εκδηλώσεις πολιτιστική ατζέντα
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: H νέα ταινία Hunger Games, το Βόρειο Σέλας και ο θεατρικός Τσαφούλιας

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε, οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε και το Βόρειο Σέλας.

Ο Κώστας Τουρνάς και ο Φίλιππος Πλιάτσικας συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής, ενώ ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης επιστρέφουν ξανά με τις Αινιγματικές Παραλλαγές σε συν-σκηνοθεσία του δεύτερου με τον Σωτήρη Τσαφούλια. Οι φαν των Hunger Games, κλείστε θέση σε μια σκοτεινή αίθουσα, καθώς η prequel ταινία κυκλοφορεί ήδη στους ελληνικούς κινηματογράφους. Το Σάββατο, μην παραλείψετε να πάτε μια βόλτα από το Πλανητάριο να μάθετε για το εντυπωσιακό Βόρκειο Σέλας και τις ηλιακές καταιγίδες.

Μουσική

Κώστας Τουρνάς και Φίλιππος Πλιάτσικας, Θέατρο Άλσος

Δύο από τους πιο επιδραστικούς και εμβληματικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, συναντιούνται για πρώτη φορά και ενώνουν τις φωνές τους στην σκηνή του Θεάτρου Άλσος με δυο βαλίτσες με τραγούδια. Σε αυτή τη μοναδική συνάντηση θα ακούσουμε νοσταλγικές μελωδίες, θρυλικά τραγούδια, υπέροχα ντουέτα.

Φίλιππος Πλιάτσικας και Κώστας Τουρνάς
Φίλιππος Πλιάτσικας και Κώστας Τουρνάς

Από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21:00, στο Θέατρο Άλσος.

Θανάσης Αλευράς - «40+ξαναΒγαίνω»: VOX

Ο Θανάσης Αλευράς για δεύτερη χρονιά επιστρέφει με την επιτυχημένη προσωπική μουσικοθεατρική του παράσταση, «40+ ξαναΒΓΑΙΝΩ». Το παράξενο, αυτοβιογραφικό, εσώψυχο και τόσο αγαπημένο μουσικοσατυρικό πρόγραμμά του έρχεται και πάλι στο VOX από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε (Νοέμβριος του 2022), κέρδισε σπουδαίες κριτικές και έγινε sold out επί 3 μήνες. Μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta.

Θανάσης Αλευράς
O Θανάσης Αλευράς για δεύτερη χρονιά στο VOXNDP

Θέατρο

Αινιγματικές Παραλλαγές, Θέατρο Βεάκη

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις «Αινιγματικές Παραλλαγές» του Eric-Emmanuel Schmitt. Μια συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας και παράλληλα φανερώνει έναν τρυφερό και ευαίσθητο κόσμο.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και μαζί έρχονται αντιμέτωποι μέσα από το έργο, με τον διχασμό, την απομόνωση, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα αιώνια μυστήρια του έρωτα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00

Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Γιάννης Μπέζος και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης επαναλαμβάνουν την επιτυχημένη παράσταση

Σινεμά

The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών & των Φιδιών

H νέα ταινία Hunger Games. Η Rachel Zegler (West Side Story) πρωταγωνιστεί ως Lucy Gray Baird, και είναι ο επιλεγμένος φόρος της Περιοχής 12 που θα παλέψει για την επιβίωσή της στην αρένα, στους 10ους Αγώνες Πείνας. Όμως ο Tom Blyth ως μέντοράς της, ο οποίος υποδύεται τον Coriolanus Snow, βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στα καθήκοντά του στην Κάπιτολ και τα συναισθήματα που αναπτύσσει σταδιακά για εκείνη.

Βιβλίο

Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, Ιερώνυμος Λύκαρης

Η εξέγερση μέσα από τις καταθέσεις συγγενών νεκρών, τραυματιών και αυτοπτών μαρτύρων – Aστυνομικά ντοκουμέντα για τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, Ιερώνυμος Λύκαρης (εκδόσεις Καστανιώτη)
Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, Ιερώνυμος Λύκαρης (εκδόσεις Καστανιώτη)


Πολυτεχνείο 1973. Πενήντα χρόνια μετά, 23 συγγενείς νεκρών, 133 τραυματίες, 2 συγγενείς τραυματιών και 25 αυτόπτες μάρτυρες δολοφονιών και τραυματισμών παίρνουν ξανά τον λόγο. Οι ξεχασμένες καταθέσεις τους στα δικαστήρια ζωντανεύουν το μεγαλείο της εξέγερσης μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, δρόμο τον δρόμο, αλλά και τη δολοφονική καταστολή της από την αστυνομία και τον στρατό, η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά ατιμώρητων καθεστωτικών εγκλημάτων πολέμου.

Μέσα από την πολυφωνική αφήγηση προσωπικών βιωμάτων, αναδεικνύονται όλες οι συνισταμένες της διαλεκτικής ενός λαϊκού ξεσηκωμού, από τη συνειδητή μάχιμη συμμετοχή μέχρι τη συμπτωματική παρουσία στα διαρκώς μετατοπιζόμενα πεδία των ταυτόχρονων συγκρούσεων. Αποτυπώνονται λεπτομέρειες και στιγμιότυπα, πολύτιμες ψηφίδες της εξέγερσης, αναγκαίες για μια κατά το δυνατόν ολιστική εξιστόρηση της ενιαίας και αδιαίρετης δράσης των «εντός» και των «εκτός» του Πολυτεχνείου εξεγερμένων.

Μέσα από τη φωτιά των φραγμάτων πυρός ξεπροβάλλουν το μέγα πάθος, η επίμονη μαχητικότητα και η συντροφική αλληλεγγύη των ανθρώπων που βρέθηκαν να διαδηλώνουν δίπλα δίπλα, να σώζουν τραυματίες και τελικά να πεθαίνουν ή να τραυματίζονται και οι ίδιοι, χωρίς να ξέρει ο ένας το όνομα τουάλλου: στοιχεία που προσέδωσαν στην αυθόρμητη εκκίνηση της φοιτητικής κατάληψης τον χαρακτήρα γνήσιας λαϊκής εξέγερσης.

Η έκταση της φονικής καταστολής επιπλέον τεκμηριώνεται με άκρως απόρρητα αστυνομικά και άλλα έγγραφα από τον «Φάκελο 650» του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας τα οποία αναφέρονται:

  • στους «αναγνωρισμένους» από την αστυνομία νεκρούς,
  • σε 320 τραυματίες που καταγράφτηκαν σε καταστάσεις νοσοκομείων και κλινικών,
  • σε 510 τραυματίες που περιλαμβάνονταν σε καταστάσεις της Ασφάλειας.

Μην χάσετε

Η ψηφιακή παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» σας προσκαλεί το Σάββατο 18/11 (13.40), σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος.

Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 km/h, στον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία, που στο εσωτερικό του θα χωρούσε τουλάχιστον δύο πλανήτες σαν την Γη μας, η παράσταση αυτή μας υπενθυμίζει ότι πραγματικά είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Γη!

βόρειο σέλας


Οι ηλιακές καταιγίδες, από την άλλη, μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Παράλληλα, όμως, αλληλεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, δίνουν το έναυσμα για την δημιουργία ενός από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: του Πολικού Σέλαoς.


Διαβάστε επίσης

Τα γήινα χρόνια είναι λίγα για το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Αλευρά

Οι «Αινιγματικές παραλλαγές» επιστρέφουν: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης -Σωτήρης Τσαφούλιας

Θανάσης Αλευράς - «40+ξαναΒγαίνω»: Στο VOX για δεύτερη χρονιά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ