ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καραγιάννης: Από τις βιντεοταινίες του 80 και τα Κάπα στούντιο ως τις Άγριες Μέλισσες και τη Μάγισσα

Καραγιάννης
Ο Γιώργος Καραγιάννης όπως απεικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου του

Ο Γιώργος Καραγιάννης υπήρξε ο μεγαλύτερος παραγωγός της ελληνικής τηλεόρασης και ιδρυτής των Κάπα στούντιο

«Έσβησε» αθόρυβα ο μεγαλύτερος παραγωγός και βετεράνος της ελληνικής τηλεόρασης, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε μια καλλιτεχνική δράση επτά δεκαετιών, υπογράφοντας της παραγωγή πολλών γνωστών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών. Σημειώνεται ότι τα Κάπα Στούντιο που στεγάζονται στην περιοχή των Σπάτων και από τα οποία βγαίνουν στον αέρα οι εκπομπές του ΑΝΤ1 ανήκουν στην οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη.

Την δημιουργική και μακρόχρονη πορεία του παραγωγού με καταγωγή από την Τρίπολη, καταγράφει λεπτομερώς το βιβλίο «Γιώργος Καραγιάννης - Αναμνήσεις μιας ζωής» του Πάνου Καλουδά και από το οποίο διαβάζουμε:

«Έτσι…σαν κινηματογραφική ταινία…καρέ-καρέ κύλησαν όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς στην τέχνη… σαν μια φωτεινή δέσμη μέσα απ’ τον φακό της κινηματογραφικής μηχανής άρχισε αυτό το ταξίδι, πάνω στην “Οθώνη της ζωής”. Εικόνα-εικόνα κατέγραφε τη δημιουργική πορεία της. Πλάνο-πλάνο στηνόντουσαν όλα αυτά τα υπέροχα που σαν παραμύθι τα διαβάζουμε σήμερα. Και έκθαμβοι, μαγεμένοι από τη δύναμη της θέλησης, την τόλμη και την αξιοσύνη παρακολουθούμε την εξέλιξη του… ναι σαν παραμύθι, πράγματι, κυλάει αυτή η αφήγηση. Κυλάει η ζωή του Γιώργου Καραγιάννη, μέσα στο πάνθεον των προσωπικοτήτων που δημιούργησαν, τον μεταπολεμικό πολιτισμό μας. Έναν πολιτισμό που αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε χάρη σε αυτό το πάθος».

Ο γνωστός επιχειρηματίας και παραγωγός είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Ο παππούς και ο πατέρας του γεννήθηκαν στην περιοχή των Δαρδανελίων, στo Τσανάκ-Καλέ, ενώ η μητέρα του ήταν από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη και ήταν αυτοδημιούργητος. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια είχε ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Τρίπολης, ενώ η πλατεία των Φιλικών της Τρίπολης έχει μετονομαστεί προς τιμή του σε «Πλατεία Γιώργου Καραγιάννη».

Ως παραγωγός έχει βρεθεί πίσω από θρυλικές βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80 με τους Στάθη Ψάλτη, Πάνο Μιχαλόπουλο, Σωτήρη Μουστάκα, Καίτη Φίνου, Σταμάτη Γαρδέλη, κ.ά.: Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ, Ο καβαλάρης των F.M. Stereo, Καμικάζι αγάπη μου, Κλασική περίπτωση βλάβης, Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν, Μάντεψε τι κάνω... τα βράδια, Όταν οι ρόδες χορεύουν, Περάστε φιλήστε τελειώσατε, Πέστα χρυσόστομε, Ο ροζ γάτος, Η στροφή, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα τσακάλια, κ.ά.

Επίσης, στα στούντιο ΚΑΠΑ με 35 και πλέον χρόνια παρουσίας και έχοντας πλέον στο τιμόνι τον γιο του Γιώργου Καραγιάννη, Γιάννη, έχουν γυριστεί εμβληματικές τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές της ελληνικές τηλεόρασης: Της Ελλάδος τα παιδιά, Το τρίτο στεφάνι, Πέτα τη Φριτέζα, Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή και πιο πρόσφατα οι Άγριες Μέλισσες, ο Σασμός, Οι Πανθέοι, Το Ναυάγιο, Ο Παράδεισος των Κυριών και φυσικά η ακριβότερη παραγωγή της ελληνικής τηλεόρασης των τελευταίων ετών, Η Μάγισσα.

Επίσης, από τα στούντια ΚΑΠΑ βγαίνουν οι εκπομπές του ΑΝΤ1 και σόου άλλων καναλιών.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Καραγιάννης: Πέθανε ο παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων

Η «Μάγισσα» είναι ένα «crime του 1800»: Εικόνες από τα γυρίσματα στη Μάνη