ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπέτειες από τον... σταυρό του Τσόκλη στη Σπιναλόγκα

Περιπέτειες από τον... σταυρό του Τσόκλη στη Σπιναλόγκα

Το έργο απομακρύνθηκε ύστερα από παρέμβαση της τοπικής Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Περιπέτειες γραφειοκρατικής αντίληψης προκάλεσε η δωρεά του εικαστικού καλλιτέχνη κ. Κώστα Τσόκλη. Όταν αποφάσισε να προσφέρει τον υπερμεγέθη σταυρό από καθρέφτη και μέταλλο, που ήταν τμήμα της εικαστικής του παρέμβασης στη Σπιναλόγκα, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έφερε την... καταστροφή.

Η τοπική Εφορεία αποκαθήλωσε με δικά της έξοδα τον σταυρό, αλλά καλείται τώρα ο καλλιτέχνης, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κρήτης υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση του "εκρηγνυόμενου σταυρού" έγινε επειδή οι διαστάσεις του ήταν τέτοιες, που δέσποζαν στο νησάκι καθώς και για λόγους επικινδυνότητας, δεδομένου ότι αρχίζει η νέα τουριστική περίοδος και ο χώρος κατακλύζεται από επισκέπτες.

Ο τεράστιος σταυρός από μέταλλο και καθρέφτες στήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως μέρος της εικαστικής εγκατάστασης του Κώστα Τσόκλη «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» στη Σπιναλόγκα. Όταν τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η έκθεση, τα άλλα κομμάτια έργου αποσύρθηκαν, όχι όμως ο σταυρός παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς τον καλλιτέχνη.

Τελικά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μάλιστα την πρωτοβουλία της Εφορείας, επειδή το συγκεκριμένο έργο δρούσε ανταγωνιστικά προς το μνημείο ενώ η παραμονή του χωρίς στήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό ατύχημα. Όταν ο κ. Τσόκλης υποστήριξε ότι θα ήθελε να παραμείνει το έργο του στο σημείο, η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων κ. Μαρία Βλαζάκη απάντησε ότι όλες οι εκδηλώσεις έχουν αρχή και τέλος.