Έγραψες ιστορία παίζοντας... Age of Empires
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έγραψες ιστορία παίζοντας... Age of Empires

Ως gamers καλούμαστε να οδηγήσουμε  τον πρώτο άνθρωπο στην ανάπτυξη, να μεταπηδήσει στις εποχές και να γίνει κυρίαρχος του κόσμου. Αυτό ήταν το εμβληματικό Age of Empires.

Βρισκόμαστε στο -μακρινό πλέον- 1997, μπροστά από έναν υπολογιστή (στην καλύτερη των περιπτώσεων να φοράει πάνω του Pentium3) και μεταφερόμαστε πίσω στο χρόνο, εκεί που ο άνθρωπος κάνει τα πρώτα του βήματα στη γη.

Ως gamers καλούμαστε να οδηγήσουμε τον πρώτο άνθρωπο στην ανάπτυξη, να μεταπηδήσει στις εποχές και να γίνει κυρίαρχος του κόσμου. Αυτό ήταν το εμβληματικό Age of Empires.

Για όσους δεν το ξέρουν, αν και σίγουρα είναι λίγοι, Το Age of Empires είναι μια σειρά ιστορικών βιντεοπαιχνιδιών στρατηγικής, που αναπτύχθηκε αρχικά από την Ensemble Studios και δημοσιεύτηκε από τα Xbox Game Studios. Το πρώτο παιχνίδι ήταν το Age of Empires, που κυκλοφόρησε το 1997. Εννέα συνολικά παιχνίδια της σειράς έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα, δείγμα ότι οι gamers το λατρεύουν και το ζητούν συνεχώς... Άλλωστε για να κατακτήσουμε το μέλλον πρέπει να έχουμε στέρεες βάσεις στο παρελθόν!

Ο ηγέτης του λαού

Το παιχνίδι επιτρέπει στον χρήστη να ενεργεί ως ηγέτης ενός αρχαίου πολιτισμού προχωρώντας τον σε τέσσερις εποχές, (Πέτρινη Εποχή, Εποχή Εργαλείων, Εποχή του Χαλκού και Εποχή του Σιδήρου) αποκτώντας πρόσβαση σε νέες και βελτιωμένες μονάδες με κάθε πρόοδο.

Από τον έναν Πολιτισμό στον άλλο

Το Age of Empires απαιτεί από τον παίκτη να αναπτύξει έναν πολιτισμό από μια χούφτα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε μια επεκτατική αυτοκρατορία της Εποχής του Σιδήρου. Για να εξασφαλίσει ο παίχτης την νίκη ή την παραμονή του στο παιχνίδι πρέπει να συγκεντρώσει πόρους για να πληρώσει για νέες μονάδες, κτήρια και να τα αναβαθμίσει, να δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία και φυσικά να μεγαλώνει τον στρατό του και να τον εκσυγχρονίζει. Και αυτό επειδή θα κληθεί πολλές φορές να αμυνθεί αλλά και να επιτεθεί. Αφού σε αυτές τις εποχές το ρητό «θάνατος σου, η ζωή μου» είχε έννοια κυριολεκτική.

Οι αυτοκρατορίες

Σεβόμενο την ιστορία το Age of Empires έδινε στον παίχτη την δυνατότητα να διαλέξει συγκεκριμένους λαούς. Τους αρχαίους Έλληνες, το Βασίλειο της Αιγύπτου, τους Φοίνικες, τους Πέρσες και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η συνέχεια

Αντίθετα, το Age of Empires II επικεντρώθηκε στη Μεσαιωνική Εποχή και την πρώιμη Αναγέννηση, ενώ το Age of Empires III επικεντρώθηκε στην Αποικιακή Εποχή.

Η διάψευση των κριτικών

Αρχικά διαφημιζόταν ως Civilization meet Warcraft, ορισμένοι κριτικοί θεώρησαν ότι το παιχνίδι απέτυχε να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες όταν κυκλοφόρησε. Παρόλα αυτά ο χρόνος διέψευσε τις απόψεις των «κακών» κριτικών καθώς οι gamers όχι μόνο λάτρεψαν το παιχνίδι αλλά ταυτίστηκαν μαζί του. Μάλιστα είναι το πρώτο παιχνίδι μιας επικής σειράς που καθόρισε τα rts παιχνίδια.

Δώδεκα πολιτισμοί

Δώδεκα πολιτισμοί είναι διαθέσιμοι, ο καθένας με ξεχωριστά σύνολα χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένου ενός ποικίλου αριθμού διαθέσιμων τεχνολογιών και μονάδων. Κάθε πολιτισμός έχει τεχνολογίες μοναδικές για αυτόν, έτσι ώστε να υπάρχουν βασικές διαφοροποιήσεις ανά φυλή, Το γεγονός αυτό του προσέδιδε μια διαδραστικότητα γιατί ο gamer έπρεπε να επιλέξει τα χαρακτηριστικά του λαού που θα καθοδηγήσει καταστρώνοντας μια δική του στρατηγική με τα υπέρ αλλά και τα κατά του.

Οι πολιτισμοί ταξινομούνται σε τέσσερα ξεχωριστά στυλ. Ειδικότερα είναι βασισμένα στην αρχιτεκτονική της Ανατολικής Ασίας, της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, τα οποία καθορίζουν την εμφάνισή τους στο παιχνίδι.

Οι πολιτισμοί στο πρώτο Age Of Empires είναι οι παρακάτω:

Από την Ανατολική Μεσόγειο:

  • Greeks
  • Minoans
  • Phoenicians

Από την Δυτική Μεσοποταμία:

  • Egyptians
  • Assyrians
  • Sumerians

Από την Ανατολική Μεσοποταμία

  • Babylonians
  • Persians
  • Hittites

Από την Ασία:

  • Shang
  • Choson
  • Yamato

Εμβληματικό και οι…απομιμήσεις που το «ζήλεψαν» και δεν το έφθασαν

Η ιδέα να ανακαλύψεις τον κόσμο από την αρχή, να τον ανακαλύψεις και στην συνέχεια να τον κατακτήσεις ήταν ιδιαίτερη.

Το Age of Empires είναι ένας τίτλος τον οποίο ακόμη κάνουν χιλιάδες downloads κάθε μέρα. Χωρίς υπερβολή είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με μανία εδώ και 25 χρόνια τώρα.

Τη λάμψη και τη δόξα του ζήλεψαν πολλοί και έτσι ήταν αναπόφευκτο να μην υπάρξουν κλώνοι του οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το μιμηθούν.

My name is mythos

Οι πιο παλιοί ξέρουν να παίζουν και με φράσεις κλειδιά οι οποίες τους γέμιζαν τις αποθήκες με ξύλα, φαγητό και πέτρα. Και έτσι αποκτούσαν πολύ μεγάλο προβάδισμα στο παιχνίδι. Είναι από αυτά τα κόλπα που κάνανε οι πονηρούληδες gamers των 80’s τα οποία κληροδότησαν και στις επόμενες γενιές παιχτών. Οι πιο δημοφιλείς κωδικοί-bonus ήταν το “My name is mythos” ή και το “woodstock”, “ pepperoni pizza”.

Η σημασία των upgrades

Στο Age of Empires, το κλειδί δεν είναι άλλο από τα upgrades. Κάθε φυλή στο παιχνίδι, μπορεί να εξελιχθεί σε τέσσερις περιόδους (ξεκινάει ο παίχτης από την πρώτη, άρα πραγματοποιεί τρία upgrades).

Η αρχική εποχή είναι αντίστοιχη με αυτή των σπηλαίων καθώς ο gamer παίρνει τη φυλή του σε πρωτόγονη κατάσταση.

Η δεύτερη εποχή (Tool Age) είναι αυτή που αντικαθιστά το ρόπαλο και εμφανίζει τα πρώτα τσεκούρια. Η τρίτη εποχή (Bronze age) αξιοποιεί σημαντικά αρκετά μεταλλεύματα, ενώ η τέταρτη εποχή (Iron Age) δίνει την δυνατότητα να χτιστούν όλα τα διαθέσιμα upgrades της φυλής. Για να κάνει upgrade κανείς από την μία εποχή στην άλλη, θα πρέπει να έχει χτίσει τουλάχιστον δύο κτήρια της τρέχουσας εποχής αλλά και να έχετε συγκεκριμένη ποσότητα από resources.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τα ρετρό μπασκετάκια που σούταρες από την τηλεόρασή σου στα 90s

Τα videogames που κατέκτησαν την 7η τέχνη

Είναι ο Super Mario των 80’s & 90’s o απόλυτος game king;

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ