SEX

Απιστία: Αλήθειες και μύθοι

Απιστία: Αλήθειες και μύθοι

Ανοίγουμε τον φάκελο "Απιστία" και σας παρουσιάζουμε oρισμένες μελέτες για το πως αντιμετωπίζουν την απιστία τα δύο φύλα.


Οι γυναίκες είναι άπιστες μετά τα τριάντα

Οι γυναίκες, αντίθετα με πολλούς άνδρες, όπως έχει διαπιστωθεί σε αρκετές έρευνες, προτιμούν ενστικτωδώς μια μονογαμική σχέση, κυρίως επειδή αισθάνονται ότι χρειάζονται βοήθεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά που πιθανώς θα προκύψουν.
Αν όμως υποκύψουν στον πειρασμό της απιστίας και νιώσουν τη διάθεση για ερωτικές περιπέτειες, αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί μόλις έχουν εισέλθει στη δεκαετία των τριάντα χρόνων τους. Ο λόγος είναι πάλι βιολογικός, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, καθώς αντιλαμβάνονται αυτή την ηλικία ως την τελευταία τους ευκαιρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο άνδρα για τα παιδιά τους.
Παράλληλα, η είσοδος στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους συμπίπτει με την σεξουαλική τους κορύφωση, οπότε και αυξάνονται οι ευκαιρίες τους για ανεύρεση του επιθυμητού συντρόφου.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξημένη "κοινωνιο-σεξουαλικότητα" σε εκείνη περίπου την περίοδο, αντανακλά από πλευράς της γυναίκας μια εξελιγμένη αναπαραγωγική στρατηγική, η οποία μεγιστοποιεί την πιθανότητα σύλληψης ενός υγιούς μωρού. Η διαπίστωση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τη διάλυση αρκετών σχέσεων ή και γάμων, όταν οι γυναίκες βρίσκονται στα 30 τους χρόνια ή λίγο μετά..
Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν βιολογικοί και εξελικτικοί λόγοι που οι άνδρες έχουν συνήθως συχνότερες ερωτικές περιπέτειες και απιστίες από τις γυναίκες. Σε όλους τους πολιτισμούς οι γυναίκες είναι αυτές που φέρουν το βάρος της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της ανατροφής του μωρού, γι' αυτό τείνουν να είναι πιο επιλεκτικές όσον αφορά τους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Οι άνδρες δεν έχουν αυτό το βάρος και συνεπώς είναι πιο ανοικτοί σε βραχύχρονες σχέσεις.


Οι γυναίκες με μεγάλο πηγούνι είναι πιο... άπιστες
Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχουν μεγάλο πηγούνι, είναι πιο δραστήριες σεξουαλικά από εκείνες με μικρότερο πηγούνι. Εκτός αυτού, είναι και πιο πιθανό να απατήσουν το σύντροφό τους. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ένα άλλο στοιχείο που διαπιστώθηκε, είναι ότι είναι λιγότερο ελκυστικές στους άνδρες που αναζητούν μια μόνιμη σύντροφο. ;
Τα μεγάλα πηγούνια σε μια γυναίκα συνήθως δημιουργούνται από τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης. Η αντρική ορμόνη αυξάνει το επίπεδο σεξουαλικής αυτοπεποίθησης μιας γυναίκας, μια τάση που συνήθως αποδίδεται συχνότερα στους άνδρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες, όταν ψάχνουν για μια μακρόχρονη σχέση, απορρίπτουν γυναίκες με ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως το μυτερό και μεγάλο σαγόνι, φοβούμενοι ενδόμυχα ότι θα τους απατήσουν.
Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η τάση ερμηνεύεται εξελικτικά με βάση την επιθυμία των ανδρών να έχουν μια γυναίκα που θα κάνει παιδιά μόνο μαζί τους. Έτσι, ένας άνδρας, απλώς κοιτώντας το πρόσωπο μιας γυναίκας, ενστικτωδώς μπορεί να σχηματίσει μια αντίληψη για το πόσο «επικίνδυνη» μπορεί να είναι και συνεπώς πόσο κατάλληλη για μόνιμη σύντροφός του.


Η απιστία ενισχύει το σπέρμα
Για πρώτη φορά οι βιολόγοι ανακάλυψαν ότι όσο σκληρότερος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα σπέρματα, τόσο μεγαλύτερα, ταχύτερα, πολυάριθμα και πιο μακρόβια γίνονται αυτά.
Έτσι, όσο οι θηλυκοί οργανισμοί στη φύση αναζητούν, χωρίς να βιάζονται, τον καλύτερο σύντροφο ή εμφανίζουν τάσεις απιστίας και απόρριψης της μονογαμίας, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, τόσο τα σπέρματα εξελίσσονται και γίνονται καλύτερα, με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις γυναικείες επιθυμίες.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε ορισμένα ζώα, π.χ. στους χιμπατζήδες, που είναι πιο ερωτικοί τύποι, το σπέρμα τους είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από το σπέρμα των σχετικά μονογαμικών γοριλών. Κανείς όμως βιολόγος δεν ήταν σίγουρος αν αυτό ήταν ένα πρότυπο κοινό σε όλο το ζωικό βασίλειο, ενώ ήταν επίσης δύσκολο να αποδειχτεί αν τα πιο γρήγορα σπέρματα έχουν όντως συγκριτικό πλεονέκτημα για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου.
Μια ερευνητική ομάδα του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, υπό τον Σίγκαλ Μπαλσάιν, σε συνεργασία με αυστραλούς και σουηδούς βιολόγους από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα, μελέτησε πιο αναλυτικά το ζήτημα σε ψάρια, που καλύπτουν όλη τη δυνατή γκάμα συμπεριφορών, από τη μονογαμία μέχρι την "πολυανδρία", κατά την οποία πολλά αρσενικά προσφέρουν το σπέρμα τους σε ένα θηλυκό.
Ταξινομώντας τα είδη των ψαριών ανάλογα με το πόσο συχνές σεξουαλικές επαφές είχαν και καταγράφοντας χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα και το μέγεθος του σπέρματος, οι βιολόγοι κατέληξαν ότι ο ανταγωνισμός όντως οδηγεί στην ανάπτυξη καλύτερου σπέρματος. Το σπέρμα των αυστηρά μονογαμικών ψαριών είναι μικρό και αργό, όσο όμως ένα είδος ψαριού γίνεται πιο "σεξουαλικό", τόσο και το σπέρμα του γίνεται καλύτερο, ώσπου, στην άλλη άκρη της σπερματικής κλίμακας, το σπέρμα είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο, ταχύτερο και διπλάσιας ποσότητας, ενώ τα ψάρια αυτά ζουν και περισσότερο.


Oι άντρες έχουν μεγαλύτερες τύψεις για την απιστία τους
Μπορεί να θεωρούμε ότι οι γυναίκες επειδή είναι πιο ευαίσθητες, νιώθουν και περισσότερες τύψεις αν τύχει και απατήσουν τον σύντροφό τους. Όμως, δυστυχώς, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Από ότι αποδείχτηκε σε σχετική έρευνα, οι άντρες νιώθουν άσχημα αν απατήσουν τη γυναίκα τους. Οι γυναίκες, αντιθέτως, έχουν τύψεις, όχι τόσο για τη σωματική απιστία, όσο για την συναισθηματική.
Συγκεκριμένα, αν μια δεσμευμένη γυναίκα ερωτευτεί έναν άλλον άντρα, αισθάνεται πολύ πιο άσχημα από το αν απλά απατούσε τον σύντροφό της με ένα one night stand, που δεν σημαίνει κάτι για εκείνη. Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν δεν έχει γίνει σεξ με τον "άλλον", εκείνες έχουν τύψεις μόνο και μόνο επειδή τον σκέφτονται και όχι για την ενδεχόμενη απιστία τους.


Η απιστία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία, υποστηρίζει ότι η απιστία μπορεί να προκαλέσει... πονοκεφάλους, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο!
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παράνομου σεξ, παρατηρείται ένας τύπος πονοκεφάλου που μερικές φορές γίνεται αφόρητος! Ο καθηγητής Λορέντζο Πινέσι της Ιταλικής Εταιρίας Ημικρανίας σημείωσε ότι αυτός ο τύπος πονοκεφάλου πλήττει περίπου το 15% του ιταλικού πληθυσμού, κυρίως τους άνδρες.
Ο πονοκέφαλος αυτός επιδεινώνεται και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την απιστία. Η αφροδισιακή τροφή, τα φάρμακα που βελτιώνουν τις σεξουαλικές επιδόσεις και το άγχος που προκαλείται από την ανάγκη να μείνει μυστική μια παράνομη σχέση δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση της υγείας ενός άπιστου.
Ο καθηγητής Πινέση προσθέτει: "Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει τρομερά ισχυρούς πονοκεφάλους που διαρκούν ακόμα και τρεις ώρες, και μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα, γεγονός που ίσως αποβεί θανατηφόρο."


Οι άντρες "μυρίζονται" πιο εύκολα την απιστία
Τόσα χρόνια μας "πιπίλιζαν" το μυαλό ότι οι γυναίκες είναι πιο πονηρές και μπορούν να ξεφύγουν από την αποκάλυψη της απιστίας τους. Αντίθετα, μαθαίναμε ότι οι άντρες είναι πιο απρόσεκτοι και το ερωτικό τους παραστράτημα γίνεται ευκολότερα αντιληπτό από τη σύντροφό τους. Αν στηριχτούμε σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Human Nature», κάναμε λάθος!
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια του Ρίτσμοντ, με επικεφαλής τον Πολ Άντριους έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο σε 203 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και μετά ανέλυσαν τις απαντήσεις τους. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι παρόλο όντως οι άντρες ήταν πιο πιθανό να απατήσουν τη γυναίκα τους (το 29% παραδέχτηκε ότι το έχει κάνει) ήταν το ίδιο... ικανοί (σε ποσοστό 94% έναντι 80% των γυναικών) να μαντέψουν σωστά την απιστία της συντρόφου τους! Επίσης, το 75% των ανδρών, σε αντίθεση με το 41% των γυναικών, κατάφεραν να ανακαλύψουν την απιστία.
Ένα άλλο στοιχείο που βγήκε από τη μελέτη είναι ότι οι άντρες είναι πιο ειλικρινείς σε σχέση με τις γυναίκες σε ότι αφορά τις απιστίες τους. Απ' ότι φάνηκε οι άνδρες ήταν σχεδόν απόλυτα ειλικρινείς για την απιστία τους, ενώ μόνο ένα 18,5% παραδέχτηκαν ότι το έχουν κάνει και ένα 10% το έχει κάνει αλλά δεν το έχει αποκαλύψει στο σύντροφό του.