ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο Νότης Μαυρουδής αποχαιρετούσε τον Μίκη μέσω του Newsbomb.gr

Νότης Μαυρουδής
Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό ο ξαφνικός θάνατος του Νότη Μαυρουδή
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου

Ο Νότης Μαυρουδής έχασε τη ζωή του το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου. Ο 77χρονος έπεσε από ύψος τριών μέτρων και προσγειώθηκε πάνω σε πέτρα με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί επί τόπου θανάσιμα.

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου 2021, όλη η Ελλάδα θρηνούσε για το θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Τότε, ο σπουδαίος Νότης Μαυρουδής αποχαιρετούσε τον παγκόσμιο Μίκη μέσω του Newsbomb.gr και εξηγούσε πώς τον επηρέασε στο δικό του έργο και τη μουσική πορεία του.

Συγκεκριμένα, ο Νότης Μαυρουδής ανέφερε ότι εξαιτίας του Θεοδωράκη ξεκίνησε και ο ίδιος να μελοποιεί τους ποιητές μας.

«Είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι, όλος ο ελληνισμός θα έλεγα. Είμαστε ταρακουνημένοι από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, παρόλο που το περιμέναμε, ιδιαίτερα όσοι τον γνώριζαν από κοντά», έλεγε τότε για το χαμό του Μίκη Θεοδωράκη, μια απώλεια που αναμέναμε λόγω των προβλημάτων υγείας του σπουδαίου συνθέτη. Δεν περιμέναμε όμως τον ξαφνικό, τον αναπάντεχο θάνατο του Νότου Μαυρουδή, χθες βράδυ, που σκόρπισε μεγάλη θλίψη μέσα στην καρδιά μας...

«Έβλεπαν αυτό το σώμα σε ένα καροτσάκι, αλλά ξέραμε ότι ήταν εκεί, ότι ήταν ανάμεσά μας. Λέγοντας λοιπόν ότι "έφυγε", εννοώ ότι "έφυγε" το σώμα του, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ανάμεσα μας εφ’ όρου ζωής. Όχι μόνο της δικής μας αλλά και των νέων ανθρώπων οι οποίοι με την "ευκαιρία" ενός θανάτου μπορούν να σκύψουν πάνω από αυτό το πρόσωπο και να δουν γιατί ήταν τόσο μεγάλος ο Μίκης, τόσο πνευματικός πατέρας, γιατί ταρακούνησε τα νερά του ελληνικού τραγουδιού προς το τέλος της δεκαετίας του ’50.


Μην ξεχνάμε ότι το 1958 βγήκε για πρώτη φορά ο δίσκος του Ο Επιτάφιος σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Έβαλε τους ποιητές στο στόμα μας. Δηλαδή τραγουδούσαμε έννοιες που πολλές φορές στη νεότερη ηλικία που ήμουν κι εγώ δεν καταλάβαινα και πάρα πολύ όλα τα σημεία. Αργότερα βέβαια τα κατανόησα όταν ασχολήθηκα με την ποίηση», θυμόταν τότε ο Νότης Μαυρουδής.

Για τη μελοποίηση ποιημάτων που έκανε ο ίδιος, εξηγούσε: «Γιατί ασχολήθηκα εγώ με την ποίηση; Γιατί μου άνοιξε το δρόμο ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις. Έσκυψα πάνω σε ένα είδος μουσικής και προσπάθησα κι εγώ να μελοποιώ ποιήματα. Λόγω του Μίκη. Μας άνοιξε δρόμους όχι μόνο για το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο, αλλά για το κατεξοχήν πνευματικό στοιχείο. Εδώ ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γνωρίζω ότι τραγουδώντας τον Επιτάφιο και μετά το Άξιον Εστί δεν ήξερε τι έλεγε, όπως ο ίδιος σημείωνε, δεν τα καταλάβαινε, αλλά τα τραγουδούσε».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τον Μίκη, ο Νότης Μαυρουδής έθεσε και έναν προβληματισμό: «Ο Μίκης ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του από τότε που ξεκίνησε. Έκανε μια πολιτιστική δραστηριότητα η οποία είναι ζηλευτή. Αν τη δούμε τώρα, μετά από μισό αιώνα και βάλε, 70 χρόνια περίπου, θα δούμε ότι είναι απίστευτες αυτές οι πρωτοβουλίες. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο για τον Μίκη και ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές που μας έχουν ταρακουνήσει για έναν θάνατο τον οποίο περιμέναμε. Ήμασταν προσαρμοσμένοι μέσα σε αυτό το θάνατο, εδώ και καιρό. Ωστόσο είναι σαν να πεθαίνει ένας νέος, νεότατος άνθρωπος. Γιατί ήταν πολύ νέος ο Μίκης σε όλη του τη ζωή.

Μήπως ο θάνατος του Μίκη είναι μια "ευκαιρία" να επανατοποθετηθούμε, όλος ο κόσμος, σε αυτά που ακούμε; Γιατί η εποχή μας περιέχει πολύ κακά τραγουδιστικά προϊόντα και λαϊκισμό…».

Διαβάστε επίσης

Μαυρουδής: Η τελευταία συνέντευξη - Τυχερός που «άραξα» στη Μακρινίτσα

Νότης Μαυρουδής: Η προφητική ανάρτηση και το αντίο του γιου του

Νότης Μαυρουδής: Η ζωή και το έργο του

Νότης Μαυρούδης: Πώς έγινε η τραγωδία – Οι εργασίες στο σπίτι και η μοιραία πτώση