ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταινία μικρού μήκους για τη Χ.Α. από Ελληνοκαναδούς κινηματογραφιστές

Ταινία μικρού μήκους για τη Χ.Α. από Ελληνοκαναδούς κινηματογραφιστές

Μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας 29 λεπτών με τίτλο «Dichotomous» επικεντρώνεται στην άνοδο και εξέλιξη της Χρυσής Αυγής στη Βόρεια Αμερική.

Σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας είναι οι Ελληνο-καναδοί κινηματογραφιστές Φίλιππος Μπαλαμπάνος και Πίτερ Τζέιμς. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε κινηματογράφο του Μοντρεάλ αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ, και θα είναι αφιερωμένη στους Έλληνες. Μέρος των εσόδων της θα προσφερθούν στο πρόγραμμα «Ελπίδα για την Ελλάδα», που συγκεντρώνει πόρους βοήθειας για τη χώρα. Η ταινία εστιάζει στον φωτογράφο Νικ Δύσμας (Πίτερ Τζέιμς) έναν Ελληνο-καναδό φωτορεπόρτερ, που μόλις έχει επιστρέψει από την Ελλάδα, όπου μέσα από τον φακό του για έναν χρόνο κατέγραφε, την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Φτάνοντας στο Μοντρεάλ, με τις εικόνες της βίας έντονες ακόμη στο μυαλό του και νωπές στη μνήμη της φωτογραφικής του μηχανής, ο Τζέιμς γίνεται μάρτυρας σκηνής ξυλοδαρμού μαύρου πολίτη, στον δρόμο, από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης στο Μόντρεαλ, τον αποκαλούμενο «αρχηγό» (Κωνσταντίνος Κουρτίδης), και έναν σύντροφό του. Ο φωτογράφος απαθανατίζει τις σκηνές, αλλά «συλλαμβάνεται» από τους Χρυσαυγίτες. Οι διάλογοι ανάμεσα στον φωτογράφο και τους «δημίους» του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι η ταινία αποτελεί μέρος τριλογίας, της οποίας το πρώτο φιλμ είχε τίτλο «Pseudocracy» και θα προβληθεί στην επίσημη επιλογή των ταινιών του φεστιβάλ Greek Film & Foto Week, που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο τον Μάιο από το Ελληνο-αμερικανικό Ίδρυμα.

Οι δύο δημιουργοί του φίλμ δήλωσαν: «Το φιλμ απογυμνώνει το υπερεθνικιστικό, υπερδεξιό κόμμα. Καταγόμενοι από ελληνικές ρίζες, έναν χρόνο αφότου η Χρυσή Αυγή έχει εκλεγεί επίσημα στη Βουλή, διαπιστώνουμε πως ουσιαστικά κανείς δεν έχει καταδείξει τους πραγματικούς κινδύνους από την ύπαρξη αυτής της ομάδας. Μπορεί να έχουν γίνει δεκάδες δημοσιογραφικές αναφορές, αλλά θεωρήσαμε ότι χρειαζόταν να εξερευνήσουμε τη φασιστική ιδεολογία της ομάδας, που διαχέει τα μηνύματά της σε όλο τον πλανήτη».