ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε στα 86 της η πολυβραβευμένη ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Έφυγε στα 86 της η πολυβραβευμένη ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Την απώλεια της πολυβραβευμένης συγγραφέως και ποιήτριας, Μάγια Αγγέλου, σε ηλικία 86 ετών, θρηνεί η Αμερική.

Γεννημένη στο Μισούρι τον Απρίλιο του 1928, η παντρεμένη με Έλληνα (ο πρώτος της γάμος) Αφροαμερικανή βίωσε ως παιδί ένα περιστατικό που επηρέασε δραματικά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

Σε ηλικία επτά ετών έπεσε θύμα βιασμού από τον φίλο της μητέρας της. Λίγες μέρες αφού κατέθεσε εις βάρος του, αυτός δολοφονήθηκε. Η Αγγέλου πίστεψε ότι ευθυνόταν εμμέσως για τη δολοφονία και δεν ξαναμίλησε για έξι ολόκληρα χρόνια!

Από αυτή τη σιωπή γεννήθηκε ένα μεγάλο ταλέντο. Αν και δεν έβγαλε ποτέ το κολλέγιο, η Αγγέλου είχε χάρισμα στον χειρισμό της γλώσσας και ανεξάντλητη φαντασία. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν έγραφε... ασταμάτητα και τα κείμενα και ποιήματά της αγαπήθηκαν από το αμερικανικό κοινό και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να βραβευτεί πολλάκις για το έργο της.

Πριν φύγει από τη ζωή, πρόλαβε να συμμετάσχει στην εκστρατεία εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα, από τον οποίο αργότερα τιμήθηκε. Την Μάγια Αγγέλου βρήκε νεκρή η γυναίκα που τη φρόντιζε. Ενδεικτικό της σημασίας του έργου της το γεγονός ότι είδηση του θανατου της έχει γραφτεί σε όλες ανεξαιρέτως τις σημαντικές ιστοσελίδες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης:

Jazz από 12 χώρες στην καρδιά της Αθήνας