SOCIAL MEDIA

Στο Facebook 1 στους 2 Έλληνες

Στο Facebook 1 στους 2 Έλληνες

Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παρακολουθώντας το timeline του λογαριασμού του βρίσκεται σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας Web ID της εταιρείας ερευνών Focus Bari.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 12.000 ατόμων ηλικίας 13-74 ετών και αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη για το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2014, έδειξε ότι το 53,4% των Ελλήνων ασχολείται με τα social media και μάλιστα κάθε ημέρα «δαπανούν» κατά μέσο όρο 81,4 λεπτά σε αυτά!

Το Facebook είναι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης καθώς λογαριασμό σε αυτό έχει το 47,6% των Ελλήνων. Ο μέσος όρος των φίλων φθάνει στους 341.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα υπόλοιπα social media έχουν μονοψήφια ποσοστά. Το YouTube είναι στο 8,1%, το google+ στο 7,7%, το Twitter στο 6,3%, το LinkedIn στο 4,9% και το Instagram στο 2,9%. To χαμηλό ποσοστό του Twitter δείχνει ότι το συγκεκριμένο μέσο μάλλον δεν έχει τη δυναμική που εμφανίζουν τα μέσα ενημέρωσης να έχει, ενώ το γεγονός ότι το google+ έχει υψηλότερο ποσοστό από το Twitter αποδίδεται στο ότι στο συγκεκριμένο μέσο γίνεσαι χρήστης απλά και μόνο αν έχεις Gmail.

Γενικότερα, οι Έλληνες κάνουν αρκετή χρήση του Διαδικτύου. Ο μέσος όρος χρήσης του Internet στη χώρα μας είναι στα 136 λεπτά. Οι άνδρες περνούν online 142 λεπτά και οι γυναίκες 130 λεπτά. Τη μεγαλύτερη χρήση κάνουν οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών με 174 λεπτά, ενώ είναι σχετικά υψηλό νούμερο τα 96 λεπτά των χρηστών του Internet που έχουν ηλικία μεταξύ 65 και 74 ετών.

Το ποσοστό διείσδυσης του Internet έχει φθάσει πλέον στο 69,8%.

Παιδιά και κινητό

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Web ID για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούν Internet από πολύ μικρά, ενώ σταδιακά αυξάνεται και η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η Web ID έδειξε ότι το 18,8% των αγοριών και το 19,3% των κοριτσιών 7-12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Στην κατηγορία 7-9 ετών, τα ποσοστά χρήσης κινητών τηλεφώνων είναι 3,5% στα αγόρια και 7% στα κορίτσια, ενώ σε εκείνη των 10-12 ετών είναι 34% στα αγόρια και 31,6% στα κορίτσια.

Η χρήση υπολογιστή και Διαδικτύου επίσης κινείται σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Το ποσοστό διείσδυσης της χρήσης προσωπικού υπολογιστή στις ηλικίες 7-12 ετών είναι στο 89,8% με 3 στα 5 παιδιά (64%) να τον χρησιμοποιούν καθημερινά. Το αντίστοιχο ποσοστό της διείσδυσης του Internet στα παιδιά φθάνει στα 80,6%, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το 52,9% των παιδιών "σερφάρουν" καθημερινά στο Διαδίκτυο, κυρίως από το σπίτι.

Οι κύριοι λόγοι χρήστης του Διαδικτύου είναι για να παίζουν ή να "κατεβάζουν" παιχνίδια (86,2%), να ακούνε ή "κατεβάζουν" τραγούδια (55,5%) και για να βλέπουν video ή ταινίες (45,1%), με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα όσο αυξάνεται η ηλικία των παιδιών. Επίσης, το 8,6% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για ανταλλαγή μηνυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις