ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Φέρτης: Ο χαμηλών τόνων ζεν πρεμιέ με τη βελούδινη φωνή

O Γιάννης Φέρτης το 1970 στην ταινία Αγάπη για Πάντα
O Γιάννης Φέρτης το 1970 στην ταινία Αγάπη για Πάντα
Finos Film

Ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών

Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Πολύ σύντομα ο Γιάννης Φέρτης καθιερώθηκε ως ένας «χαμηλών τόνων» ζεν πρεμιέ και ο ηθοποιός με την πιο εκφραστική και βελούδινη φωνή.

Ο Φέρτης γεννήθηκε στην Αθήνα και είχε καταγωγή από το ορεινό χωριό Δάφνη του Νομού Φθιώτιδας. Απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, έκανε το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης το 1959, στο έργο «Η Ηλικία της Νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Οι «Όρνιθες» και το «Γλυκό Πουλί της Νιότης» στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη ήταν ορισμένα μόνο από τα σημαντικά έργα της σημαντικής πορείας του.

Το 1965 ίδρυσε δικό του θίασο μαζί με την τότε σύζυγό του, Ξένια Καλογεροπούλου, ανεβάζοντας έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ αργότερα πήρε μέρος στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο «Νυφικό Κρεβάτι», καθώς και με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου προτού ιδρύσει το δικό του θίασο και ανεβάσει έργα, όπως οι «Βρυκόλακες» και το «Αμαντέους».

Το τραγούδι «Μαργαρίτα Μαργαρώ» του Μίκη Θεοδωράκη που ερμηνεύει η Τζένη Καρέζη με σεκόντο τον Γιάννη Φέρτη στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Ποια Είναι Η Μαργαρίτα» (1961):

Η πορεία του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1961, ταυτόχρονα με δυο ταινίες! Ο λόγος για τα φιλμ «Ποια είναι η Μαργαρίτα» του Ντίμη Δαδήρα και το «Αγάπη και Θύελλα», του Καψάσκη. Το 1962, ο ηθοποιός έπαιξε στην ταινία «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, πλάι στην Ειρήνη Παπά, ερμηνεύοντας το ρόλο του Ορέστη, ενώ συμπρωταγωνίστησε με τη Ζωή Λάσκαρη στις ταινίες «Αυτοί που μίλησαν με το Θάνατο» και «Αγάπη για Πάντα». Συνολικά ο ηθοποιός έπαιξε σε πάνω από 25 ταινίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του και στην ταινία «Εκείνο το Καλοκαίρι», στην οποία ερμήνευσε ορισμένα ερωτικά τραγούδια, χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος σαν ηθοποιός.

Παράλληλα με την κινηματογραφική του καριέρα, συνέχισε τις θεατρικές του δραστηριότητες και έτσι το 1981, και ως το 1966, συγκρότησε, μαζί με την δεύτερη σύζυγό του, Μιμή Ντενίση, δικό του θίασο, παίζοντας σημαντικά θεατρικά έργα. Το 2003, και ύστερα από 42 χρόνια απουσίας, εμφανίστηκε ξανά στο Θέατρο Τέχνης, στην Τραγωδία «Οιδίπους επι Κολωνώ».

Ο Γιάννης Φέρτης διένυσε μια σημαντική διαδρομή και στο χώρο της τηλεόρασης. Η πορεία αυτή ξεκίνησε το 1976, συμμετέχοντας σε πολλά σίριαλ. Από τα πιο σημαντικά ήταν τα σίριαλ Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια και ο Συμβολαιογράφος το 1979. Η τελευταία του δουλειά στην τηλεόραση ήταν στις Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το 2007, ενώ το 2008 έκανε την τελευταία του ταινία Σκλάβοι στα δεσμά τους.

Η εκφραστική και βελούδινη φωνή του Γιάννη Φέρτη, έχει «ντύσει» δεκάδες διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ είχε συμμετάσχει ως αφηγητής σε πολλά καλλιτεχνικά πρότζεκτ.

Από το 2001 ο Γιάννης Φέρτης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιός Μαρίνα Ψάλτη.

*Με πληροφορίες από τη Finos Film


Διαβάστε επίσης

Θλίψη για τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη: Ποιος ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός

Πέθανε ο Γιάννης Φέρτης