ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε σαν σήμερα: Η ιστορία πίσω από το διάσημο ψευδώνυμό του

Οδυσσέας Ελύτης
O Οδυσσέας Ελύτης στο γραφείο του, Οκτώβριος του 1979
Keystone/Getty Images

Σαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου (του 1911) γεννήθηκε ο σπουδαίος Οδυσσέας Ελύτης - Το 1979 βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στις 2 Νοεμβρίου του 1911 γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ελύτης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο ποιητής που -μεταξύ άλλων- ύμνησε το γαλάζιο και το φως της Ελλάδας, αλλά και την ίδια την πατρίδα μας όσο κανείς.

Το 1979, ο σπουδαίος μας ποιητής βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ήταν ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τα γνωστότερα ποιητικά του έργα ξεχωρίζουν τα: Άξιον εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί, ενώ πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τους σημαντικότερους συνθέτες μας.

Όπως είναι γνωστό, το «Ελύτης» ήταν ένα ψευδώνυμο που εμπνεύστηκε ο ίδιος ο ποιητής, Οδυσσέας Αλεπουδέλλης.

Σε συνέντευξη που έδωσε λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα», ο ποιητής μεταξύ άλλων, εξηγεί πώς εμπνεύστηκε το όνομα «Ελύτης» με το οποίο υπέγραφε τα ποιητικά του έργα.

Αναφερόμενος στο 1935, ο Ελύτης εξηγούσε ότι ήταν οι εκδότες των «Νέων Γραμμάτων» Γιώργος Κατσίμπαλης και Γιώργος Σεφέρης, που τον πίεσαν να δημοσιεύσει τα πρώτα του ποιήματα, παρά τις αντιρρήσεις του ίδιου που για διάφορους λόγους δεν ήθελε ακόμα να εμφανιστεί.

Εκείνοι το έκαναν όπως ήθελαν και ο ποιητής χρειάστηκε να αποφασίσει άμεσα το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα υπέγραφε.

«Χρειάστηκε να πάρω μια απόφαση για το τι όνομα θα έβαζα σαν υπογραφή. Ήθελα κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από "ε, λ", από το "ελ" μού ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από "ελ", σκέφτηκα το αρχίσω έτσι», εξηγεί και συνεχίζει: «Κατόπιν ήταν το γράμμα "υ" που για εμένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε "i-grec" θα πει ότι είναι το ελληνικό. Έβαλα μετά το "ελ" το "υ", δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω την κατάληξη που να είναι και λίγο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, "-ύτης". Κι έτσι ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του "ελ" και του "της", έβαλα το "υ" και βγήκε το Ελύτης».

Δείτε τον ίδιο τον ποιητή να εξηγεί πώς κατέληξε στο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Ελύτης»:

Διαβάστε επίσης

Ο Οδυσσέας Ελύτης αποκτά το δικό του μουσείο στην Πλάκα

Αποκαθίσταται η ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα

Σημαντική υποβρύχια ανακάλυψη στη Σαλαμίνα - Εντοπίστηκε κτήριο με πολλά δωμάτια