SEX

Τελικά, πόσο πρέπει να μας τρομάζει ο ιός του AIDS;

Τελικά, πόσο πρέπει να μας τρομάζει ο ιός του AIDS;

Και, ξαφνικά, το AIDS ξαναμπαίνει στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων, λόγω της υπόθεσης με τις οροθετικές ιερόδουλες. Ας ξαναθυμηθούμε κάποιες αλήθειες για τον ιό, για να προλάβουμε πριν είναι αργά.

  • Μπορεί οι θάνατοι από AIDS να μην αυξάνονται, λόγω των φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και εμποδίζουν τον HIV να εξελιχθεί σε αρρώστια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αυξάνονται τα νέα περιστατικά HIV. Στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς από το 1986 που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Πέρσι είχαμε 10.538 νέα περιστατικά, πρόπερσι 9.931 και το 2009 9.325.
  • Το ότι κάποιος έχει προσβληθεί από HIV δεν σημαίνει ότι είναι και ασθενής AIDS. Σημαίνει ότι έχει μέσα του τον ιό HIV (και θα τον έχει για πάντα, διότι είναι ένας "ρετροϊός", έχει δηλαδή στοιχεία RNA και άρα πάει και αλλάζει το DNA του φέροντος, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται) αλλά και ότι μπορεί, με τα κατάλληλα φάρμακα, να διατηρήσει τον οργανισμό του υγιή και ικανό να αντιμετωπίσει τους περισσότερους ιούς.
  • Συνήθως, για να εξελιχθεί ο HIV σε AIDS χρειάζεται καιρός. Από 2 ως 10 χρόνια. Μπορεί, δηλαδή, να έχεις τον HIV μέσα σου, αλλά να μην το καταλάβεις, αν δεν κάνεις τις ειδικές εξετάσεις. Όταν κάποιος προσβάλλεται από HIV έχει μεν κάποια πρώτα συμπτώματα, αλλά αυτά δεν είναι αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης. Δηλαδή, ούτε μπορεί να πει "ωχ, έχω πυρετό και άφθες στο στόμα, ενώ κάνω και εμετούς, άρα κόλλησα τον HIV", ούτε από την άλλη επιτρέπεται να λέει "εντάξει μωρέ, μια κοινή ίωση είναι" αν εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα και υποπτεύεται ότι μπορεί και να οφείλονται στον HIV. Πρέπει να πάει να κάνει το τεστ.
  • Το τεστ γίνεται δωρεάν και ανώνυμα στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Καλέστε στο 210-72.22.222 για να σάς ενημερώσουν. Tα αποτελέσματα βγαίνουν σε μία εβδομάδα. Δίνετε όποιο ψευδώνυμο θέλετε και πηγαίνετε ο ίδιος επτά ημέρες μετά να τα παραλάβετε. Το τεστ ψάχνει για τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός όταν προσβάλλεται. Επειδή αυτά εμφανίζονται συνήθως 2 με 12 εβδομάδες μετά την μετάδοση, μπορεί κάποιος να έχει κολλήσει HIV, να κάνει το τεστ, αλλά να φανεί "καθαρός". Στους 3 μήνες πάντως μετά την μετάδοση, το 97% όσων έχουν μολυνθεί, έχει πια εμφανίσει αντισώματα. Αν, λοιπόν, αγχώνεστε για κάποια πιθανή σεξουαλική επαφή που σάς μετάδωσε τον ιό, καλό είναι να περιμένετε λίγο καιρό, πριν κάνετε το τεστ.
  • Αν βρεθείτε θετικός, ξεκινάτε θεραπεία και βρίσκεστε υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, οπότε οι πιθανότητες να εξελιχθεί ο HIV σε AIDS και άρα το ενδεχόμενο θανάτου περιορίζεται αισθητά. Επίσης, περιορίζονται οι πιθανότητες να μεταδώσετε εσείς τον ιό σε κάποιον άλλον.
  • Πώς μπορείτε να κολλήσετε; Κατ' αρχάς ο πιο επικίνδυνος τρόπος είναι από το αίμα. Οι μεταγγίσεις πια είναι αρκετά ασφαλείς, αφού όλες οι αιμοδοσίες ελέγχονται για τον ιό. Ωστόσο, μπορείτε να τον κολλήσετε από την οδοντόβουρτσα άλλου (αν έχετε π.χ. και οι δύο ουλίτιδα ή κάποιο κόψιμο στη γλώσσα), από ξυράφι (πολύ επικίνδυνο στα γκέι ζευγάρια), από τις βελόνες στα τατουαζάδικα (οπότε κάντε πάντα τατουάζ σε κάποιον επαγγελματία) και, φυσικά, από τις σύριγγες (συχνό φαινόμενο στους ναρκομανείς). Από 'και και πέρα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και η βλέννη που καλύπτει το ορθόν μας, είναι οι πιο πιθανοί τρόποι μετάδοσης. Μολυσμένο σπέρμα που έρχεται σε επαφή με κάποια αμυχή (πολύ συνηθισμένο στον πρωκτικό έρωτα), μολυσμένα κολπικά υγρά -ή σπέρμα- που έρχονται σε επαφή με κάποιο κόψιμο στο δέρμα ή χύνονται στο στόμα κάποιου/-ας που έχει ουλίτιδα είναι πιθανοί τρόποι μόλυνσης στο σεξ. Γι' αυτό και το προφυλακτικό σώζει ζωές. Γενικά στο σεξ, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις εμφανίζουν πιο πολλές συνθήκες μετάδοσης του ιού -και ο παθητικός έχει περισσότερες πιθανότητες να κολλήσει απ' ότι ο ενεργητικός), ενώ στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, πιο πολύ κινδυνεύουν οι γυναίκες.
  • Τι γίνεται όμως με τις πίπες; Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα έχει η ερωτική (ή ο ερωτικός, στα γκέι ζεύγη) παρτενέρ που δέχεται το (πιθανόν) μολυσμένο αίμα στο στόμα, ειδικά αν έχει ουλίτιδα ή η στοματική της (του) κοιλότητα έχει κάποια κοψίματα. Η αντίστροφη πορεία είναι μάλλον απίθανη, αφού το AIDS δεν μεταδίδεται με το σάλιο. Ωστόσο, αν η γυναίκα που κάνει την πίπα έχει ουλίτιδα και ο άντρας έχει, για παράδειγμα, κάποιο κόψιμο στο πέος του, τότε μπορεί το μολυσμένο αίμα να έλθει σε επαφή με το καθαρό και να μεταδοθεί ο HIV και με τον αντίστροφο τρόπο.
  • Απ' όλα τα παραπάνω και από τον τρόμο που έχει απλωθεί τις τελευταίες μέρες πάνω από την Αθήνα, κρατήστε το βασικότερο απ' όλα: Στα Δημόσια Νοσοκομεία η εξέταση είναι δωρεάν, ανώνυμη και τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ γρήγορα. Αν κάνετε έναν έλεγχο κάθε έξι μήνες θα είστε πιο σίγουρος για την δική σας υγεία και θα δείξετε σεβασμό και την υγεία των γύρω σας...