ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρόνης Αηδονίδης:Όταν καλωσόρισε τη νέα χιλιετία και την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Χρόνης Αηδονίδης
Ο Χρόνης Αηδονίδης, υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα της παραδοσιακής μουσικής της Θράκης
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου

Η Ελλάδα καλωσόρισε την ανατολή του 2000 από το Σούνιο, με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη - Επίσης, το 2004, συμμετείχε στην Τελετή Λήξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, με το καθιστικό τραγούδι έναρξης: «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε»

Ο Χρόνης Αηδονίδης, το «αηδόνι της Θράκης», «πέταξε» για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης.

Το τεράστιο έργο του μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τέσσερις λέξεις: Διέσωσε – Διαμόρφωσε – Δημιούργησε – Δίδαξε.

Διέσωσε τη μουσική παράδοση της Θράκης όπως τη βίωσε, αλλά και όπως τη διδάχθηκε από την καλλίφωνη μητέρα του Χρυσάνθη. Ο Χρόνης Αηδονίδης έχει μια πλούσια δισκογραφία (πλέον των 500 τραγουδιών), με τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης, μεταξύ των οποίων οι δίσκοι Τ' Αηδόνια της Ανατολής (με συμμετοχή Γιώργου Νταλάρα και Ross Daly, 1990), Τραγούδια και σκοποί της Θράκης (1993), Όταν οι δρόμοι συναντιούνται (ψάλλοντας βυζαντινούς ύμνους με τη μαθήτρια και συνεργάτιδά του Νεκταρία Καραντζή, 2004). Επίσης, έλαβε μέρος σε εκατοντάδες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, ενώ δίδαξε σε ωδεία και ιδρύματα.

Για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό είχε διακριθεί και τιμηθεί από πολλούς φορείς, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η νομαρχία Έβρου ανακήρυξε το έτος 2009, ως «Έτος Χρόνη Αηδονίδη» και διοργάνωσε προς τιμήν του ημερίδα και διαφόρες συναυλίες στον Έβρο.

Την Πρωτοχρονιά του 2000, σε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα για την υποδοχή της νέας χιλιετίας, κάθε χώρα ανέλαβε να μεταδώσει, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, ένα τραγούδι, για να καλωσορίσει το νέο αιώνα. Η Ελλάδα καλωσόρισε την ανατολή του 2000 από το Σούνιο, με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη στα τραγούδια «Να 'μαν πουλί να πέταγα» και «Βασίλεψεν Αυγερινός». Το βίντεο-κλιπ επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Επίσης, το 2004, συμμετείχε στην Τελετή Λήξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, με το καθιστικό τραγούδι έναρξης: «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε», πραγματοποιώντας μια συγκινητική ερμηνεία και ταξιδεύοντας τη μουσική της Θράκης σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο Χρόνης Αηδονίδης - Ποιος ήταν ο μεγάλος μουσικός