Ηρώδειο
Ενδιαφέρουσες παραστάσεις και αγαπημένοι καλλιτέχνες κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Πηγή: Φεστιβάλ Αθηνών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος στο Ηρώδειο: Από Ξαρχάκο και Γούντι Άλεν μέχρι Βίσση και Ρέμο

Αναλυτικά οι θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις που θα δούμε στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Μετά την ολιγοήμερη διακοπή του Αυγούστου, κοινό και καλλιτέχνες επιστρέφουν και πάλι στο Ηρώδειο το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στις 28/08 με την εμβληματική όπερα Νόρμα και συνεχίζει έως και τον Οκτώβριο με σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η αγαπημένη όπερα της Μαρίας Κάλλας (την τραγούδησε συνολικά 92 φορές στη σκηνή), η περίφημη Νόρμα του Μπελίνι θα παρουσιαστεί στις 28 και 30 Αυγούστου
με 110 ερμηνευτές και μουσικούς επί σκηνής και ένα all-star cast πρωταγωνιστών από όλο τον κόσμο οι οποίοι συνδέονται με τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Η οπερα ξεκινά στη χώρα μας την ευρωπαϊκή της περιοδεία με αφορμή τους διεθνείς εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης σοπράνο και μετατρέπεται σε ένα μοναδικό υπερθέαμα από τον Γάλλο σκηνοθέτη Tom Volf. Στο ρόλο της Νόρμα η περίφημη Λιβανο-Καναδή σοπράνο Joyce El-Khoury. Pollione ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας τενόρος Μάριος Φραγκούλης. Στην Αθήνα καταφθάνει και ο πιανίστας της Μαρίας Κάλλας, ο σπουδαίος Αμερικανός Eugene Kohn, για να διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Την τελευταία μέρα του Αυγούστου (31/08) το Ηρώδειο παρουσιάζει τα «Βατράχια» του Αριστοφάνη με τη σκηνοθετική υπογραφή της Έφης Μπίρμπα. Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή της αριστοφανικής κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας. Συμμετέχουν οι Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.

Ο Σεπτέμβριος καταφθάνει στο Ηρώδειο με ένα πλούσιο πρόγραμμα μοναδικών εκδηλώσεων για κάθε μουσικό και θεατρικό γούστο. Δείτε αναλυτικά όσα θα απολαύσουμε στη σκιά της Ακρόπολης έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Σεπτέμβριος στο Ηρώδειο

Οιδίπους επί Κολωνώ, του Σοφοκλή
(Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου)

Ο συγκλονιστικός Δημήτρης Καταλειφός
Ο συγκλονιστικός Δημήτρης Καταλειφός

Ο συγκλονιστικός Δημήτρης Καταλειφός αφού καταχειροκροτήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και μάγεψε τους Δελφούς, έρχεται να μας καθηλώσει με την ερμηνεία του ως Οιδίποδας, στη σκιά της Ακρόπολης. Η παράταση στο Ηρώδειο έγινε sold out μέσα σε 48 ώρες. Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Γιώργο Σκεύα.

Σταύρος Ξαρχάκος, Το θρυλικό ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ 40 χρόνια μετά
(Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου)

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου η σκηνή του Ηρωδείου μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο.

Μπροστά στα μάτια μας, ο Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος κλείνει 40 χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές μας.

Σταύρος Ξαρχάκος
Σταύρος Ξαρχάκος, Ρεμπέτικο 40 χρόνια μετά

Ήταν το 1983 όταν o Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, την ταινία «Ρεμπέτικο», μια ταινία ορόσημο, η οποία με αφορμή την πορεία μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου (υπονοείται η Μαρίκα Νίνου), κατέγραψε την Ελλάδα του μεσοπολέμου, τα ρεμπέτικα, τη ζωή των καλλιτεχνών, τη ζωή στα προσφυγικά. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Σταύρος Ξαρχάκος δημιούργησε νέα τραγούδια φτιαγμένα με παλιά συνταγή που έδιναν την αίσθηση ότι πρόκειται για παλιά ρεμπέτικα. Ο δίσκος ''Ρεμπέτικο'' από τότε γνώρισε πολλές επανακυκλοφορίες και τεράστια αποδοχή, πούλησε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα και έδωσε νέα ώθηση στο ρεμπέτικο.

O Σταύρος Ξαρχάκος αφιερώνει τη συναυλία της 3η Σεπτεμβρίου στους πρωτεργάτες του «Ρεμπέτικου» που δεν είναι πια στη ζωή: Νίκο Γκάτσο, Σωτηρία Λεονάρδου, Νίκο Δημητράτο, Νίκο Μαραγκόπουλο, Κώστα Τσίγκο, Τάκη Μπίνη, Αριστείδη Μόσχο, Θόδωρο Πολυκανδριώτη και Λάζαρο Κουλαξίζη.

Γιώργος Χατζηνάσιος και Στέφανος Κορκολής
(Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου)

Με δύο πιάνα, τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, και με ερμηνευτές τους τραγουδιστές: Σοφία Μανουσάκη, Θοδωρή Βουτσικάκη και Άντα Αθανασοπούλου, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Στέφανος Κορκολής ετοιμάζονται να μας ταξιδέψουν.

Άννα Βίσση
(Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και νέα συναυλία την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου)

Η Άννα Βίσση που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια διαρκούς κι επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική, έρχεται για πρώτη φορά στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε μία συναυλία - σταθμό, μέσα από την οποία θα ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ. Την συνοδεύουν το Σύνολο Ποικίλης Μουσικής «Φιλαρμόνια» υπό τη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη (με τον οποίο έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν, στις παραστάσεις «Δαίμονες» και «Οι Καμπάνες Του Edelweiss»), η 40μελής Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών και η βραβευμένη πιανίστα Βικτωρία Φιοράλμπα Κιαζίμη. Στη βραδιά εμφανίζονται και μέλη από την μπάντα της Άννας Βίσση.

Μαρία Φαραντούρη και Ζυλφύ Λιβανελί
(Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου)

Μαρία Φαραντούρη και Ζυλφύ Λιβανελί
Μαρία Φαραντούρη και Ζυλφύ Λιβανελί

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες, δυο εμβληματικές προσωπικότητες και φίλοι, ενώνουν τις φωνές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Τούρκος συνθέτης Ζυλφύ Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο, καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Μαζί τους η Görkem Ezgi Yildirim.

Βάκχες του Ευριπίδη
(Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου)

«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου
«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου έρχονται στο Ηρώδειο. Τους κύριους ρόλους της τραγωδίας ερμηνεύουν δύο σημαντικοί ηθοποιοί, ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Διόνυσου και ο Γιώργος Χριστοδούλου στο ρόλο του Πενθέα, ενώ τον ρόλο της Αγαύης ερμηνεύει η σκηνοθέτρια. Μαζί τους οι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης και Δήμητρα Κούζα. Αναπόσπαστο στοιχείο της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον συνθέτη Γιώργο Μαυρίδη και τον Βασίλη Κόκλα.

Γούντι Άλεν
(Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου)

O Γούντι Άλεν, στην τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη έρχεται στο Ηρώδειο το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου για μια μοναδική συναυλία, με την οποία αποχαιρετά το ελληνικό κοινό.

Γούντι Άλεν
Ο Γούντι Άλεν έρχεται στο Ηρώδειο

Ο μεγάλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός σε αυτή την τελευταία περιοδεία της καριέρας του θα συνοδεύεται από τη διάσημη «New Orleans Jazz Band» με Μαέστρο τον Conal Fowkes.

Η New Orleans Jazz Band είναι οι Κόναλ Φόουλκς (Conal Fowkes) στο πιάνο, ο Σάιμον Γουέτενχολ (Simon Wettenhall) στην τρομπέτα, ο Τζέρι Ζίγκμοντ (Jerry Zigmont) στο τρομπόνι, ο Κέβιν Ντορν (Kevin Dorn) στη ντραμς, ο Μπράιαν Ναλέπκα (Brian Nalepka) στο μπάσο και στο μπάντζο ο Τζος Νταν (Josh Dunn).

Bill Burr
(Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου)

Ο διάσημος κωμικός και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του stand-up παγκοσμίως, κάνει μια στάση στη χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

ΜΕΛΙSSES
(Tρίτη 12 Σεπτεμβρίου)

Το συγκρότημα αφιερώνει τη συναυλία του στις «παρέες που γράφουν ιστορία». Ένα αφιέρωμα στα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα. θα συνθέσουν ένα πρόγραμμα με όλα τα τραγούδια σταθμούς των μουσικών συγκροτημάτων, από τους Forminx μέχρι τους Φατμέ και από τους Xάρη και Πάνο Κατσιμίχα μέχρι τα «Υπόγεια Ρεύματα» και τα «Ξύλινα Σπαθιά», ενώ παράλληλα θα παίξουν και μεγάλες επιτυχίες από την προσωπική τους δισκογραφία. Εκλεκτοί τους καλεσμένοι οι: Πασχάλης (Τhe Olympians), Μπάμπης Στόκας (Πυξ Λαξ), Κώστας Τουρνάς (Poll). Guest η Παυλίνα Βουλγαράκη. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το παιδί».

Ο Αντώνης Ρέμος υποδέχεται τον Μάικλ Μπόλτον
(Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου)

Ο Μάικλ Μπόλτον με την βαθιά αισθαντική φωνή του, τις διαχρονικές του επιτυχίες και τα νέα του τραγούδια έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αντώνη Ρέμο στην σκιά της Ακρόπολης σε μία μοναδική συναυλία, γεμάτη μοναδικές ερμηνείες, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δεν έχει σύνορα.

Ο Μάικλ Μπόλτον είναι πολυβραβευμένος τραγουδιστής/τραγουδοποιός με δύο βραβεία Grammy, ο οποίος έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και συνεχίζει να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο.

GREGORIAN
(Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου)

Οι GREGORIAN έρχονται μετά από χρόνια για άλλη μια φορά στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα παρουσιάσουν μια συναυλία μαγική, ένα φαντασμαγορικό σκηνικό υπερθέαμα με όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους.

Οι GREGORIAN αποτελούνται από 8 τραγουδιστές, 2 τραγουδίστριες και συνοδεύονται από 6μελές μουσικό συγκρότημα. Όλοι τους με κλασική μουσική εκπαίδευση, ντυμένοι με υπέροχες βελούδινες στολές μοναχών σχεδιασμένες σε πανέμορφα χρώματα δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με φωτιστικά εφέ, προβολές και ειδικά εφέ με καθρέφτες, ομίχλη, καπνό, κεριά και άλλες εκπλήξεις, που εκστασιάζουν το κοινό.

Η Κάλλας στο Ηρώδειο - Γκαλά όπερας
(Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου)

Το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρία Κάλλας κορυφώνεται με ένα μεγάλο Γκαλά Όπερας με τίτλο Η Κάλλας στο Ηρώδειο στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τέσσερις διακεκριμένες υψίφωνοι με διεθνή καταξίωση, οι 'Aννα Πιρότσι, Κάθριν Φόστερ, Βασιλική Καραγιάννη και Νίνα Μινασιάν, θα ερμηνεύσουν τις άριες εκείνες που η Κάλλας σημάδεψε με την ερμηνεία της στις ιστορικές εμφανίσεις της στο Ηρώδειο το 1944 και το 1957. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Φιλίπ Ωγκέν. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Μητέρα Συγγνώμη», συναυλία για το περιβάλλον
(Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου)

Μία μεγάλη συναυλία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή παρουσιάζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, με το έργο του συνθέτη Πασχάλη Τόνιου «Μητέρα Γη Συγνώμη». Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Αργυρός με την τιμητική συμμετοχή της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και τον Γρηγόρη Βαλτινό στον ρόλο του αφηγητή, ενώ την βραδιά παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας με την σκηνοθετική υπογραφή της Σοφίας Σπυράτου.

Πρόκειται για μια πολυπληθή παραγωγή με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, συμφωνικής ορχήστρας και 400 χορωδών, που θα ενώσουν την φωνή τους σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τους συνοδεύει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη Διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Ευανθία Ρεμπούτσικα - «Γυναίκες της Μεσογείου»
(Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου)

Ευανθία Ρεμπούτσικα
Ευανθία Ρεμπούτσικα

Το interactive κι απρόσμενο αυτό project, που τιτλοφορείται «Γυναίκες της Μεσογείου», φέρει πλατιά την υπογραφή της οικοδέσποινας και δημιουργού της παράστασης, Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Οι προσφιλείς ήχοι και μελωδίες της Ευανθίας, δεν περιορίζονται μόνο στο Αιγαίο, τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά ξανοίγονται σε όλη την Μεσόγειο.

Η πολυβραβευμένη μας συνθέτης και μουσικός με το ανυπέρβλητο μουσικό της σύνολο, υποδέχονται πέντε κορυφαίες φωνές της Μεσογείου και παρουσιάζουν μαζί στο Ηρώδειο ένα εντελώς καινούργιο, εντυπωσιακό και πάντα ταξιδιάρικο πρόγραμμα
πάνω σε δικές της μουσικές και τραγούδια. Είναι οι Gülseven Medar στα Τουρκικά, η μοναδική Ana Alcaide στα Ισπανικά, η σπουδαία Mor Karbasi στα Εβραϊκά, η πολυτάλαντη Mira Wagih στα Αραβικά και η περίφημη Souad Massi στα Γαλλικά.

Ηλέκτρα του Σοφοκλή
(Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου)

Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ με την Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

Η Λένα Παπαληγούρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Η Λένα Παπαληγούρα στην Ηλέκτρα του ΣοφοκλήElina Giounanli

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Στρατής Χατζησταματίου [Ορέστης], Ελισάβετ Μουτάφη [Κλυταιμνήστρα], Ιωάννης Παπαζήσης [Παιδαγωγός], Εριέττα Μανούρη [Χρυσόθεμις], Δαυίδ Μαλτέζε [Αίγισθος], Πάρης Λεόντιος [Πυλάδης].

Wardruna
(Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου)

Tο συγκρότημα-φαινόμενο που έγινε διάσημο από την πολύ επιτυχημένη σειρά «Vikings», θα βρεθεί για πρώτη φορά στο εμβληματικό Ωδείο στις 21 Σεπτεμβρίου για μια από τις σπάνιες συναυλίες του.

Wardruna σημαίνει «η φύλακας των μυστικών» ή «αυτή που ψιθυρίζει». Το ομώνυμο συγκρότημα από την Νορβηγία έχει κατακτήσει τον κόσμο με τον καθηλωτικό ήχο του και τα εντυπωσιακά shows του που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία. Στους έξι δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα, παρουσιάζουν την αρχαία νορβηγική μουσική αλλά και σκανδιναβικές παραδόσεις, βασιζόμενοι σε αρχέγονες πηγές, όπως οι νορβηγικές Ρούνες.

Για την απόκοσμη σκηνική παρουσία τους οι Wardruna φορούν κοστούμια «αγρίων». Τραγουδούν στα αρχαία νορβηγικά και χρησιμοποιούν μουσικά όργανα από το μακριά χαμένο παρελθόν της Βόρειας Ευρώπης, όπως κέρατα κατσίκας, φλάουτα, άρπα στόματος, κρουστά από κόκαλα ελαφιού, ενώ δεν λείπουν οι ήχοι δέντρων, βράχων, νερού και άλλων στοιχείων της φύσης.

Τραγούδια τους χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές σκηνές της εξαιρετικά επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Vikings», προσφέροντας στους Wardruna μεγάλη προβολή.

Fuego
(Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου)

Η “φλόγα” και το πάθος του φλαμένκο έρχονται και πάλι στην Αθήνα, με την 25μελή Ομάδα του Antonio Gades, για να μας παρασύρουν στους μοναδικούς ρυθμούς του αυθεντικού ισπανικού φλαμένκο, σε μία μυσταγωγική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη.

Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
(Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου)

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου οι σολίστ του μπαλέτου της Opera De Paris, θα αποτυπώσουν κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τη μαγεία του Νουρέγιεφ, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα 30 χρόνια από τον θάνατό του.

Amadeus Mozart - Requiem Το Τραγικό και το Θείο
(Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου)

Πρόκειται για μια μεγαλειώδη συμφωνική συναυλία που παρουσιάζει κορυφαία αριστουργήματα του μουσικού Κλασικισμού, τα πλέον εμβληματικά έργα του πιο ιδιοφυή συνθέτη όλων των εποχών, του Wolfgang Amadeus Mozart.

Tα αριστουργηματικά έργα του W.A. Mozart θα ερμηνεύσει η κορυφαία σε παγκόσμια κατάταξη, ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Πολωνικής Όπερας της Βαρσοβίας (Teatr Wielki – Opera Narodowa) https://teatrwielki.pl/en/

Σόλιστ: Σοπράνο (υψίφωνος) Έλενα Κελεσίδη, Μezzo Σοπράνο (μεσόφωνος) Νεφέλη Κωτσέλη, Τενόρος Γιάννης Καλύβας, Βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς.Συμμετέχουν οι Xορωδίες της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Τα διάσημα, διεθνώς αναγνωρισμένα έργα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Βαρσοβίας Maestro Patrick Fournillier.

To παγκοσμίως γνωστό και αγαπητό στο κοινό Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20, K.466 του Wolfgang Amadeus Mozart, οικουμενικά αναγνωρισμένο για την τελειότητα του στην προσέγγιση του "τραγικού" και του "θείου" της ανθρώπινης ψυχής, θα ερμηνεύσει η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, με διεθνείς διακρίσεις και μακροχρόνιες σπουδές στο εξωτερικό, η οποία αναμετράται επάξια με κορυφαίες ορχήστρες ανά τον κόσμο από νεαρή ηλικία.

Μια συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

IL VOLO
(Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου)

Γνωρίζοντας την ιστορία του Ηρωδείου και επιθυμώντας να εμφανιστούν στο μοναδικό αυτό μνημείο, οι IL VOLO επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας, προκειμένου να παρουσιάσουν μία συναυλία.

Χρήστος Λεοντής, «60 χρόνια μαζί»
(Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου)

Φέτος κλείνουν 60 χρόνια μουσικής πορείας για τον Χρήστο Λεοντή. Αυτή η συγκυρία, δίνει την ευκαιρία στον Χρήστο Λεοντή να ξαναβρεθεί και να συνταξιδέψει πάλι με το κοινό, με μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, στις 26 Σεπτεμβρίου, σε μια παράσταση που θα ανατρέξει σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξηντάχρονης πορείας.

Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη.

Έκτακτη συμμετοχή: Maria del Mar Bonet. Φιλική συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης

Παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης. Διεύθυνση Ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής

Μίνως Μάτσας, «Η μουσική αθέατη μέσα μας»
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 ο βραβευμένος συνθέτης Μίνως Μάτσας θα δώσει μία μεγάλη συναυλία βασισμένη στα έργα του – ορχηστρικές συνθέσεις του και τραγούδια από τον κινηματογράφο, τη τηλεόραση και το θέατρο.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και μαζί με το Μίνω Μάτσα στο πιάνο συμπράττει εξαμελής ομάδα μουσικών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Μυρτώ Βασιλείου.

Classic Rock 7
(Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου)

Το ραντεβού καθιερώθηκε και το Classic Rock 7 επιστρέφει στο Ηρώδειο με δυνατούς guest πρεσβευτές του αυθεντικού Rock ήχου, μια δυνατή ορχήστρα και τις πιο μεγάλες rock επιτυχίες, σε ένα εντελώς νέο εκρηκτικό playlist.

Οι φετινοί guests είναι χαρισματικές και εμβληματικές προσωπικότητες της rock μουσικής σκηνής και έρχονται για πρώτη φορά να τραγουδήσουν κάτω από τον Αθηναϊκό ουρανό και την Ακρόπολη.

Ο Dave Evans, ο πρώτος τραγουδιστής και συν-ιδρυτής τoυ θρυλικού συγκροτήματος ΑC/DC, 50 χρόνια από την ίδρυση τους, θα ερμηνεύσει τραγούδια σταθμούς όπως το TNT και το Highway to hell αλλά και covers που έπαιξαν οι AC/DC στην πρώτη περιοδεία τους.

O Justin Hayward, η αυθεντική αξεπέραστη φωνή των Moody Blues, με μοναδικά κομμάτια όπως το Nights in White Satin και το Tuesday Afternoon.

Η Maggie Reilly, η κεντρική φωνή της μπάντας του Mike Oldfield, η οποία ερμήνευσε τα διάσημα κομμάτια Moonlight shadow και France. Εκτός από τις αγαπημένες επιτυχίες με τον Mike Oldfield θα ερμηνεύσει και το διαχρονικά διάσημο κομμάτι Everytime you touch, το οποίο εκτόξευσε την καριέρα της το 1992 αλλά και άλλες δικές της επιτυχίες.

Και η εμπειρία απογειώνεται με τον δυνατό συμφωνικό ήχο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Koyaniskaatsi
(Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου)

Το εμβληματικό έργο Koyaanisqatsi: Life out of Balance συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση και θα παιχτεί στην ολότητα του.

Μία ταινία προφητική σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio.

Τo soundtrack της ταινίας θα ερμηνεύσει το Philip Glass Ensemble, καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται η συγκλονιστική ταινία. Με το Philip Glass Ensemble θα συμπράξει η Academia Athens Youth Choir. Υπό τη διεύθυνση του Michael Riesman.

Οκτώβριος στο Ηρώδειο

Σε Βυζαντινά Ίχνη
(Κυριακή 1η Οκτωβρίου)

Μια ιδιαίτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, στο Ωδείο Ηρώου Αττικού, που θα επιχειρήσει να συνδέσει την παράδοση της βυζαντινής μουσικής, το «βυζαντινό μέλος», με την σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τίτλος της συναυλίας «Σε Βυζαντινά Ιχνη-Δυο Χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής, από το Βυζάντιο στο Μουσικό Σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη» επικεντρώνεται στον Έλληνα συνθέτη που αντλεί έμπνευση και πνευματική δύναμη σε μέγιστο βαθμό από την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση.

Στα βυζαντινά ίχνη θα μας οδηγήσουν με τις φωνές τους, ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, γνωστός για τη βυζαντινή του παιδεία, τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το μοναδικό βυζαντινοπρεπές ηχόχρωμα της φωνής του.

Δίπλα του ο Βασίλης Σκουλάς, εμβληματικός ερμηνευτής και εκπρόσωπος της μεγάλης Κρητικής Μουσικής Παράδοσης θα φέρει επί σκηνής, τα βυζαντινότροπα, μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, ανάμεσα τους ριζίτικά, χοροί και μοιρολόγια.

Στη συναυλία συμμετέχει επίσης η Σοφία Μάνου, η οποία μέσα από τις μουσικές της επιλογές, βαδίζει στα Βυζαντινά και Λαϊκά μουσικά μονοπάτια.

Θα ακούσουμε κείμενα που θα αναδεικνύουν το μουσικό εγχείρημα, κείμενα έκπληξη μεταξύ αυτών βιογραφικά του Μίκη Θεοδωράκη, που συνδέουν την βυζαντινή παράδοση και το σήμερα, από την εμβληματική ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη. Στον ρόλο του περιηγητή στον χρόνο ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης σε κείμενα Νεκτάριου Παυλάκη.

Τον διάλογο βυζαντινών ψαλμών και ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει σχεδιάσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, μουσικολόγος, πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη, την οποία θα δούμε επί σκηνής.

Μουσικός συνοδοιπόρος στο σχεδιασμό της παράστασης ο Γεώργιος Δεμελής, Διευθυντής της Ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοψάλτης του Πολιούχου των Αθηνών και Υπ. Δρ. Μουσικολογίας, ο οποίος τα τελευταία χρονιά έχει επιμεληθεί πλήθος συναυλιών που παρουσιάστηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Δον Κιχώτης
(Δευτέρα 2 Οκτωβρίου)

Μια μεγαλειώδης παράσταση κλασικού μπαλέτου έρχεται στο Ηρώδειο. Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, σε πλήρη σύνθεση, με 150 συντελεστές, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής του περιοδείας, έρχεται και στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει το αριστούργημα του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης».

Η Κασέτα του Μελωδία για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
(Τετάρτη 4 Οκτωβρίου)

Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Γρηγόρης ΜπιθικώτσηςTakis Pananidis

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση επιστρέφει ο Μελωδία 99.2 μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα και ερμηνευτές τους: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννη Διονυσίου, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Μπάμπη Στόκα και Ασπασία Στρατηγού και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «ΡΥΘΜΟΣ», το μεγάλο αφιέρωμα του Μελωδία 99.2 έρχεται να φωτίσει τις σημαντικότερες στιγμές του σπουδαίου ερμηνευτή, μουσικού και συνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Γιάννης Μαρκόπουλος: «Η Λειτουργία του Ορφέα» & «Ερωτική Συμφωνία»
(Δευτέρα 9 Οκτωβρίου)

Με δύο πολύ σημαντικά έργα διεθνούς ακτινοβολίας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη θα συναντηθεί το κοινό στη σκιά της Ακρόπολης, λίγους μόλις μήνες μετά από τη βαριά απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σχεδίασε αυτή τη συναυλία και σκόπευε να την παρουσιάσει ο ίδιος στο κοινό.

Ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος
Ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος


Τραγουδούν ο βαρύτονος Boris Prýgl ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους Τσέχους τραγουδιστές της Όπερας με διεθνή καριέρα και η Πολωνοκαναδή σοπράνο Karoline Podolak, πολυβραβευμένη στη χώρα της, τον Καναδά, και μεγάλο αστέρι της διεθνούς σκηνής. Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Tσόκανου

Σταμάτης Σπανουδάκης - «Για τον Αλέξανδρο»
(Τετάρτη 11 Οκτωβρίου)

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα. 28 χρόνια μετά, ο αγαπημένος συνθέτης συναντά ξανά επί σκηνής τον μοναδικό Βασίλη Σαλέα. Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για τη στήριξη της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».

Κώστας Χατζής
(Κυριακή 15 Οκτωβρίου)

Ο κορυφαίος τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Κώστας Χατζής, με την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στη φωνή του και την κιθάρα του έχει ένα μοναδικό τρόπο να επικοινωνεί με το κοινό. Τα τραγούδια του έχουν καταφέρει να αγγίξουν τις ψυχές όλων και να μας ταξιδέψουν σε κόσμους όπου «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει» αλλά και «Η αγάπη όλα τα υπομένει». Γεμάτη από τραγούδια θα είναι και αυτή η μοναδική βραδιά που θα μας χαρίσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 15 Οκτωβρίου 2023. Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Μαζί του οι: Ελπίδα, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Κότσιρας, Δανιέλα Χατζή.

Διαβάστε επίσης

Ηρώδειο: Ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει το θρυλικό «Ρεμπέτικο» 40 χρόνια μετά

Ο Γούντι Άλεν έρχεται στο Ηρώδειο - Θα είναι η τελευταία του συναυλία στην Ελλάδα

Classic Rock 7: Τρεις αυθεντικές ροκ φωνές για πρώτη φορά μαζί στο Ηρώδειο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ