Παμούκ συχνά ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν όσο και στον ίδιο τον «σουλτάνο». Το 2020 αποδοκίμασε δημοσίως την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί, εκτοξεύοντας τα πυρά του εναντίον του Τούρκου προέδρου. Σε άλλη συνέντευξή του την περασμένη άνοιξη, ο συγγραφέας άσκησε δριμύτατη κριτική στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του δηλώνοντας δημόσια ότι «Στην Τουρκία δεν υπάρχει δημοκρατία. Τα δικαστήρια δεν είναι ανεξάρτητα. Δεν υπάρχει ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Καλάβρυτα 1943» - Σύντομα στους κινηματογράφους

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Ντιν Στόκγουελ, σταρ των Quantum Leap και Battlestar Galactica

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ