SEX

Ενώ εσύ κοιμόσουν…

Ενώ εσύ κοιμόσουν…
Εσείς θυμάστε με πάσα λεπτομέρεια τι κάνετε στον ύπνο σας; Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα...

Εσείς θυμάστε με πάσα λεπτομέρεια τι κάνετε στον ύπνο σας; Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου το 8% των ανθρώπων που αντιµετωπίζει διαταραχές ύπνου, κάνει σεξ ενώ κοιµάται και δεν θυµάται τίποτε την επόµενη µέρα.

Η σεξυπνία είναι µια διαταραχή ύπνου, όπως η υπνοβασία, και συναντάται σε ένα µικρό ποσοστό ατόµων σε παγκόσµιο επίπεδο. Πρόκειται για µια συµπεριφορά κατά την οποία το άτοµο εµπλέκεται σε σεξουαλικές πράξεις στον ύπνο του, ενώ όταν ξυπνήσει δεν θυµάται τίποτα. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι η σεξυπνία, όπως και η υπνοβασία, συµβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η συγκεκριµένη διαταραχή εµφανιζόταν σε ανθρώπους µε υποκρυπτόµενα ψυχολογικά προβλήµατα, που πραγµατοποιούσαν όσα ονειρεύονταν. Σήµερα, παρά το γεγονός ότι ελάχιστα πράγµατα είναι γνωστά στους επιστήµονες για το σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σεξυπνία θεωρείται ότι σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβληµα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείονται για την εµφάνισή της παράγοντες όπως η αίσθηση συναισθηµατικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, ο φόβος και η έλλειψη συναισθηµατικής οικειότητας, αισθήµατα ενοχής, ντροπής και εγκατάλειψης, ενώ για την εµφάνισή της ενοχοποιούνται και η λήψη ναρκωτικών, το αλκοόλ, το άγχος και η κόπωση.

Τις περισσότερες φορές οι σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου συµβαίνουν ανάµεσα σε ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση. Ο τρόπος όµως µε τον οποίο βιώνει τη σεξυπνία το άτοµο που βρίσκεται στο ίδιο κρεβάτι µε τον πάσχοντα ποικίλλει. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόµων που δεν ενοχλούνται ή το απολαµβάνουν. Αναφέρονται όµως και άλλες δυσάρεστες εµπειρίες, καθώς ο «υπνοβάτης» µπορεί να γίνει βίαιος µε τον σύντροφό του.

Η σεξυπνία «αποκαλύπτεται» συνήθως από τον ειδικό όταν το άτοµο απευθύνεται σε αυτόν για κάποια άλλη, πιο συνηθισµένη ή σοβαρότερη διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία µπορεί να αντιµετωπίσει ικανοποιητικά τη σεξυπνία, καθώς και η παράλληλη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.