ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο χαρταετός στην τέχνη και στη μουσική: Από τον Ελύτη, στον Φασιανό και στον Θεοδωράκη

χαρταετός
Πολύχρωμοι χαρταετοί γεμίζουν τους ουρανούς την Καθαρά Δευτέρα
unsplash

Μουσικοί... χαρταετοί και πολύχρωμοι «αετοί»  που κατακτούν τους ουρανούς στους καμβάδες των ζωγράφων μας.

Το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, έχει εμπνεύσει (και συνεχίζει) την ελληνική τέχνη και τραγουδοποιία.

Ο χαρταετός του Φασιανού
Ο χαρταετός του Φασιανού

Από τον χαρταετό του Αλέξη Ακριθάκη, όπως αποτύπωσε τις βιωμένες χαρές παιδικών του αναμνήσεων, μέχρι τους Χαρταετούς στην Ακρόπολη (1952) του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα ή εκείνους του Φασιανού, του Μυταρά και του Τσαρούχη, οι χαρταετοί έχουν κατακτήσει τους ουρανούς και στους καμβάδες των μεγάλων μας ζωγράφων.

Το 1988 η Όπυ Ζούνη σκέφτηκε ένα ακανόνιστο οκτάγωνο που για εκείνη ήταν η ανάκληση του χαρταετού. Το έργο τάξη στο χάος -Ordo ab Chao- είναι ακρυλικό σε ξύλινη κατασκευή.

Ο χαρταετος της Όπυς Ζούνη
Ο χαρταετος της Όπυς Ζούνη

Τα «Κούλουμα» (1950) του Σπύρου Βασιλείου απεικονίζει το τραπέζι με τους μεζέδες της Σαρακοστής και φέρνει στο νου τα καθιερωμένα Κούλουμα στο σπίτι του ζωγράφου, στην οδό Ουέμπστερ 5, δίπλα στου Φιλοπάππου με τους χαρταετούς, ορόσημο της Καθαρής Δευτέρας στην Αθήνα.

Τα «Κούλουμα», έργο του Σπύρου Βασιλείου
Τα «Κούλουμα», έργο του Σπύρου Βασιλείου

Ο χαρταετός στη μουσική

Οι χαρταετοί του Μίκη Θεοδωράκη, είναι ίσως οι πρώτη μελωδία που φέρνουμε όλοι στο μυαλό όταν μιλάμε για μουσικούς... χαρταετούς.

Ο χαρταετός από τις Ρόδες σε μουσική των Γιώργου Καρυδάκη και Στέλιου Μακρυπλίδη. Τους στίχους έχουν γράψει οι: Νικήτας Κλιντ, Δημήτρης Καρράς, Στέλιος Μακρυπλίδης.

Ο χαρταετός του Μανώλη Φάμελλου ο οποίος υπογράφει τους στίχους και τη μουσική. Το τραγούδι βρίσκεται στο ομώνυμο άλμπουμ του 2002.

Η Μελίνα Ασλανίδου τραγουδά για έναν άλλο χαρταετό σε στίχους Sunny Mπαλτζή και μουσική Ποίμη Πέτρου.

Ο χαρταετός του Κώστα Χατζή, σε δική του μουσική και στίχους Σώτιας Τσώτου.

Ο Βασίλης Μπουσιώτης στους στίχους και ο Απόστολος Καλδάρας στη μουσική γράφουν τον χαρταετό που ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Διαβάστε επίσης

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού - Αναλυτικές οδηγίες

Καιρός την Καθαρά Δευτέρα: Σε ποιες περιοχές μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό

Χαρταετός: Από τα σχολικά βιβλία έως τους καμβάδες εικαστικών - Οι συμβολισμοί του εθίμου