ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάμος: Υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Σάμος: Υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Με στόχο να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο και να «υπενθυμίσει» στην Ευρώπη ότι στη Σάμο διασταυρώνονται οι βασικοί άξονες του πολιτισμού: η φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα, η επιστήμη με τον Αρίσταρχο, η τεχνολογία με τον Ευπαλίνο, το ακριτικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου θέτει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα 2021.

Η πρόταση της Σάμου είναι το «Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού», ότι δηλαδή «άνθρωπος στο τετράγωνο συν δημιουργικότητα στο τετράγωνο, οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο». Το τρίγωνο του Πυθαγόρα αναβαπτίζεται σε ένα τρίγωνο πολιτισμού, με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα.

Η Σάμος είναι το νησί των αμπελιών, του κρασιού, της ιδιαιτερότητας να απέχει απο τα τουρκικά παράλια μόλις 1300 μέτρα. Το φυσικό τοπίο είναι χάρισμα, η σχέση του Γιάννη Ρίτσου με το νησί «προίκα», η ακτινοβολία του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και του Πυθαγόρα φωτίζουν την ιστορία της Σάμου.

Η υποψηφιότητα της Σάμου αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη του φυσικού, παραγωγικού και πολιτιστικού πλούτου όλου του Αιγαίου.

Η τελική επιλογή θα γίνει τμηματικά το 2016-2017.

Σχετικές ειδήσεις