Όταν εκείνος δεν έχει όρεξη

Όταν εκείνος δεν έχει όρεξη
Η φράση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» θεωρείται κλασική δικαιολογία...

Η φράση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» θεωρείται κλασική δικαιολογία των γυναικών, όταν για κάποιον λόγο δε θέλουν να συνευρεθούν ερωτικά με τον σύντροφό τους. Τώρα πια, όμως, τα ίδια λόγια εκστομίζονται και από αντρικά χείλη!

Όπως εξηγεί ο δρ Ίαν Κέρνερ, σύμβουλος σε θέματα σεξουαλικής υγείας στη Νέα Υόρκη, αν και πολλοί πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι αυτές που κατά κανόνα χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, πολύ συχνά συμβαίνει και το αντίθετο.

Μερικές διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η μειωμένη ερωτική επιθυμία ταλαιπωρεί σχεδόν ένα στα τρία ζευγάρια, με τουλάχιστον το 33% των γυναικών και το 16% των ανδρών να έχουν χαμηλή ή ανύπαρκτη λίμπιντο – γεγονός που υπονομεύει την ερωτική σχέση και μπορεί να κάνει τον/την σύντροφο να αισθάνεται ανεπιθύμητος.
Που μπορεί, όμως, να οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία των ανδρών; Οι πιθανοί παράγοντες που ευθύνονται είναι πολλοί:

Βιολογικοί. Υπάρχουν πολλά πιθανά σωματικά αίτια για την χαμηλή ερωτική επιθυμία των ανδρών – από την καρδιοπάθεια και τη λήψη αντικαταθλιπτικών έως την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Συναισθηματικοί. Η ερωτική επιθυμία ενός άντρα συχνά σχετίζεται στενά με την αυτοεκτίμησή του: όταν υποφέρει η μία, υποφέρει και η άλλη.

Προβλήματα στη σχέση. Ο θυμός, η δυσφορία και η γενική έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση είναι ολέθρια για την ερωτική επιθυμία των ανδρών με το ταίρι τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως χάνουν γενικώς την όρεξή τους για σεξ. Μπορεί κάλλιστα να την έχουν χάσει όσον αφορά στη συγκεκριμένη σύντροφο, αλλά να διατηρείται ακόρεστη για άλλες γυναίκες, για πορνό, για αυνανισμό κ.τ.λ.

Υπερβολική άνεση της γυναίκας. Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο τι ερεθίζει τους άντρες και τι τις γυναίκες, υπάρχουν ορισμένες ουσιώδεις διαφορές. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο κοντά νιώθει με το ταίρι της και το πόσο ικανοποιημένη είναι γενικώς με τη σχέση τους.
Αυτό σημαίνει, πως αν η γυναίκα νιώθει πολύ άνετα και ασφαλής στη σχέση της, είναι πιθανό η λίμπιντό της να είναι στα ύψη – σε βαθμό να νιώθει σέξι ακόμα και με το μακό και τη φόρμα της. Για τον άντρα όμως, αυτή η αίσθηση της οικειότητας και της άνεσης μπορεί να δράσει εναντίον της ερωτικής επιθυμίας, ιδίως όταν έχει ως συνέπεια να χάνει το απρόσμενο, την συγκίνηση και τα οπτικά ερεθίσματα.

Υπερβολική ενασχόληση με το πορνό. Το Ίντερνετ έχει κάνει ιδιαίτερα προσβάσιμο το πορνό – και αν ένας άντρας αυνανίζεται συχνά ασχολούμενος με το cyber σέξ, είναι πιθανό να χάσει την επαφή με το σεξ στον αληθινό κόσμο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ