ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βραβείο «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ» στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο

Το βραβείο «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ» στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο

Ένα μεγάλο βραβείοσ τον σπουδαίο καλλιτέχνη και μια μεγάλη συναυλία.

TO COSMOS FM 91.5 εορτάζει 25 χρόνια στα ραδιοκύματα και τιμά τον Γιάννη Μαρκόπουλο με το βραβείο ''Φειδιππίδης''.

Ο Eλληνοαμερικανικός, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Greek American Educational Public Information Systems, Inc. (GΑΕPIS) με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο COSMOS FM, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του, φέτος εορτάζει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ραδιοκύματα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης (WNYE–FM ).

Με την ευκαιρία των 25 χρόνων ζωντανής παρουσίας και προσφοράς στον Ελληνισμό της Αμερικής, προγραμματίζονται δύο σημαντικές εκδηλώσεις τιμώντας την ιστορική αυτή επέτειο:

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, κατά τη διάρκεια του 18ου ετήσιου επίσημου δείπνου του, ο οργανισμός GAEPIS θα απονείμει το βραβείο «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ» στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο τιμώντας τον για την συνολική προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο "Terrace on the Park", Flushing Meadows Park της Νέας Υόρκης.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 στις 4μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία υπό τη διεύθυνση του ίδιου του κορυφαίου συνθέτη στο Town Hall (123 West 43rd Street) στο Μανχάταν. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν 15μελής ορχήστρα, 10μελής Χορωδία και τρεις σημαντικοί ερμηνευτές, ο Μάριος Φραγκούλης ως φιλική καλλιτεχνική συμμετοχή, καθώς και η Βασιλική Λαβίνα και ο Αλέξανδρος Μπελλές. Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, οι τρεις ερμηνευτές, τα μέλη της Χορωδίας και οι μουσικοί από την Ελλάδα, προσφέρονται αφιλοκερδώς για την ενίσχυση του COSMOS - FM.

Το βραβείο "Φειδιππίδης"

Το βραβείο «Φειδιππίδης» αποτελεί δημιουργία του διεθνώς γνωστού καλλιτέχνη κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και απονέμεται κάθε χρόνο σ' ένα πρόσωπο ή οργανισμό που έχει επιδείξει σημαντική προσφορά στην προβολή και διάδοση των ιδεών του Ελληνισμού, σε παγκόσμια κλίμακα. Tιμηθέντες με το βραβείο «Φειδιππίδης» συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένοι Έλληνες και φιλέλληνες, όπως ο Ανδρέας Αθενς, οι Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή, Γιάννης και Μάργκο Κατσιματίδη, Ντένις Μehiel, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», ο Ζύλ Ντασσέν και το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», ο Μίκης Θεοδωράκης, η Γιάννα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη, και ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο καθηγητής Εντμουντ Κιλι, ο γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης, ο Κυριάκος Τσακόπουλος, ο Δρ.Τζoν Μπραδήμας, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Παπαδάκης (μετά θάνατον), ο John McCamp II και πέρυσι ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

Πηγή έμπνευσης για το βραβείο ήταν ο Αθηναίος δρομέας, Φειδιππίδης, ο οποίος διένυσε 200 χλμ σε λιγότερο από δύο μέρες φτάνοντας στην Σπάρτη για να ζητήσει την βοήθεια των Σπαρτιατών για την υπεράσπιση της Αθήνας από τους Πέρσες.

Στη συνέχεια έτρεξε τα 42 χλμ από το πεδίο της μάχης στο Μαραθώνα έως την Αθήνα για ν' ανακοινώσει ασθμαίνοντας «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» λίγο πριν καταρρεύσει. Η αφοσίωση και το σθένος του Φειδιππίδη εμπνέουν όλους εμάς στο COSMOS FM.