ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Φλώρος: Ο Αρκάς καλλιτέχνης που μεταδίδει τον ελληνικό Πολιτισμό μέσα από τα έργα του

Νίκος Φλώρος: Ο Αρκάς καλλιτέχνης που μεταδίδει τον ελληνικό Πολιτισμό μέσα από τα έργα του
Ο Νίκος Φλώρος με το έργο του, το κόκκινο στη σημαία δηλώνει το αίμα των ηρώων του έθνους μας.

Γοήτευσε το κοινό της Αυστραλίας – Ανάμεσα τους και την πρόεδρο της Αυστραλίας, κυρία Margaret Beazley

Στην άλλη άκρη της γης και συγκεκριμένα στην μακρινή Αυστραλία αυτή την περίοδο υπάρχει έντονο το ελληνικό χρώμα. Ο ελληνικός Πολιτισμός εκπροσωπείται επάξια από τα έργα του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου.

Η έκθεση του «Ήρωες από Μέταλλο» λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Με ένα από τα δημιουργήματα του.

Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για τα έργα του και την δύναμη που εκπέμπουν αυτά, για τους Έλληνες εξωτερικού και τις νεότερες γενεές αλλά και για τις εξέχουσες προσωπικότητες που θαύμασαν μέσω της δουλειάς του, την ελληνική ιστορία.

Η αυτού εξοχότης πρόεδρος της Αυστραλίας, κυρία Margaret Beazley AC QC και ο σύζυγός της κατά την περιήγησή τους στην έκθεση

Ανατριχιάζει στην περιγραφή του έργου του που αφορά την τρίχρωμη ελληνική σημαία, «Αυτό το έργο που αναπαριστά το εθνικό μας σύμβολο. Εκεί θα διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια αν έχει αποδοθεί στα έργα μου το αίμα, ο πόνος και οι θυσίες των Ελλήνων για την ελευθερία τους. Πρόκειται για μια σημαία διαφορετική από τις άλλες. Δεν είναι γαλανόλευκη, αλλά τρίχρωμη. Το κόκκινο χρώμα ήρθε για να συμπληρώσει τη θωριά της. Το αίμα των ηρώων μας την έχει βάψει», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr.

Δείτε την gallery:

Λαμπρές προσωπικότητες της Αυστραλίας γοητεύτηκαν από την ελληνική ιστορία

Τα εγκαίνια έγιναν στον ιστορικό χώρο του Δημαρχείου του Σίδνεϊ, όπου παρευρέθηκε ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά που η ελληνική ορθόδοξη επισκοπή της Αυστραλίας και ο ναός του Μεγάλου Βασιλείου στη Νότια Ουαλία σε συνεργασία με τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ευλογημένο μας έθνος την Έκθεση «Αφιέρωμα στο 1821» πλαισιωμένη από τη συλλογή αυθεντικών κειμηλίων της Ελληνικής επανάστασης από το πολεμικό μουσείο της Ελλάδας. Γιορτάζουμε έτσι την μνήμη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η ελληνική μας κληρονομιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι πραγματικά μοναδική και έχει προσφέρει ένα ακτινοβόλο φως σοφίας και γνώσης, καλλιτεχνικής διάνοιας και αρχιτεκτονικής ευφυΐας που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο». Την έκθεση καλωσόρισε και η δήμαρχος Σίδνεϊ, κυρία Clover Moore, με μήνυμά της. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η επίσημη επίσκεψη της αυτού εξοχότης κυβερνήτου της Αυστραλίας Margaret Joan Beazley, AC, QC, η οποία ενθουσιάστηκε με τα εκθέματα και την εντυπωσίασε η ιδιαίτερη τεχνική του διεθνή καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου, έργα του οποίου αντίκρισε πρώτη φορά από κοντά. Μήνυμα για την έκθεση απέστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κύριος George Papakostas.

Ο χαιρετισμός μου από την Τρίπολη στο Σίδνεϊ

Ο Νίκος Φλώρος, απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω ζωντανής σύνδεσης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα επέλεξε την Αρκαδία και την Τρίπολη θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρά που αποτέλεσε και τον πυρήνα της ελληνικής επανάστασης. Η σύνδεση έγινε από το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, το οποίο και συνέδραμε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό της έκθεσης, καθώς ο διευθυντής του κύριος Δημήτρης Φωτόπουλος ήταν εκείνος που φρόντισε μαζί με τη συλλογή του Νίκου Φλώρου, να ταξιδέψει στην Αυστραλία και το εκμαγείο του μεγάλου οπλαρχηγού, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Την έκθεση συμπληρώνουν σπάνια εκθέματα - έγγραφα από την ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.

Στο Newsbomb.gr μιλάει για τους «Ήρωες από μέταλλο», πως αυτοί «γεννήθηκαν» στο μυαλό του και πως αποδόθηκαν. Η τέχνη του εμπεριέχει κομμάτια της ιστορίας και αποτελεί αφορμή παιδιά της ομογένειας αλλά και παιδιά από όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως καταγωγής, να έρθουν σε επαφή με αυτή.

Τα έργα σου έχουν μια δυναμική, μια ιστορική δυναμική μίλησε μας γι’ αυτήν;

«Η συγκεκριμένη συλλογή είναι ξεχωριστή για εμένα. Οι Ήρωες από μέταλλο είναι μία ιδέα που την συνέλαβα χρόνια πριν και σταδιακά τη δημιουργούσα στο μυαλό μου μέχρι που την δημιούργησα και την πράξη. Είναι ξεχωριστή για αυτή ακριβώς την ιστορική δυναμική που αναφέρατε. Δεν είναι τυχαίο το ότι παρουσιάστηκε τη χρονιά του 2021. Είναι επετειακή συλλογή, και δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη των Ελλήνων αγωνιστών και συγχρόνως για να οξύνει την μνήμη τη δική μας. Να μας επαναφέρει στο μυαλό τον απελευθερωτικό αγώνα των προγόνων μας, όπως αυτοί αποκτούν ξανά υλική υπόσταση μέσα από τα δικά μου έργα τέχνης. Η ιστορική δυναμική λοιπόν των έργων, έχει να κάνει με τις μορφές που αυτά αναπαριστούν. Την δυναμική των έργων γενικά, πέρα από το ιστορικό κομμάτι, την αποδίδω στην ξεχωριστή τεχνοτροπία τους. Ναι, όταν ένα έργο είναι φτιαγμένο από κουτάκια αλουμινίου και στην τελική του μορφή αντικατοπτρίζει ήρωες, εκπέμπει τεράστια δυναμική».

Ποιο και γιατί είναι το πιο δυνατό σου έργο;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα έργα μεταξύ τους. Κάθε ένα το έχω δουλέψει με μεγάλη αγάπη, κόπο και μεράκι. Κάθε ένα μου έχει δημιουργήσει διαφορετικά συναισθήματα κατά τη δημιουργία του. Άλλα με δυσκόλεψαν λιγότερο και άλλα περισσότερο. Ειδικά στη συγκεκριμένη συλλογή, όπου κάθε έργο και ένα τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας. Αν επιμένετε να σας απαντήσω θα έλεγα, ίσως την ελευθερία. Γιατί πολύ απλά αναπαριστά μία έννοια και όχι ένα υπαρκτό πρόσωπο. Τεράστια πρόκληση όπως καταλαβαίνετε. Θέλω όμως να αναφερθώ και στο έργο που ήρθε να συμπληρώσει τη συλλογή: πρόκειται για το πορτραίτο της Βασίλισσας Ελισάβετ II, το οποίο ολοκλήρωσα πρόσφατα και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, τώρα, στο ιστορικό Δημαρχείο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία».

Αυτή την στιγμή τα έργα σου εκτίθενται στην Αυστραλία, ποιοι τα έχουν δει, ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττεις;

«Ήδη από την πρώτη στιγμή, η έκθεση κέρδισε τις εντυπώσεις και αισθάνομαι ευγνώμων για αυτό. Πλήθος κόσμου την έχει ήδη επισκεφθεί, ανάμεσά τους Έλληνες ομογενείς και όχι μόνο. Φυσικά την έκθεση τίμησε με την παρουσία της και η αυτού εξοχότης κυβερνήτης της Αυστραλίας κυρία Margaret Beazley AC QC, μαζί με τον σύζυγό της κύριο Dennis Wilson σε επίσημη επίσκεψη. Αλλά και ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος. Φυσικά ο δήμαρχος του Σύδνεϋ, ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστραλία, ενώ το χώρο του αθλητισμού εκπροσώπησε ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας George Kambosos. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς. Η έκθεση θα βρίσκεται στην Αυστραλία για λίγο καιρό ακόμη, οπότε εκείνοι που το επιθυμούν μπορούν ακόμη να την δουν από κοντά».

Η ιστορία των Ελλήνων είναι γραμμένη με αίμα, πόνο και θυσίες. Αυτό γίνεται αντιληπτό από αυτούς που βλέπουν τα έργα σου;


«Αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πουν όσοι έχουν δει από κοντά τα έργα μου, έχουν σταθεί απέναντί τους και έχουν ανταλλάξει μαζί τους ενέργεια. Εγώ θα σας πως μόνο να ρίξετε μια ματιά στην ελληνική σημαία. Αυτό το έργο που αναπαριστά το εθνικό μας σύμβολο. Εκεί θα διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια αν έχει αποδοθεί στα έργα μου το αίμα, ο πόνος και οι θυσίες των Ελλήνων για την ελευθερία τους. Πρόκειται για μια σημαία διαφορετική από τις άλλες. Δεν είναι γαλανόλευκη, αλλά τρίχρωμη. Το κόκκινο χρώμα ήρθε για να συμπληρώσει τη θωριά της. Το αίμα των ηρώων μας την έχει βάψει. Δείτε την και θα καταλάβετε…».

Θα έφτιαχνες ένα μεγάλο project σε κάποια πόλη, ένα δήμο για να εκτεθεί σε δημόσια θέα; Σε ποιο δήμο και τι θα ήταν αυτό;

«Έχω καταθέσει κατά καιρούς προτάσεις για projects. Όχι μία και δύο, αλλά πολλές φορές. Και μάλιστα πολλές από αυτές ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπες έως και πρωτόγνωρες θα έλεγα. Δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα από τους ανθρώπους στο χώρο της πολιτικής, ούτε καν στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσωπικά, επειδή τυγχάνω και Αρκάς, θα χαιρόμουν πάρα πολύ κάτι τέτοιο να γινόταν στον τόπο μου, την Τρίπολη, την πρωτεύουσα του Μοριά. Μια πόλη ιστορική που αποτέλεσε και πυρήνα της ελληνικής επανάστασης. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει εφικτό κάτι τέτοιο καθώς οι τοπικές αρχές προτιμούν να επενδύσουν σε άλλα κομμάτια πέρα από τον πολιτισμό. Είμαι ωστόσο ανοιχτός να δημιουργήσω έργα στο μέλλον που θα αποτελέσουν «αξιοθέατα» για μία πόλη, πάντοτε με την προσωπική μου τεχνοτροπία, ίσως κάπως εμπλουτισμένη».

Σε συγκινεί που μεταφέρεις κομμάτια ιστορίας σε παιδιά ομογενών;

«Με συγκινεί γενικότερα που η τέχνη μου ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Αυτό είναι και το όνειρο του καλλιτέχνη. Η τέχνη του να μη γνωρίζει σύνορα, να ταξιδεύει, να περνά από ήπειρο σε ήπειρο, από χώρα σε χώρα και από μυαλό σε μυαλό. Η τέχνη δεν μπορεί να μείνει περιορισμένη σε ανθρώπινα καλούπια. Είναι πανανθρώπινη. Είναι σαν μία παγκόσμια γλώσσα με κοινούς κώδικες, που ενώνει τους λαούς και δεν τους χωρίζει. Ναι, η τέχνη μου εμπεριέχει κομμάτια της ιστορίας και αν κατορθώσω εγώ αποτελέσω την αφορμή παιδιά της ομογένειας αλλά και παιδιά από όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως καταγωγής, να έρθουν σε επαφή με αυτή, θα είναι για εμένα μία λύτρωση».

Ποιες είναι οι επόμενες σου δράσεις;

«Αυτή τη στιγμή εργάζομαι πάνω σε ένα έργο, εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχω κάνει έως τώρα. Υπολογίζω να παρουσιαστεί στο κοινό μέσα στο 2023. Πρόκειται για ένα γλυπτό τεραστίων διαστάσεων, περίπου 8 μέτρα ύψος. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης καλλιτέχνιδος, Μαρίας Κάλλας, δημιουργώ το έργο αυτό στη μνήμη της. Πρόκειται για μία γλυπτή αναπαράσταση της ίδιας, φτιαγμένη από καθαρό ατσάλι. Πέραν του μεγέθους του το εν λόγω έργο είναι εντελώς πρωτοποριακό διότι θα μεταλλάσσεται. Θα αλλάζει δηλαδή σχήμα και μορφή, δεν θα παραμένει στάσιμο. Επιθυμία μου είναι να το παρουσιάσω στην γενέτειρα της Μαρίας Κάλλας, στην πόλη της Καλαμάτας και είμαι βέβαιος πως σε αυτό θα συνδράμει τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου εν γένει, καθώς μέσω του έργου θα υπάρξει προβολή της Μεσσηνίας διεθνώς. Αυτά μπορώ να μοιραστώ μαζί σας για την ώρα».