ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις μνήμης και προσκύνημα στο Λαζαρέτο

Εκδηλώσεις μνήμης και προσκύνημα στο Λαζαρέτο

Όπως κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε στη νησίδα Λαζαρέτο, στην Κέρκυρα, η ετήσια τελετή μνήμης των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που είναι θαμμένοι εκεί.

Την τελετή διοργάνωσε και φέτος, το σωματείο συγγενών και φίλων εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας περιόδου 1946 – 1949, «Λαζαρέτο», με τη στήριξη του Δήμου Κέρκυρας. Ο «τοίχος των εκτελέσεων» με τις τρύπες από σφαίρες, που έδωσαν τέλος στην ζωή 112 πολιτικών κρατουμένων, γέμισε και φέτος με κόκκινα γαρύφαλλα, από ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.

Ο 86άχρονος Θεόφιλος Κορωνάκης, που ήταν πολιτικός κρατούμενος την περίοδο '46-΄49 και στα 22 του χρόνια το 1947, βρέθηκε στην «Ακτίνα Β» στις φυλακές της Κέρκυρας, μίλησε για τις δραματικές μέρες και νύχτες που έζησε ο ίδιος και συγκρατούμενοί του, στο κολαστήριο. «Ένιωθαν ελεύθεροι, δεν φοβόντουσαν τον θάνατο. Ήταν άνθρωποι που πολέμησαν για την πατρίδα, είχαν συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου .Η ψυχολογία τους ήταν θερμή. Το 1948 ήταν η χειρότερη χρονιά. Τότε έγιναν οι περισσότερες εκτελέσεις. Ήταν βασανιστική υπόθεση. Έκαναν και μαζικές εκτελέσεις .Μια φορά εκτέλεσαν 11 συναγωνιστές μαζί».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Λαζαρέτο» μίλησε για την σημερινή εικόνα της νησίδας, που «δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την εικόνα που είχαν αντικρύσει οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων το 1978», τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό και οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν και να τιμούν την εκτελεσθέντες αγωνιστές, για να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη».

Για την ιστορία, οι εκτελέσεις σταμάτησαν το 1949, με παρέμβαση του ΟΗΕ και το βέτο του Αντρέι Γκρομίκο, υπουργού εξωτερικών της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης.

Το Μάιο του 1992 το Λαζαρέτο, που είναι το «νησάκι του Αγίου Δημητρίου» και έχει απόσταση από το λιμάνι της Κέρκυρας περίπου δυόμισι μίλια, με υπουργική απόφαση χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος.