ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την 1η Δεκεμβρίου ο «Μάκβεθ» στο Από Μηχανής Θέατρο

Από την 1η Δεκεμβρίου ο «Μάκβεθ» στο Από Μηχανής Θέατρο

Ο «Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θάνου Παπακωνσταντίνου, ο Άκις Βλουτής και η Κωνσταντίνα Τάκαλου θα ζωντανέψουν επί σκηνής τη μικρότερη τραγωδία του Βρετανού συγγραφέα, που πιστεύεται ότι γράφτηκε μεταξύ 1603 και 1606.

Η τρέλα της εξουσίας, ο φθόνος, η ενοχή, η αλαζονεία είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο. «Ο Μάκβεθ του Σαίξπηρ μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο μνημείο του ηθικού κώδικα που κληρονομήθηκε από τον ορθόδοξο Χριστιανισμό και τον κλασσικό κόσμο δίνοντας μια νέα και ζωντανή εκφραστικότητα, γι' αυτό για ΄μάς πλησιάζει τον Οιδίποδα Τύραννο, δηλαδή τον κανόνα του τέλειου», αναφέρει ο Άκις Βλουτής.

«Ο "Μάκβεθ" υποφέρει όχι επειδή είναι κακός, αλλά επειδή είναι ένας καλός άνθρωπος που κάνει το κακό. Το κακό είναι μυστηριώδες κι ελκυστικό, υπεράνω κάθε πρόβλεψης ή εξήγησης, δεν υπόκειται σε ψυχολογικούς νόμους που το καθιστούν αναπόφευκτο- είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης. Ο Σαίξπηρ αναγνωρίζει ότι το καλό μπορεί να προέρχεται από το κακό. Αυτή είναι η γνώση και η σοφία που αποκομίζουμε απ' όλες τις τραγωδίες. Και ενώ παραδέχεται το παράδοξο αυτό, ενστερνίζεται και το ακόμα πιο παράδοξο, ότι το κακό μπορεί να είναι αναγκαίο σ' έναν κόσμο ελεύθερων ανθρώπων, αλλά όλοι πρέπει να αντιστεκόμαστε στην ύπαρξή του», συμπληρώνει.

Για τον σκηνοθέτη Θ. Παπακωνσταντίνου, ο «Μάκβεθ» είναι μια τραγωδία της γνώσης, μια τελετή μύησης στην απαγορευμένη γνώση που διαδραματίζεται μέσα στον χώρο ενός εφιάλτη. «Στον κόσμο του Μάκβεθ -και ιδιαίτερα στην αποκαλυπτική μετάφραση του Χειμωνά- το να σκοτώνεις, ισοδυναμεί με το να σκοτώνεις το Θεό μέσα σου. Ο άνθρωπος που έχει σκοτώσει το Θεό μέσα του, δεν έχει άλλη επιλογή- πρέπει να γίνει ένας δαίμονας, ένας τρελός ή ένας ηθοποιός. Ο Μάκβεθ είναι η πορεία ενός ανθρώπου προς την έσχατη γνώση: δεν υπάρχει καλό και κακό- υπάρχει το τίποτα. Δεν υπάρχει χρόνος- υπάρχει μόνο το τώρα. Δεν υπάρχει τόπος- υπάρχει μόνο το εδώ».

Παίζουν ακόμα οι: Βασίλης Βηλαράς, Ελεάνα Γεωργιάδου, Κατερίνα Μηλιώτη, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου και Γιώργος Φλωράτος. Τα σκηνικά και η εικαστική επιμέλεια της παράστασης επιμελείται ο Νίκος Αναγνωστόπουλος, τα κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, την κίνηση η Χαρά Κότσαλη, τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα, ενώ τη μουσική σύνθεση και το ηχητικό περιβάλλον υπογράφει ο Αντώνης Μόρας.

Γενική Είσοδος: 14 ευρώ. Μειωμένο: 10 ευρώ / Ατέλεια: 5 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις