ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Θησαυρός» στις κονσόλες μας: Τα ακριβότερα video games όλων των εποχών (videos)

Τα ακριβότερα video games όλων των εποχών
Pixabay

Τα ποσά που σπαταλούνται από τις εταιρίες για τη δημιουργία video games, ξεπερνούν κάθε φαντασία

Η βιομηχανία των video games είναι ασύλληπτα κερδοφόρα, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να επενδύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία τους.

Πέρα από τα PC τα οποία αναβαθμίζονται οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούμε αναλόγως φυσικά και με το budget μας, από τον περασμένο Νοέμβριο βγήκαν στην αγορά οι κονσόλες της νέας γενιάς (Playstation 5 και Xbox Series X) και έτσι οι εταιρίες έβγαλαν ή ετοιμάζονται να λανσάρουν και τα κατάλληλα παιχνίδια γι’ αυτές.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο θα αυξάνονται και τα ποσά για τη δημιουργία νέων video games, με αυτή τη βιομηχανία να αποτελεί αν όχι το ισχυρότερο, σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα μέσα ψυχαγωγίας σε στον πλανήτη.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξε τεράστια αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών που κοστίζουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα οι δαπάνες προώθησης και του marketing. Παρακάτω θα δείτε τα 10 ακριβότερα games όλων των εποχών (μέχρι και σήμερα), με τα ποσά που σπατάλησαν οι gaming κολοσσοί να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν ακόμα, τα budget ταινιών.

10. Shadow Of The Tomb Raider – 75+ εκατ. δολάρια

Το τελευταίο κεφάλαιο του Tomb Raider, είναι επίσης ο πιο ακριβός τίτλος της Lara Croft μέχρι σήμερα. Σε συνέντευξή του στο gamesindustry.biz, ο επικεφαλής της Eidos Montreal, David Anfossi, αποκάλυψε ότι ο προϋπολογισμός παραγωγής του παιχνιδιού βρισκόταν ανάμεσα σε 75 και 100 εκατομμύρια δολάρια, με επιπλέον 35 εκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται περίπου στο μάρκετινγκ και την προώθηση.

9. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – 80+ εκατ. δολάρια

Φαίνεται πως το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain θα είναι το τελευταίο παιχνίδι Metal Gear του Hideo Kojima, με τον Ιάπωνα προγραμματιστή να έχει χωρίσει τους δρόμους με την Konami το 2015.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Eurogamer», δημοσίευμα μίας ιαπωνικής οικονομικής εφημερίδας, αποκάλυψε πως 80 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν για την παραγωγή του παιχνιδιού μέχρι τον Απρίλη του 2015. Ο τίτλος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, οπότε είναι πολύ πιθανό το κόστος με το μάρκετινγκ και τα patches, να άγγιξε τα 100 εκατ. δολάρια.

8. Defiance – 80+ εκατ. δολάρια

Το Defiance κυκλοφόρησε για το Xbox 360, το PS3 και PC το 2013. Παρ’ όλο που οι κριτικοί των video games δεν είχα και την καλύτερη άποψη για το παιχνίδι, κατάφερε να «επιζήσει» για 8 χρόνια πριν πέσει «μαύρο» στους servers. Το τεράστιο budget που δόθηκε για τη δημιουργία του παιχνιδιού βοήθησε σίγουρα σε αυτό, ποτέ όμως δεν έγινε γνωστό το πραγματικό κόστος του Defiance.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του, δημοσίευμα του «Forbes» ανέφερε πως ο τίτλος της Trion Worlds, κόστισε κοντά στα 100 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου όμως και την τηλεοπτική σειρά που κυκλοφόρησε με το ίδιο όνομα.

Το δημοσίευμα εκτιμούσε πως κοντά στα 80 εκατ. δολάρια κόστισε το Defiance, όμως το ποσό ίσως και να ήταν παραπάνω καθώς στη συνέχεια κυκλοφόρησε νέα έκδοση του παιχνιδιού για το PS4 και το Xbox One.

7. Battlefield 4 – 100 εκατ. δολάρια

Από πολλούς θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα first person παιχνίδια και το ποσό που δαπανήθηκε από την EA ίσως δικαιολογεί το γιατί. Σύμφωνα με τον Richard Hilleman, πρώην διευθυντή στην εταιρία, ο τέταρτος τίτλος της σειράς, κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που έκανε το Battlefield 4 τον πιο ακριβό τίτλο του franchise μέχρι σήμερα.

Το παιχνίδι είχε εξαιρετικές κριτικές και έχει πουλήσει περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντίγραφα από την κυκλοφορία του.

6. Max Payne 3 – 105 εκατ. δολάρια

Η Rockstar Games μας έχει συνηθίσει σε τίτλους με υπέρογκο budget και ένας από αυτούς είναι το Max Payne 3. Μπορεί όταν ακούει κάποιος gamer το όνομα «Rockstar» να του έρχεται στο μυαλό πρώτα το GTA ή το Red Dead, όμως και ο τρίτος τίτλος του franchise δράσης συγκαταλέγεται στα «στολίδια» της εταιρίας.

Το κόστος παραγωγής του παιχνιδιού άγγιξε τα 105 εκατ. δολάρια, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτος έτος της κυκλοφορίας του πουλήθηκαν πάνω από 4 εκατ. αντίγραφα.

5. Grand Theft Auto V – 137 εκατ. δολάρια

Τα λόγια περισσεύουν για το GTA5, ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2013 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πουλάει ασταμάτητα. Ο πέμπτος τίτλος του GTA, κόστισε στην «Rockstar» 137 εκατ. δολάρια και από την ημέρα που κυκλοφόρησε έχουν πουληθεί περισσότερα από 140 εκατομμύρια κομμάτια! Οι πωλήσεις αυτές -και όχι μόνο- έχουν κάνει το Grand Theft Auto V να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θρυλικά video games και έχουν αποφέρει στην εταιρία κοντά στα 6 δισ. δολάρια!

Αξίζει να σημειωθεί πως τα 137 εκατ. δολάρια ήταν το αρχικό κόστος του GTA5, ενώ αν υπολογίσουμε τα DLC και το online mode του παιχνιδιού, η «Rockstar» εκτιμάται πως έχει δαπανήσει κοντά στα 300 εκατ. δολάρια.

4. Red Dead Redemption 2 – 170+ εκατ. Δολάρια

Τρίτος κατά σειρά τίτλος στην δεκάδα από τη «Rockstar». Μπορεί να μην έχει πουλήσει όπως το GTA5, όμως το Red Dead είναι ένα παιχνίδι – έπος, με τρομερές λεπτομέρειες και ανοιχτό κόσμο.

Αυτές οι λεπτομέρειες και τα τρομερά γραφικά, έκαναν την εταιρία να επενδύσει 170 – 240 εκατ. δολάρια για το παιχνίδι, ενώ 300 εκατ. δολάρια δόθηκαν για το marketing. Λαμβάνοντας υπόψιν πως οι πωλήσεις του Red Dead τις δύο πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του, έφεραν έσοδα 725 εκατ. δολάρια, η «Rockstar» κατάφερε -ξανά- να κερδίσει τις εντυπώσεις και όχι μόνο.

3. Cyberpunk 2077 – 174 εκατ. δολάρια

Μετά από 8 χρόνια ανάπτυξης αλλά και πολλών προβλημάτων, η CD Projekt Red κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2020 το πολυαναμενόμενο Cyberpunk 2077. Τα πολλά bugs το πρώτο διάστημα μετά την κυκλοφορία του, έκαναν τη gaming κοινότητα να ξεσηκωθεί, με τις μετοχές της εταιρίας να πέφτουν αρκετά τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά το Cyberpunk 2077 πούλησε σαν τρελό, με την CD Projekt Red να τρίβει τα χέρια της και να μην υπολογίζει τα 174 εκατ. δολάρια που δαπάνησε για τη δημιουργία του.

2. Star Wars: The Old Republic – 200 εκατ. δολάρια

Παρ’ ‘όλο που κυκλοφόρησε πριν μία δεκαετία, το Star Wars: The Old Republic συνεχίζει να λαμβάνει τακτικά updates. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν καθώς η EA πόνταρε πολλά σε αυτόν τον τίτλο δαπανώντας κοντά στα 200 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξή του, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά και πιο φιλόδοξα games της όλων των εποχών.

Περισσότερα από 1 δισ. δολάρια είναι τα κέρδη της εταιρίας από αυτό το video game και μέχρι να κλείσουν οι servers του, το… κοντέρ θα συνεχίζει να γράφει.

1. Star Citizen – 275+ εκατ. δολάρια

Μετά από πολύ κόπο, η Cloud Imperium Games κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα 300 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του Star Citizen. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού ξεκίνησε το 2011 με πολλά προβλήματα όμως τελικά η εταιρία κατάφερε να δημιουργήσει ένα FPS game με… μπόλικη μάχη στο διάστημα. Το Star Citizen λόγω της θεματολογίας του απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, ενώ μπορούν να το παίξουν μόνο όσοι διαθέτουν PC. Το απίστευτο με αυτό το παιχνίδι είναι πως το έγινε διαθέσιμο για test σε όσους το είχαν προ παραγγείλει το 2015 και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η επίσημη ημερομηνία εμπορικής κυκλοφορίας του!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.