ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Προστατεύουν τον τάφο εν όψει χειμώνα και βροχών

Αμφίπολη: Προστατεύουν τον τάφο εν όψει χειμώνα και βροχών

Τον χειμώνα αναγκάζονται να συμπεριλάβουν στα επόμενα σχέδιά τους οι ανασκαφείς του μακεδονικού τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Τις τελευταίες μέρες, εκτός από τη στέγαση του μνημείου με τέντα, κάνουν έργα απορροής υδάτων στην περιφέρειά του και ταυτοχρόνως προσπαθούν να υποστυλώσουν σωστά το εσωτερικό του μνημείου, ώστε να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος γι' αυτό ή για τους εργαζόμενους.

Αυτό που έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τους αρχαιολόγους, αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού είναι η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, από απρόσμενες καιρικές συνθήκες, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει...

Πιο συγκεκριμένα, για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων.

Για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:

- Τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία.
- Τη διαμόρφωση "παταριών", σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτησης των χώρων.
- Την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου.
- Την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και Eδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

«Ενισχύεται η θεωρία πως η Αμφίπολη δεν έχει συληθεί»

Την άποψη πως η επιχωμάτωση του προθαλάμου του ταφικού μνημείου στην Αρχαία Αμφίπολη «ενισχύει την εκδοχή» πως ο τύμβος δεν έχει συληθεί, εξέφρασε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στο MEGA.

«Αυτή η ψηλή επιχωμάτωση, στο εσωτερικό του προθαλάμου, μέχρι την κορυφή, έγινε για την προστασία του τάφου» επεσήμανε ο Κων. Τασούλας.

Ωστόσο υπενθύμισε ότι η οριστική απάντηση για το ενδεχόμενο σύλησης του μνημείου θα δοθεί από την αρχαιολογική έρευνα. «Πρέπει να δούμε τον τάφο για να πούμε τελικά» είπε.

Ο κ. Τασούλας τόνισε πως οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι καλά νέα που «δικαιούται ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.

Επισήμανε ωστόσο πως δεν μπορεί να υπολογίσει το πότε ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε επισκέπτες, επισημαίνοντας πως η «απαραίτητη δουλειά» της αρχαιολογίας δεν συμβαδίζει με «τη δική μας αδημονία».

Την ίδια στιγμή αρχαιολόγοι απ' όλο τον κόσμο υποκλίνονται στη μοναδικότητα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και ζητούν να το προσεγγίσουν.

Οπως είπε στο Mega την Τρίτη ο Κ. Τασούλας, ξένοι ζητούν άδεια να επισκεφτούν το μνημείο και να το ερευνήσουν ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Θωρακίζουν τον τάφο οι αρχαιολόγοι

«Ενισχύεται η θεωρία πως η Αμφίπολη δεν έχει συληθεί»

Αμφίπολη: Οι Σφίγγες μαρτυρούν το αιγυπτιακό μυστικό

Αμφίπολη: Σημαντικά τα νέα ευρήματα