ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Δωρεάν εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

πανσέληνος στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
H μαγευτική πανσέληνος στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
AP/φωτογραφία Αρχείου

Φέτος θα απολαύσουμε δύο φορές την αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Τρίτη 1η και την Πέμπτη 31 Aυγούστου.

​Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.

Εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 χώρους, ενώ άλλοι 50 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 και στις 30 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πανσελήνου 2023

poster panselinos augoustos2023

Στην Αττική, το Νομισματικό Μουσείο θα γιορτάσει την Πανσέληνο της 1ης Αυγούστου με τη μουσική εκδήλωση: «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες» με την ερμηνεύτρια Ευγενία Γκρίμα, και τον Νεκτάριο Διονυσάτο στο πιάνο. Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης. (από 19:30 έως 24:00)

Στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Μουσική Εκδήλωση στον Κήπο του Ιλίου Μελάθρου: «Έχει ένα φεγγάρι απόψε» στις 21:00.

Απόψε, 1η Αυγούστου, το Αρχαίο Θέατρο Ζέας/Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στις 9 το βράδυ θα παρουσιάσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα (όπερα – οπερέτα – άριες, γνωστά κομμάτια ξένων και Ελλήνων συνθετών, ορχηστρικά για πιάνo και βιολί).

Την τελευταία νύχτα του Αυγούστου, το Επιγραφικό Μουσείο θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση με προβολή ταινίας (20:00 – 23:00). Σημειώνεται πως οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου δεν θα είναι επισκέψιμοι.

Διαβάστε επίσης

Πανσέληνος Αυγούστου: Διανυκτέρευση στο ΚΠΙΣΝ με silent disco, θαλάσσια ποδήλατα, yoga και ταινίες

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης