ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Γενιές Σημαδεμένες»: Μπέρτολντ Μπρεχτ σε ροκ εκτέλεση

«Γενιές Σημαδεμένες»: Μπέρτολντ Μπρεχτ σε ροκ εκτέλεση

Με μια ροκ παράσταση κλείνει ο δεύτερος κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΚΚΕ για τον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ.


Πρόκειται για ένα θεματικό μουσικό έργο, με τίτλο «Γενιές Σημαδεμένες», πάνω σε στίχους και κείμενα του Μπρεχτ, που τη μουσική έχει γράψει ο Τάσος Γκρους. Μουσικά έχει τη μορφή της μοντέρνας όπερας, με πρόζες, διάφορα δρώμενα και τραγούδια μπαλάντες, με ροκ ηλεκτρονικά και χιπ-χοπ στοιχεία, με την ενορχήστρωση και τη μουσική εκτέλεση από το συγκρότημα «KollektivA» να βαδίζει πάνω στη χαρακτηριστική μπρεχτική αντίληψη για τη χρήση ανατρεπτικών εκφραστικών μέσων και μορφών και ακολουθώντας το σχήμα σκληρός στίχος – σκληρός ήχος, καταλήγει σε μια πρωτότυπη μουσική ανάγνωση των στίχων του Μπρεχτ.

Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη:

Την κοσμογονία: Τη δημιουργία του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τον πόλεμο: «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους σαν το παιδί από τη μητέρα», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μπρεχτ.

Την αμφισβήτηση του παλιού, τη γέννηση του νέου: η συνειδητοποίηση της ανάγκης απαλλαγής της ανθρώπινης κοινωνίας από το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση του ανθρώπου.

Το έργο παρουσιάζεται σήμερα, Σάββατο 20 Απρίλη, ώρα 8.00μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.
Τραγουδούν η Καλλιόπη Βέττα, ο Θανάσης Χουλιαράς, η Μαρία Παπαγιαννάκη – Κόμη και ο Τάσος Γκρους. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ελληνικού Ωδείου (παράρτημα Πειραιά) υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Στις 27 και 28 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένο στον Μπρεχτ, με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».