πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: Η Πάτι Σμιθ, τα παραδοσιακά Κούλουμα και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη unplugged

Παραδοσιακά Κούλουμα, πολύχρωμοι χαρταετοί, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσουμε.

Οι αποκριατικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις και πάρτι, ενώ πολύχρωμοι χαρταετοί πλημμυρίζουν τον ελληνικό ουρανό. Σε άλλα νέα, η σπουδαία Πάτι Σμιθ ανεβαίνει στην κεντρική Σκηνή της Στέγης, ενώ η Ελεωνόρα Ζουγανέλη δίνει μια ξεχωριστή unplugged συναυλία την πρώτη ημέρα της άνοιξης (21/03).

Μουσική

Πάτι Σμιθ, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Πάτι Σμιθ, προσγειώνεται στη Στέγη και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective.

Πάτι Σμιθ
H Πάτι Σμιθ για ακόμα μια βραδιά στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το "Correspondences" είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και τη «ποιήτρια» της πανκ ροκ Πάτι Σμιθ. Τα μουσικά κομμάτια που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης γίνονται οπτικοακουστικά ταξίδια πρόκλησης για τη σκέψη μας και περιλαμβάνουν από μια συνεργασία με την TBA21–Academy, που εξερευνά την καταστροφική επίδραση των σεισμικών αεροβόλων και, γενικότερα, των ανθρώπινων παρεμβάσεων στους ωκεανούς, έως την ανθεκτικότητα της φύσης μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, τις αποκεντρωμένες κοινωνίες που οραματίστηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν και τις ερημιές της τελευταίας νύχτας του Παζολίνι.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Την πρώτη μέρα της άνοιξης, στις 21 Μαρτίου, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ετοιμάζει μια ξεχωριστή συναυλία στην Τεχνόπολη.

Η Ελεωνόρα θα μας παρουσιάσει μια ανοιξιάτικη unplugged συναυλία στην Κεντρική Αυλή, Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», Νέοι Φούρνοι. Τη συναυλία διοργανώνει ο Μέντα 88 και η είσοδος θα επιτρέπεται με προσκλήσεις που κερδίζετε από τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού. Ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Ιουλία Καραπατάκη, Σταυρός του Νότου Κεντρική Σκηνή

Η Ιουλία Καραπατάκη -επάξια- έχει αποκτήσει το δικό της μεγάλο και πιστό κοινό. Μετά από τις προηγούμενες sold out εμφανίσεις της, έρχεται ξανά την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου για μία παράσταση.

Μαζί με τη μπάντα της, μας παρασύρει με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τα έχουμε συνδέσει με ξεχωριστές αναμνήσεις. Το πρόγραμμα που επιλέγει με σεβασμό και πολλή αγάπη δείχνει τον τρόπο που επικοινωνεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα της.

Θα ακούσουμε διασκευές, έντεχνα και παλιά λαϊκά τραγούδια αλλά και νέα που θα κυκλοφορήσουν στα ψηφιακά της καταστήματα.

Πωλίνα, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου, Μαντώ, Κύτταρο

Τα τέσσερα κορυφαία ονόματα της ποπ σκηνής των 80s και 90s στην Ελλάδα, μας προσκαλούν σε ένα ξεσηκωτικό αποκριάτικο πάρτι για χορό και τραγούδι μέχρι το πρωί.

Θέατρο

«Ok Boomer», Μικρό Παλλάς

Λίγες ημέρες ακόμα απομένουν για να πέσει η αυλαία της παράστασης «Ok Boomer» του Θοδωρή Αθερίδη. Το θεατρικό πόνημα του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, ολοκληρώνεται την Τρίτη 26 Μαρτίου στο Μικρό Παλλάς.

Το «Ok Boomer» είναι μια προσπάθεια να συνυπάρξει σκηνικά αυτός και η Φαίδρα Δρούκα. Οι δυο τους ανεβαίνουν στη σκηνή του Μικρού Παλλάς κι ό,τι γίνει... Δίπλα τους, μόνιμος και μουσικός ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Σινεμά

Άγρια Φύση (Force of Nature: The Dry)

Πέντε γυναίκες συμμετέχουν σε ένα καταφύγιο πεζοπορίας αλλά μόνο τέσσερις βγαίνουν από την άλλη πλευρά. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες Aaron Falk και Carmen Cooper κατευθύνονται στα βουνά ελπίζοντας να βρουν την αγνοουμένη ακόμη ζωντανή.

Βιβλίο

Το τελευταίο Όνειρο, Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο διάσημος σκηνοθέτης συγκεντρώνει για πρώτη φορά δώδεκα αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του, γραμμένες από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως σήμερα. Μια δελεαστική ματιά στο μυαλό ενός κορυφαίου δημιουργού και ταυτόχρονα ένα masterclass για το πώς ν’ αφηγηθείς μια ιστορία, αυτή η συλλογή αντικατοπτρίζει τις εμμονές του Αλμοδόβαρ και πολλά από τα θέματα της κινηματογραφικής του δουλειάς, περνώντας από τη σάτιρα μέχρι το gothic και το autofiction.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ένα βιβλίο που μοιάζει με «αποσπασματική αυτοβιογραφία, ατελή και κάπως αινιγματική», όπως λέει ο ίδιος ο Αλμοδόβαρ στην εισαγωγή του. Ένα εγκώμιο της σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Μην χάσετε

Τις καρναβαλικές διαδρομές που πλημμυρίζουν τις γειτονιές και τους δρόμους της Αθήνας, με κέφι και ρυθμό. Οι εορτασμοί κορυφώνονται με το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira (Περιφερειακός Φιλοπάππου- Τρώων- Δωριέων- Πλατεία Μερκούρη) να μας ξεσηκώωει με βραζιλιάνικο ρυθμό και χορό, αλλά και τη μεγάλη αποκριάτικη πομπή στο κέντρο της πόλης, μία δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, με ανιματέρ, ζογκλέρ, βραζιλιάνικα κρουστά και άλλους διασκεδαστές (17/03). Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στον Λόφο του Φιλοπάππου, θα γιορτάσουμε τα παραδοσιακά Κούλουμα και θα πετάξουμε χαρταετό, παρέα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και το συγκρότημα Χάρισμα.

Παράλληλα, τo Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γιορτάσει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στήνεται γιορτή! Ζωντανή μουσική, παρέλαση κρουστών, εργαστήρια, μασκαράδες, κέφι και φαντασία δίνουν το σύνθημα για μια Κυριακή διαφορετική από τις άλλες! Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης.

Από τις 20 έως 23 Μαρτίου 2024, περνάμε μια βόλτα από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» για να δούμε την μεγάλη ροκ έκθεση τέχνης «50 Χρόνια Κύτταρο». Μια πρωτότυπη αναδρομική έκθεση αφίσας, μια εικαστική έκθεση πορτραίτων με videos, αντικείμενα, μουσικές και ομιλίες και με ένα στίχο του Φρέντι Μέρκιουρι να δίνει το αέναο σύνθημα... «The Show Must Go On».

Διαβάστε επίσης

Maiden uniteD: Το μήνυμα του Dennis Stratton στο ελληνικό κοινό

Νέες ταινίες στα σινεμά: Μυστήριο και περιπέτεια με φόντο την άγρια φύση

Rockwave Nights στο Θέατρο Λυκαβηττού με Imany και Ηauser

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ