ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με το Doom πήρες το… όπλο σου

Doom
Το Doom είχε γίνει κορυφαία επιλογή -και όχι άδικά- για τους Έλληνες gamers

Παρέες μαζεύονταν στους τυχερούς που είχαν Amstrad μετά τα σχολείο ή τα ΣΚ

29 χρόνια πίσω στο μακρινό πλέον 1993 το Doom έρχεται στο DOS για να ταράξει τα νερά και να γράψει ιστορία. Ο παίχτης με ένα όπλο κυνηγάει εξωγήινους και γενικά σκοτώνει ό,τι κινείται.

Σε έξαρση οι gamers ειδικά αυτοί που είχαν τότε τα PC κάνοντας αυτούς που έχουν κονσόλες στην τηλεόραση να ζηλέψουν πολύ.

Παρέες μαζεύονταν στους τυχερούς που είχαν Amstrad μετά τα σχολείο ή τα ΣΚ.

Τα μεγαλύτερα ξαδέρφια που είχαν τους υπολογιστές είχαν βρει τον μπελά τους τα σαββατοκύριακα από τους μικρούς που ήθελαν με τα λίγα πλήκτρα που αντιστοιχούσαν στο gameplay να γαζώσουν ό,τι κινείτο στην οθόνη.

Το Doom είχε γίνει κορυφαία επιλογή -και όχι άδικά- για τους Έλληνες gamers, τους εφήβους και τους πιο μικρούς της δεκαετίας του 90.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Doom δεν ήταν το πρώτο το First Person Shooter αλλά ήταν αυτό που έφερε την επανάσταση. Είχε μάλιστα τόση επιτυχία που για τα επόμενα αρκετά χρόνια ολόκληρο το είδος αναφερόταν ως Doom clones.

Από τα τέλη του 1995, το Doom εκτιμήθηκε ότι ήταν εγκατεστημένο σε περισσότερους υπολογιστές παγκοσμίως από το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 95.

Το Doom είναι ένα όνομα που βαρύ σαν ιστορία για το gaming. Είναι ένα παιχνίδι που καθορίζει το είδος του και είναι σχεδόν αδύνατο να συζητήσει κάποιος για κλασικά παιχνίδια χωρίς να το αναφέρει.

Η τεράστια επιτυχία του αρχικού παιχνιδιού είχε ως αποτέλεσμα ένα sequel το επόμενο έτος και μια έκδοση λιανικής το 1995 που ονομάζεται Ultimate Doom που περιείχε ένα νέο τέταρτο επεισόδιο.

Το Doom έχει στόρι απλό και ταυτόχρονα συναρπαστικό

Ο ήρωας που κρατάει το όπλο είναι ένας πεζοναύτης που φρουρεί ένα εργαστήριο στον Άρη. Το εργαστήριο κατακλύζεται από διαστημικά όντα που μοιάζουν με δαίμονες. Ο σκοπός είναι να επιβιώσει εκεί σκοτώνοντας ό,τι τον απειλεί, δηλαδή ό,τι κινείται.

Η δράση είναι στο κόκκινο όση ώρα παίζει ο παίχτης και αυτό το γεγονός έκανε το Doom να αποκτήσει αυτοκρατορικό ρόλο στο είδος του.

Το στοιχείο του… σκοταδιού

Από την μία ατμοσφαιρικό, από την άλλη επικίνδυνο να κινείσαι στο σκοτάδι. Αυτό το στοιχείο ανέβαζε την αδρεναλίνη του παίχτη στα κόκκινα και τον έκανε να είναι πιο συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Αυτό πρώτη φορά το είδαμε στο Doom και είναι από τους βασικούς λόγους που «έσβησε» όλους τους «προγόνους» τους με μιας.

Με ένα όπλο ανά χείρας χωρίς καν άλματα

Το Doom είναι ένα shooting game που δεν σου δίνει την δυνατότητα να σκύψεις ή να κάνεις άλμα για να αποφύγεις τον εχθρό σου. Ακόμη και το όπλο είναι σταθερό δεν μπορείς να το πας πάνω ή κάτω, ουσιαστικά παίζεις με ευθεία βολή. Δύσκολο αλλά σε έχει σε εγρήγορση.

Αυτό που μπορείς να κάνεις ως παίχτης είναι να μετακινείσαι και να πυροβολείς, δηλαδή ένα run and shoot σύστημα σου αποδίδει και προχωράς την πίστα.

Όπλα και εχθροί

Το παιχνίδι ξεκινάει κατευθείαν με ένα πιστόλι στο χέρι και δύο τύπους να με πυροβολούν εναντίον σου. Σε βάζει κατευθείαν στο μοτίβο του παιχνιδιού. Είναι άμεσο και δεν περιμένει ούτε δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει η δράση.

Οι εχθροί που καλείσαι να αντιμετωπίσεις και να νικήσεις είναι οι Zombieman, Shotgun guy, Imp, Pinky και οι Specters.

Τα κατάλληλα όπλα για να τους ξεπαστρέψεις είναι τα Pistol, Shotgun, Chaingun και τα Rocket Launcher. Μαζί με αυτά, μπορείς να συνδυάσεις το power-up Berserk που δίνει στον ήρωα πλήρη υγεία φυσικά σε συνδυασμό με την πανοπλία .

Μυστικά επίπεδα

Πολλές εκδόσεις του Doom, καθώς και συνέχειες του, περιλαμβάνουν μυστικά επίπεδα τα οποία είναι προσβάσιμα από τον παίκτη, που συχνά κρύβονται πίσω από μυστικές πόρτες, κρυφά περάσματα, ή σε περιοχές που είναι δύσκολες να επιτευχθούν.

Τα επίπεδα είναι μερικές φορές δαιδαλώδη και διαθέτουν άφθονα αντικείμενα, όπως πρόσθετα πυρομαχικά, αυξήσεις υγείας και άλλα power-ups, καθώς και περιστασιακές μυστικές περιοχές οι οποίες δεν είναι άμεσα εμφανείς ως μια ανταμοιβή για τους παίκτες που εξερευνούν πιο προσεκτικά.

Ο άγνωστος ήρωας του είσαι εσύ, ο gamer

Το Doom βιώνεται μέσα από τα μάτια του κεντρικού χαρακτήρα, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται στο παιχνίδι. Ο σχεδιαστής του παιχνιδιού, Τζον Ρομέρο έχει επισημάνει ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα όνομα για το χαρακτήρα στο Doom, επειδή υποτίθεται ότι είναι ο παίκτης που το παίζει είναι αυτός, ο άγνωστος ήρωας που δίνει τη μάχη για να νικήσει τα μοχθηρά τέρατα, δηλαδή εσύ είσαι ο ήρωας.

Το Doom περιέχει μια μεγάλη ποικιλία όπλων

Αρχίζεις με ένα πιστόλι, και χρησιμοποιείς τη γροθιά σου άμα ξεμείνεις από πυρομαχικά. Μπορεί επίσης να συλλέξεις μεγαλύτερα όπλα, όπως είναι το αλυσοπρίονο, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πολυβόλο, ένα εκτοξευτή ρουκετών, ένα όπλο πλάσμα και ένα πανίσχυρο BFG 9000.

Σάρωσε στις κριτικές

Το Doom σάρωσε στις θριαμβευτικές κριτικές και έχει επαινεθεί από τον τύπο του gaming, και είναι γνωστό ως ένα από τα πιο σημαντικά βιντεοπαιχνίδια στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Το GamesMaster του έδωσε σκορ 90%, ενώ το περιοδικό Dragon επαίνεσε τις βελτιώσεις του από το Wolfenstein 3D, το γρήγορο ρυθμό gameplay shoot 'em up και δικτυακούς τρόπους παιχνιδιού.Το Edge του έδωσε 7 από 10, επαινώντας τα γραφικά και επίπεδα, αλλά επικρίνοντας το για το 3D gameplay το οποίο ουσιαστικά ποτέ δεν ήταν τρισδιάστατο.