ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Όταν ο Λέων της Αμφίπολης ήρθε στο «φως»

Αμφίπολη: Όταν ο Λέων της Αμφίπολης ήρθε στο «φως»

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανασκαφές της Αμφίπολης, όπου η κ. Περιστέρη με την ομάδα της εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να δώσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν την απάντηση στο σε ένα από τα πιο καυτά ερωτήματα, «Ποιος είναι ο "ένοικος" του τάφου;».

Πολύ πριν αρχίσουν οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά, ένα λιοντάρι είχε δείξει το δρόμο, ότι κάτι σπουδαίο κρύβεται εκεί.

Καθιστό στα πίσω πόδια, αλλά χωρίς γλώσσα, ο Λέων της Αμφίπολης αγγίζει τα 5,30 μ. ύψος. Σύμφωνα με την έως πρότινος επίσημη θεωρία, φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του Λαομέδοντα, ναυάρχου του Μεγάλου Αλέξανδρου από τη Λέσβο, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Αμφίπολη.

Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 Έλληνες στρατιώτες εντοπίζουν κομμάτια του μνημείου. Το 1916, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολεμου, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα δίπλα στον Στρυμόνα, ανακάλυψαν τα μαρμάρινα κομμάτια του λέοντα τα οποία στη συνέχεια επιχείρησαν να φυγαδεύσουν χωρίς να το καταφέρουν αφού δέχτηκαν πυρά Βουλγάρων από τα απέναντι υψώματα.

Θα περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι ο Λέων να συνδεθεί με τον τύμβο, να γίνει δηλαδή ο συσχετισμός όλων των κομματιών που βρέθηκαν διάσπαρτα και σε μεγάλο απόσταση από τον τύμβο.

Ένα βιβλίο του συγγραφέα Oscar Broneer που εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα Ελληνικά περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμόνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του.

Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery:

Πηγή φωτογραφιών seleo.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορυφώνεται η αγωνία στην Αμφίπολη (pics)

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία γύρω από τον Λόφο Καστά

Αμφίπολη: Κάθε μέρα και μία έκπληξη-Βρέθηκαν τρία επιστύλια

Αμφίπολη: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας με άνδρες της ΟΠΚΕ (pics)

Αμφίπολη: Μπορεί να είναι και άλλοι οι «ένοικοι» του τάφου