Πρόβα Λεοντής Πασχαλίδης
Πηγή: Νίκος Ραζής / Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«60 χρόνια Χρήστος Λεοντής»: Όσα είδαμε και ακούσαμε στην πρόβα με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Ο Χρήστος Λεοντής κάνει τον απολογισμό των 60 χρόνων, αλλά κοιτάζει μπροστά και μάλιστα ετοιμάζει την επόμενη δισκογραφική δουλειά του Μίλτου Πασχαλίδη. Εμείς του συναντήσαμε στο στούντιο, παρακολουθήσαμε την πρόβα τους και μιλήσαμε μαζί τους. Περισσότερα στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Τον Μάρτιο του 1963, στο Θέατρο «Ακροπόλ», ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο, στην παρθενική τους συναυλία, όπου για πρώτη φορά παρουσίαζαν, τη μουσική και τα τραγούδια τους στο κοινό.

Τρεις μήνες αργότερα, ο Μάνος Χατζιδάκις, τον παρουσίασε στο θεατρόφιλο κοινό με ευχές και θερμά λόγια, στη «Μαγική Πόλη», την παράσταση που ανέβασε με τον Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο «Παρκ».

Ήταν το βάπτισμα του συνθέτη Χρήστου Λεοντή στον μαγικό χώρο της μουσικής. Φέτος κλείνουν 60 χρόνια σε αυτό το ταξίδι.

Ο φακός του Newsbomb.gr τρύπωσε στην πρόβα του Χρήστου Λεοντή με τον Μίλτο Πασχαλίδη
Ο φακός του Newsbomb.gr τρύπωσε στην πρόβα του Χρήστου Λεοντή με τον Μίλτο ΠασχαλίδηΝίκος Ραζής / Newsbomb.gr

Αυτή η συγκυρία, δίνει την ευκαιρία στον Χρήστο Λεοντή να ξαναβρεθεί και να συνταξιδέψει πάλι μαζί σας, με μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, στις 26 Σεπτεμβρίου, σε μια παράσταση που θα ανατρέξει σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξηντάχρονης πορείας.

To Newsbomb.gr είχε την ευκαιρία να... τρυπώσει στο στούντιο όπου γίνονται οι πρόβες, να συνομιλήσει με τον Χρήστο Λεοντή και τον Μίλτο Πασχαλίδη και να σας δώσει μία γεύση από όσα θα ακούσουμε στο Ηρώδειο την ερχόμενη Τρίτη (26/09).

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Newsbomb.gr

«Mε τον Χρήστο Λεοντή συνεργαζόμαστε από το 2007-2008 και πια είμαστε φίλοι», λέει ο Μίλτος Πασχαλίδης στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Mίλτος Πασχαλίδης
O Mίλτος Πασχαλίδης στην πρόβα του υπό τις οδηγίες του Χρήστου ΛεοντήΝίκος Ραζής / Newsbomb.gr

«Τον αγαπώ πάρα πολύ και παρόλο που είμαστε τόσα χρόνια φίλοι δεν έχει υποχωρήσει καθόλου το δέος και η συγκίνηση που νιώθω μέσα μου για τη μουσική», προσθέτει.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα που παίζω με μεγάλους συνθέτες, ο Χρήστος είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση για εμένα. Είναι ακριβής, είναι τρυφερός, είναι συναισθηματικός και δίνει μεγάλη σημασία στη μουσική. Έχει μια αυστηρότητα αλλά ταυτόχρονα σου κλείνει και το μάτι. Δεν κάνει ποτέ τον δάσκαλο, δεν μας μαλώνει αλλά έχει αυστηρότητα όπως πρέπει να έχει ένας συνθέτης όταν διευθύνει».

Ερωτηθείς για την πρώτη επαφή με τραγούδι του Χρήστου Λεοντή, ο Μίλτος Πασχαλίδης, αναφέρει: «'Ημουν πιτσιρικάς στο σπίτι και πρέπει να ακούσαμε το "Αυτά τα κόκκινα σημάδια" από τα "Καπνισμένο Τσουκάλι". Πρέπει να ήμουν 10-12 χρόνων».

Ο Μίλτος Πασχαλίδης αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr πως αυτή την περίοδο ετοιμάζει ένα άλμπουμ με τον σπουδαίο συνθέτη. «Τώρα κάνουμε μαζί έναν δίσκο οπότε αυτά που αγαπώ πάρα πολύ τα έχουμε βάλει μέσα. Ο δίσκος θα λέγεται "'Ηθελα κάτι να σου πω" που είναι μια φράση από το ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου και έχει μελοποιήσει από το Πρωινό Άστρο ο Λεοντής. Θα έχει μέσα 10 παλιά τραγούδια και ένα καινούριο. Τα τραγουδάω όλα εγώ, έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις ο Χρήστος και είναι μεγάλη μου χαρά που θα κυκλοφορήσουμε μια τέτοια εργασία εκπληρώνοντας ένα εφηβικό μου όνειρο αλλά και για να μάθουν οι νεότεροι άνθρωποι που ακούν εμάς τους πιο νέους αυτά τα πολύ μεγάλα τραγούδια. Το άλμπουμ Θα βγει τον Νοέμβριο».

Στο κάλεσμά του, ο Μίλτος Πασχαλίδης υπογραμμίζει: «Και μόνο που γράφει μουσική αυτός ο τύπος 60 χρόνια αξίζει να έρθετε να δείτε τι γράφει. Εμείς ξέρουμε ότι γράφει σπουδαία και πολύ όμορφα πράγματα».

Ο Xρήστος Λεοντής στο Newsbomb.gr

Ακούραστος και γεμάτος έμπνευση και ενέργεια, ο Χρήστος Λεοντής μάς θυμίζει όσα τραγούδια του αγαπήσαμε τις έξι αυτές δεκαετίες, ωστόσο το βλέμμα του κοιτάζει στο μέλλον: «Ατέλειωτος είναι ακόμα ο χρόνος και επομένως δεν μπορώ να πω ότι τελειώσαμε εδώ. Συνεχίζεται...».

Κάνοντας έναν απολογισμό, σημειώνει: «Ο απολογισμός είναι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς σε πολλούς τομείς. Το τραγούδι κυρίως αγάπησα και αυτό υπηρετώ. Το τραγούδι είναι αυτό που με έχει κερδίσει γιατί πραγματικά με κρατάει σε επαφή, να εκφράζω και να εκφράζομαι μέσα από μια κοινή -ας το πούμε- πορεία μιας κοινωνίας».

Όσο για το τι θα ακούσουμε στο Ηρώδειο μάς λέει: «Θα ακουσουμε δείγματα από διάφορες εποχές. Από τα πρώτα τραγούδια που έκανα σε ηλικία 23 ετών μέχρι και δύο τραγούδια φετινά, ανέκδοτα ακόμη. Δηλαδή μια πορεία των 60 χρόνων και μέσα από εκεί έχω αντλήσει εχω ανθολογήσει πάρα πολλά τραγούδια. αλλά δεν φτάνει ο χρόνος, δυόμιση ώρες νομίζω αρκετές, θα μου δοθεί ευκαιρία νομίζω και άλλη φορά να συνεχίσουμε».

O Χρήστος Λεοντής στην πρόβα με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τους μουσικούς του
O Χρήστος Λεοντής στην πρόβα με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τους μουσικούς τουΝίκος Ραζής / Newsbomb.gr

«Δεν έχω απωθημένα με τίποτα», λέει ο συνθέτης και προσθέτει: «Συνεχίζω τη ζωή μου και την πορεία μου ακάθεκτος. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα από ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου. Και είμαι και σε κατάσταση να βλέπω μπροστά».

Στην ερώτηση πώς θα ήθελε να μείνει στη συλλογική μνήμη, απαντά: «Από ό,τι έχω προσφέρει από το τραγούδι θα με αγκαλιάσει ο κόσμος και το έχει δείξει. Αν κατι του λείπει, θα το παραλείψει από την αγάπη του και την όποια αισθητική επιρροή θα μπορούσα να έχω πάνω τους. Η κοινωνία είναι αυτή που αξιολογεί».

Κλείνοντας με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου, ο Χρήστος Λεοντής υπογραμμίζει: «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο, δηλαδή ό,τι είναι να γίνει μόνο ενωμένος ο κόσμος σαν κοινωνία μπορεί κάτι να καταφέρει, αν είναι 100 κομμάτια δεν πιστεύω σε τίποτα».


Πληροφορίες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
“60 χρόνια μαζί”

«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…»

Ηρώδειο, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 8.30 μμ.

Ερμηνεύουν

Μίλτος Πασχαλίδης Γιάννης Κότσιρας
Κώστας Τριανταφυλλίδης Ηρώ Σαΐα
Ιωάννα Φόρτη Αγγελική Τουμπανάκη Πάνος Μπούσαλης

Έκτακτη συμμετοχή: Maria del Mar Bonet
Φιλική συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης

Παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Διεύθυνση Ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 2107234567
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Από τον Χαρούλη και τον Nesbo στο Γκάζι για μπέργκερ και καφέ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης «από το Α έως το Ω»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ