ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«17 Κλωστές»: Είδαμε τα 2 πρώτα επεισόδια - Ιστορίες από γυρίσματα και backstage

Πάνος Βλάχος και Σωτήρης Τσαφούλιας στα γυρίσματα της σειράς
Πάνος Βλάχος και Σωτήρης Τσαφούλιας στα γυρίσματα της σειράς
Cosmote TV

O τίτλος της σειράς «17 Κλωστές» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια συμβολίζει τον αριθμό των θυμάτων. Προσοχή, το κείμενο περιέχει spoiler. 

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της πολυαναμενόμενης νέας σειράς «17 Κλωστές», παρουσία του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια, της σεναριογράφου Μιρέλλας Παπαοικονόμου και των πρωταγωνιστών.

Η προβολή έγινε το νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (16/01) στα γραφεία της Cosmote TV, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους συντελεστές οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και αφηγήθηκαν ιστορίες από τα γυρίσματα.

Η υπόθεση της σειράς

Η σειρά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στα
Κύθηρα από το 1906 ως το 1909. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, είναι ο Αντώνης Γερακίτης ή Καστελάνης (Πάνος Βλάχος), ένας φιλήσυχος τσαγκάρης. Ένας νέος άνδρας που όλοι αγαπάνε, μέχρι που τον συκοφαντούν αναίτια. Η κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας τον αναγκάζει να φύγει. Κάνει μια νέα αρχή στον Πειραιά. Ξανά, όμως, η προσπάθειά του να ξεφύγει πέφτει στο κενό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στη μεγάλη πόλη, γεμίζοντας τον Αντώνη πίκρα και οργή. Τώρα, του μένει μόνο ένας δρόμος: Η εκδίκηση που οδηγεί στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που γνώρισε η Ελλάδα. Το σενάριο της σειράς έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη.

Για «μια πολύ μεγάλη πρόκληση» μίλησε ο σκηνοθέτης της νέας σειράς, Σωτήρης Τσαφούλιας προσθέτοντας πως «είναι η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου κινηματογραφικά» ενώ σημείωσε πως μετά τις «17 Κλωστές» έγινε «φαν των σειρών εποχής», είδος με το οποίο καταπιάνεται για πρώτη φορά.

«Εγω μεγάλωσα στα Ψαρά. Και ακόμα έτσι είναι, έχω ζήσει αυτή τη νοοτροπία, δεν μου ήταν ξένο όσον αφορά την προσέγγιση στη σειρά. Είχα ηθοποιάρες και ωραία τοπία», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας προσθέτοντας ότι του αρέσουν οι προκλήσεις στο σινεμά.

Ο Πάνος Βλάχος έχασε κιλά, έμαθε ιππασία και λύρα για το ρόλο του Καστελάνη

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας αποκάλυψε ότι ο πρωταγωνιστής της σειράς, Πάνος Βλάχος για τις ανάγκες του ρόλου του έχασε 10 κιλά μυϊκής μάζας, έκανε μαθήματα ιππασίας επί τρεις μήνες, έμαθε να παίζει λύρα και πήγε σε τσαγκαράδικο για να μάθει μυστικά και τεχνικές.

Όσον αφορά την προσέγγιση της ιστορίας, ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι θέλησαν να υπογραμμίσουν το κοινωνικό επίπεδο που παραμένει «πιο επίκαιρο από ποτέ». Όπως είπε ο πυρήνα είναι «πώς εμείς οι άνθρωποι μεταμορφώνουμε τους συνανθρώπους μας σε τέρατα και μετά αναρωτιομαστε πώς έγιναν έτσι. Το βλέπουμε να γίνεται πάντα και σήμερα», και συνέχισε ότι «το θέμα είναι πώς στέκονται οι άνθρωποι αφού γίνει το κακό. Αυτός είναι ο πυρήνας. Και το βλέπω να επαλαμανβανεται με άλλα ρούχα και γκάτζετ γύρω μας».

Cosmote TV 17 Κλωστές
Από αριστερά: Σωτήρης Τσαφούλιας, Μελίνα Βαμπούλα, Μαρίνα Ψάλτη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Πάνος Βλάχος, Ντένια Στασινοπούλου, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Κάτια Κισσονέργη.

«Δεν δικαιώνουμε τον φονιά» - απόγονοι των θυμάτων στη σειρά

Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου στη συνέχεια τόνισε ότι ο σκοπός τους «Δεν ήταν να δικαιώσουν τον Καστελάνη που πιέστηκε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ήταν ιδιαίτερο παιδί, μάζευε μέχρι που έσκασε. Αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε στο σενάριο, ότι είχε μια προδιάθεση για να φτάσει να εκραγεί έτσι. Δεν δικαιώνεται. Μπορείς να τον καταλάβεις αλλά δεν τον δικαιώνεις».

Όσο, για την πρώτη επαφή της με το βιβλίο του Πάνου Δημάκη είπε: «Έκανα βόλτα στο Λιβάδι και με σταμάτησε ο βιβλιοπώλης για να μου πει για αυτό και ότι "πρέπει να το κάνω σειρά!". Το διάβασα συνάντησα τον Δημάκη και του είπα ότι θα το κάνω. Έτσι ξεκίνησα. Ένα-δυο χρόνια προσπαθούσαμε να το πουλήσουμε και τελικά με πήραν από την Τanweer και μου είπαν ότι θα το κάνουμε». Η Τanweer το έδωσε στην Cosmote, εκείνοι στον Τσαφούλια, αυτός με την σειρά του πήρε τον Πάνο Βλάχο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές μίλησαν με απογόνους των θυμάτων του Καστελάνη οι οποίοι «ήταν πολύ θετικοί στην προσπάθειά μας», ανέφερε ο Σωτήρης Τσαφούλιας κάνοντας γνωστό ότι στην σκηνή της σφαγής «δύο απόγονοι ζήτησαν να παίξουν για να τιμήσουν τους νεκρούς τους», ενώ στη σκηνή της διαπόμπευσης του σφαγέα «ήταν μια 95χρονη που μας είπε ότι είχε χάσει τη μητέρας της από τον Καστελάνη» όπως και μια ηλικιωμένη που ηταν η εγγονή της εγκύου που σκότωσε ο Αντώνης.

Μεταφέροντας το κλίμα από τους ντόπιους σχετικά με μια παραγωγή που αφορούσε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα που συγκλόνισε τα Κύθηρα αλλά και ολόκληρη τη χώρα, ο Τσαφούλιας σημείωσε ότι «τον πρώτο καιρό ήταν μαζεμένοι όλοι και μετά τα στόματα άνοιγαν. Η γενική απάντηση από τους ντόπιους ήταν ότι "τον τρέλαναν τον άνθρωπο". Ενώ στο σημείο αυτό ο σκηνοθέτης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου για τον Καστελάνη λέγοντας πως «δεν πιστεύω ότι είχε προδιάθεση. Το Το χασίς και η οπιώδης ουσία του λιναριού το οποίο δούλετε, όπως και το να βλέπεις τη μάνα σου να σαπίζει και προδιάθεση να θα την αποκτούσε».

Ωστόσο, τόνισε ότι «Σε καμία από τις περιπτώσεις δεν δικαιώνουμε την πράξη. Δεν παίρνουμε μέρος. Δείξαμε την ωμότητα της σφαγής. Δεν είναι μια σειρά για τον Καστελάνη, είναι για τους ανθρώπους που τον δημιουργούν».

Στα γυρίσματα της σειράς
Στα γυρίσματα της σειράςCosmote TV

«50 ευρώ για να πετύχεις τον Βλάχο» - Ιστορίες από τα γυρίσματα - το άγχος του Τσαφούλια για την ερωτική σκηνή

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν σε φυσικούς χώρους και τοπία των Κυθήρων, αν και συνέβησαν πολλές αναποδιές και εμπόδια, όπως ο άσχημος καιρός, η σειρά «πήγε νερό από μόνη της», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Μια από τις σκηνές που άγχωσε πιο πολύ τον σκηνοθέτη από τους ηθοποιούς, ήταν η ερωτική συνεύρεση του Αντώνη (Πάνος Βλάχος) με την Άννα (Ντένια Σταστινοπούλου). Ο Σωτήρης Τσαφούλιας εξήγησε την αγωνία του αυτή λέγοντας ότι ε είναι η πρώτη ερωτική σκηνή που κάνει και ήθελε να προστατεύσει τους ηθοποιούς του. «Είναι η πρώτη ερωτική σκηνή που κάνω. Δεν κανω πράγματα αν δεν είναι αναγκαία. Τρία μονοπλάνα κάναμε. Μέσα ήταν μόνο ο Claudio Bolivar (σ.σ ο διευθυντής φωτογραφίας). Εγώ είχα πάρει ένα μικρό μόνιτορ και ήμουν έξω από το δωμάτιο. Είχα αγωνία γιατί είναι δύσκολοι καιροί και δεν ξέρεις τι θα τραυματίσει εσωτερικά έναν άνθρωπο. Αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσω ότι τραυμάτισα ψυχικά έναν ηθοποιό, θα σταματήσω από τη σκηνοθεσια και από το σινεμά και από το θέατρο και από την τηλεόραση».

Μια από τις πιο δύσκολες σκηνές ήταν και η απόπειρα λιντσαρίσματος του Καστελάνη, όταν τον συνέλαβε η αστυνομία και τον περιέφερε στο χωριό. Ο Βλάχος που ήθελε πάντα το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο ρεαλιστικό, τρώγοντας ακόμα και πραγματικό ξύλο, ζήτησε οι αντιδράσεις του πλήθους να είναι πολύ έντονες.

«Τον πάνε οι αστυνομικοί και ο κόσμος προσπαθεί να τον λιντσάρει», περιγράφει ο Τσαφούλιας. «To θέλαμε πιο έντονα, έτσι πάω στο πλήθος και τους λέω "όποιος τον πετύχει, 50 ευρώ από εμένα". Μετά πάω στους αστυνομικούς και τους λέω "Τους έχω πει να τον πετύχουν, αν δεν τα καταφέρουν έχετε 50 ευρώ από εμένα". Το πλήθος μετά είχε ξεχαστεί τόσο πολύ που μια γυναίκα έπιασε μια αληθινή πέτρα για να πετάξει στον Βλάχο».

Για τη σκηνή που δυσκόλεψε περισσότερο τον Πάνο Βλάχο, ο ηθοποιός αποκάλυψε ότι δεν ήταν κάποια με ξύλο, αλλά όταν έπρεπε να παίξει λύρα, όπως και όλες οι τεχνικές σκηνές. «Με δυσκόλεψαν τεχνικές, όπως η λύρα γιατί ήταν ρεαλιστικά», εξήγησε και είπε: «Λαχταρούσα να πάω στο σετ. Είμαι ευγνώμων. Ήταν έξω από ό,τι είχα κάνει ως τώρα. Είμαι τυχερός και ευγνώμων που έπαιξα με αυτούς τους ηθοποιούς».

O Πάνος Βλάχος στο ρόλο του Αντώνη
O Πάνος Βλάχος στο ρόλο του ΑντώνηCosmote TV

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος αυτοπροτάθηκε στον Τσαφούλια

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας και ο Θοδωρής Κατσαφάδος μοιράστηκαν την ιστορία πίσω από τη συνεργασία τους. Όπως είπε ο σκηνοθέτης, βρισκόταν στο στάδιο του ρεπεράζ και του είχαν μείνει κάποιοι τελευταίοι ρόλοι, όταν μια μέρα και ενώ βρισκόταν εν κινήσει με το αυτοκίνητο, τον κάλεσε ένα άγνωστο νούμερο τηλεφώνου. Ο Τσαφούλιας αποφάσισε να το απαντήσει ακούγοντας στην άλλη άκρη της γραμμής τον Θοδωρή Κατσαφάδο.

«Ήταν κάρμικο. Εκείνο τον καιρό ήμουν κλεισμένος στο σπίτι και έβλεπα το Έτερος Εγώ, όλους τους κύκλους και αναρωτιόμουν γιατί εμένα δεν με πήρε να παίξω όταν έχει παίξει το σύμπαν του ελληνικού θεάτρου. Εγώ γιατί όχι, να μην δώσει ένα ρολάκι; Έτσι αποφάσισα να τον καλέσω και να τον ρωτήσω», αφηγήθηκε ο ηθοποιός με τον σκηνοθέτη να προσθέτει «Μόλις κλείσαμε είπε ότι βρήκαμε τον Καμπίτη». Επίσης, ο ηθοποιός μιλώντας για τη σκηνή που τον δυσκόλεψε περισσότερο ήταν εκείνη που έπρεπε να δώσει ένα χαστούκι στην Άννα την «κόρη του». «Με βασάνιζε για μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Η σειρά 6 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου - Κάτιας Κισσονέργη θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 23:00 στο COSMOTE CINEMA 1HD. Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο on demand, σε 4Κ ανάλυση. Η σειρά είναι μια παραγωγή της COSMOTE TV, ενώ η εκτέλεση παραγωγής γίνεται από την «Tanweer Productions».

Διαβάστε επίσης

«17 Κλωστές» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ

«17 Κλωστές» σε σκηνοθεσία Τσαφούλια: Έχουμε ημερομηνία πρεμιέρας και πρώτο τρέιλερ

«17 Κλωστές»: Τα πρώτα τρέιλερ της νέας σειράς που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας

«17 Κλωστές» σε σκηνοθεσία Τσαφούλια: Nέες φωτογραφίες και βίντεο από τα backstage