ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος!

Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος!

Σαν χθες πριν από 12 χρόνια έφυγε μία μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού.

Η σπουδαία, λαϊκή φωνή του Στράτου Διονυσίου «σβήνει» για πάντα το 1990!

Συνάδελφοί του αλλά οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του θρηνούν την απώλεια ενός μεγάλου τραγουδοποιού, η φωνή του οποίου έγινε ορόσημο του ελληνικού τραγουδιού.

Από τη φτώχεια που έζησε στα παιδικά του χρόνια, στο μεγαλείο... μία καριέρας που έμελε να αλλάξει τη ζωή του!

Ποιος ήταν ο Στράτος;

Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1934 στη Νιγρίτα των Σερρών. Γιος του Άγγελου και της Στάσας Διονυσίου, προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από πολύ μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φτώχια και την Κατοχή.

Από μικρός βίωσε μία πολύ μεγάλη απώλεια. Του πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1948.

Η τραγική είδηση του θανάτου του πατέρα του, τον βρήκε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπου είχε εγκατασταθεί εκεί πριν από ένα χρόνο.

Το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, τη Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Άγγελο, την Τασούλα, το Στέλιο και το Διαμαντή.

Από ράφτης... μεγάλος τραγουδιστής

Έπειτα από διάφορες δουλειές, ως μικροπωλητής ή ως ράφτης, ο Στράτος έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας τραγουδιστής στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Διονυσίου είχε ήδη γίνει γνωστός στα μαγαζιά της πόλης, στα οποία γυρνούσε και τραγουδούσε χωρίς όμως να δουλεύει.

Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις ο Στράτος Διονυσίου τράβηξε το ενδιαφέρον φτασμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεπαν να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να βρεθεί μέσα σε καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές.

Έχοντας στη πλάτη του μεγάλα οικονομικά προβλήματα, έβαλε στο σάκο του τα απολύτως απαραίτητα και κατέβηκε στην Αθήνα. Εκεί γνώρισε σπουδαίους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και την Καίτη Γκρέυ.

Αυτή ήταν και η πρώτη του συνεργασία...

Ο Στράτος δεν άργησε να κάνει τις πολύ μεγάλες επιτυχίες του. "Δεν με πόνεσε κανείς", ινδικό τραγούδι (που ερμήνευε η Nargish στο έργο "Mother India" ή στα ελληνικά "Γη ποτισμένη με ιδρώτα") διασκευασμένο από τον Μπάμπη Μπακάλη, "Της αγάπης μου το δίσκο" σε διασκευή Μπάμπη Μπακάλη, "Το ηλεκτρόφωνο", "Φύγε-Φύγε" σε μουσική Ατταλίδη και στίχους Βίρβου, είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες του επιτυχίες.

Σύντομα, οι μεγάλοι του λαϊκού τραγουδιού άρχισαν να εμπιστεύονται στο Στράτο παλιές τους επιτυχίες.

Τη μεγάλη του δόξα τη γνώρισε το 1967. Τη δεκαετία του '80 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων.

Ο Στράτος «έφυγε» αλλά έμειναν για πάντα τα τραγούδια του...