ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα του 9ου Tinos World Music Festival

Τήνος
Τήνος
Αρχείο Newsbomb.gr

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023

Το Tinos World Music Festival παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο μουσικής δημιουργίας με τον τίτλο «Μετασχηματισμοί», που έχει σκοπό να διερευνήσει τη σχέση των διάφορων εκφάνσεων του λαϊκού μουσικού πολιτισμού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το Tinos World Music Festival εγκαινιάστηκε το 2013 στο νησί της Τήνου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου. Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η Μάρθα Μαυροειδή.

Με τον κύκλο εκδηλώσεων «Μετασχηματισμοί» το φεστιβάλ στοχεύει να αναδείξει τη νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και που αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα. Οι μουσικοί αυτής της κοινότητας σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε αυτά τα είδη.

Ο κύκλος «Μετασχηματισμοί» αποτελείται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις του φεστιβάλ (Μετασχηματισμοί Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), σε τρεις διαδοχικές χρονιές (2022, 2023, 2024) και περιλαμβάνει συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες της Τήνου. Στόχος του τριετούς κύκλου είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα στην οποία νέες μουσικές τάσεις θα συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσα από μουσικές συμπράξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και θα συναντηθούν με ένα ευρύ κοινό, δημιουργώντας ένα μουσικό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τοπική κοινωνία της Τήνου και των κοντινών νησιών όσο και ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Το Tinos World Music Festival διοργανώνει για τρίτη χρονιά δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με δύο σπουδαίους μουσικούς. Ένα εργαστήριο για το μπουζούκι με τον Φώτη Βεργόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του, και ένα εργαστήριο για το Αρμένικο τραγούδι με την Shushan Kerovpyan, μια εξαιρετική μουσικό που προέρχεται από Αρμένικη μουσική οικογένεια. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 - 13:00.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος Τήνου

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ διεξάγεται για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον Πύργο της Τήνου.

Γιώργος Παπαϊωάννου | Νίκος Παπαϊωάννου

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου (βιολί, βιόλα και λάφτα) και ο Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο και λάφτα), θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από δικές τους κυρίως συνθέσεις αλλά και έργα άλλων συνθετών που τους έχουν εμπνεύσει, με βασικό άξονα τις τροπικές μουσικές παραδόσεις της περιοχής της Μεσογείου.

Γιώργος Παπαϊωάννου: βιολί, βιόλα, λάφτα

Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο, λάφτα

Φώτης Βεργόπουλος | Shushan Kerovpyan | «Από την Ελλάδα ως την Αρμενία»

Ένα εξάχορδο μπουζούκι, ένα κοντραμπάσο και δύο φωνές μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, με μερικές ενδιαφέρουσες παρακάμψεις, σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η μίνιμαλ ενορχήστρωση του σχήματος συμβάλλει σε μια αυθεντική προσέγγιση αυτών των ρεπερτορίων, πάντα μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι, φωνή

Shushan Kerovpyan: κοντραμπάσο, φωνή


Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Νίκος Παραουλάκης | «En Route» Project

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο «En Route», το Nikos Paraoulakis «En Route» Project, ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από πέντε κορυφαίους μουσικούς της world jazz, θα μας παρουσιάσει συνθέσεις από τον ομώνυμο δίσκο, καθώς και καινούρια ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Νίκος Παραουλάκης: νέυ, καβάλ, ντουντούκ

Κυριάκος Ταπάκης: ούτι

Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο, πλήκτρα

Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο

Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά


Μάνος Αχαλινωτόπουλος | Μάρθα Μαυροειδή

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος μοιράζεται τη σκηνή του Tinos World Music Festival με τη Μάρθα Μαυροειδή, τον Γιώργο Βεντουρή και τον Βαγγέλη Καρίπη, σε μια συναυλία με συνθέσεις από τον δίσκο «Υάκινθος» –που φέτος κλείνει 25 χρόνια από την κυκλοφορία του– αλλά και νέες συνθέσεις που ψάχνουν την θέση της παραδοσιακής μουσικής στο σήμερα.

Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο

Μάρθα Μαυροειδή: ηλεκτρική λάφτα, φωνή

Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο

Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά


Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ταξιάρχης Γεωργούλης | Νικόλας Παλαιολόγος | Βαγγέλης Καρίπης

Δύο Έλληνες δεξιοτέχνες του ουτιού συμπράττουν σε μια μοναδική συναυλία, η οποία στόχο έχει να αναδείξει τις δυνατότητες του οργάνου αλλά και τη συνάφειά του με άλλα έγχορδα της Ανατολικής Μεσογείου όπως το ραμπάμπ και το σάζι. Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και ο Νικόλας Παλαιολόγος συναντούν τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, σε ένα πρόγραμμα που περιέχει δικές τους συνθέσεις αλλά και παραδοσιακά κομμάτια από τον ελλαδικό, τουρκικό και αραβικό χώρο.

Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι

Νικόλας Παλαιολόγος: ούτι, ραμπάμπ, σάζι

Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

Μανώλης Χριστοδούλου Quintet

Το κουιντέτο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν ουσιαστικά η αφορμή για δημιουργία σε μια σκοτεινή περίοδο για την ανθρωπότητα. Τα μέλη του τα ενώνει η κοινή αγάπη για τις παραδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Στις συνθέσεις υπάρχουν επίσης σαφείς επιρροές και στοιχεία της δυτικής μουσικής και αρμονίας. Αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων και των πρώτων συνθέσεων του κουιντέτου, είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με μουσικές, που αποτελούν μια ξεχωριστή ιστορία την οποία ο κάθε ακροατής μπορεί να φανταστεί διαφορετικά. Η έλλειψη του στίχου δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να πλάσει μια δική του ιστορία ακούγοντας το κάθε κομμάτι.

Μανώλης Χριστοδούλου: κανονάκι

Νίκος Κόχιλας: βιολί

Γιώργος Παπιώτης: ούτι

Διονύσης Μακρής: κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο

Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διοργάνωση Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Δημιουργικό Μουσικό Νησί

Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δωρεά ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ