Tekken
Μάχη σώμα με σώμα με φόντο την Ακρόπολη
Πηγή: Αρχείο Newsbomb.gr
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η σφήνα του tekken στα fighting games

Το στοίχημα της Namco που σαγήνεψε τους gamers.

Το PlayStation 1 «γεννήθηκε» το 1995 όταν μεσουρανούσαν η Nintendo και η Sega με τις «ναυαρχίδες» τους Super Nintendo και Mega Drive, αντίστοιχα, να είναι ανάρπαστες.

Ένας μεγάλος τομέας που έπρεπε το PlayStation 1 να ανταποκριθεί και να ανταγωνιστεί τους δύο προκατόχους του, ήταν το είδος fighting.

Εκείνη την εποχή η μάχη σώμα με σώμα, με αιχμές του δόρατος το Mortal Kombat 2 και το Street Fighter 2 στις δύο κονσόλες, έδιναν ρέστα και όλα έδειχναν πως δεν μπορούσε να τις ανταγωνιστεί κανείς. Μάλιστα το Killer Instict παρότι ήταν υπέροχο ποτέ δεν κέρδισε την αγάπη των παιχτών (θα το δούμε σε επόμενο αφιέρωμα).

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 δεν υπήρχε πιτσιρικάς που να μην είχε παίξει Street Fighter ή Mortal Kombat.

Το Playstation ήθελε ένα δυνατό λανσάρισμα και στο fighting για να κερδίσει τις εντυπώσεις και βλέμματα… Οι ιθύνοντες ζύγισαν την κατάσταση καθώς έπρεπε να θέσουν μια στρατηγική αφού τα fighting games ήταν ανάρπαστα εκείνη την περίοδο.

Το αποτέλεσμα άκουγε στο όνομα Tekken. Ένα παιχνίδι μία ιστορία μόνο του. Ένα παιχνίδι fighting το οποίο έμελλε να μείνει στις συνειδήσεις των gamers και όχι μόνο αυτών του PlayStation 1.

Αναμφισβήτητα Tekken και Playstation 1 ήταν δυναμικός συνδυασμός.

Από arcade στο PlayStation

Το Tekken είναι ένα παιχνίδι που φέρει την υπογραφή της Namco. Αρχικά κυκλοφόρησε για arcade το 1994 και μεταφέρθηκε στο PlayStation ένα χρόνο αργότερα. Το παιχνίδι έτυχε καλής υποδοχής από τους κριτικούς και θα χρησίμευε ως η πρώτη είσοδος στη δημοφιλή σειρά Tekken, με ένα σίκουελ, το Tekken 2, που κυκλοφόρησε το 1995 και αυτό επειδή ήθελε να εκμεταλλευτεί το ρεύμα της επιτυχίας και να καθιερωθεί.

Oι χαρακτήρες και οι κινήσεις τους

Oι παίκτες επιλέγουν έναν χαρακτήρα από μια σύνθεση και συμμετέχουν σε μάχη σώμα με σώμα με έναν αντίπαλο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια μάχης της εποχής, το Tekken επιτρέπει στον παίκτη να ελέγχει ανεξάρτητα, κάθε ένα από τα τέσσερα άκρα του μαχητή. Ο παίκτης μπορεί να παρακολουθήσει το κινούμενο γραφικό στην οθόνη και να καταλάβει την κατάλληλη εντολή.

Συνολικά, υπάρχουν 18 μαχητές με δυνατότητα αναπαραγωγής στην έκδοση της κονσόλας ενώ στο arcade ήταν 8.

Συγκεκριμένα οι χαρακτήρες είναι:

1. Anna Williams a
2. Armor King I a
3. Devil b
4. Ganryu a
5. Heihachi Mishima a
6. Jack
7. Kazuya Mishima
8. King I
9. Kuma I a
10. Kunimitsu a
11. Lee Chaolan a
12. Marshall Law
13. Michelle Chang
14. Nina Williams
15. Paul Phoenix
16. Prototype Jack a
17. Wang Jinrei a
18. Yoshimitsu

Λίστα εντολών και μυστικές κινήσεις

Το Tekken ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έκανε δημοφιλή τις λίστες εντολών.
Υπήρχαν βέβαια και μυστικές κινήσεις. Η πιο γνωστή από αυτές είναι ίσως το Electric Wind Godfist. Η κίνηση αρχικά ήταν αποκλειστική για τον Jin και αργότερα έγινε διαθέσιμη και σε άλλα μέλη της οικογένειας Mishima, όπως ο Kazuya και ο Heihachi.

Μια άλλη τέτοια κίνηση είναι το Heihachi's Headbutt Carnival. Αυτή η κίνηση είναι πιο περίεργη καθώς μπορεί να εκτελεστεί μόνο εναντίον ορισμένων χαρακτήρων, που συνήθως έχουν κάποιου σχέση ή ανταγωνισμό με τον Heihachi. Έχει επίσης επισημανθεί ότι η ρίψη έχει μεγάλη ομοιότητα με την κίνηση Stonehead, καθώς η απόδραση, η ζημιά και το animation είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

Από τα πιο πρόσφατα παιχνίδια Tekken, η Namco έχει προσθέσει τις περισσότερες μυστικές κινήσεις στη λίστα εντολών.

Κέρδισε τις εντυπώσεις και συνεχίζει να γράφει ιστορία

Το ωραίο και το cool της υπόθεσης ήταν ότι ο κάθε μαχητής είχε κινήσεις πέρα από τις καθιερωμένες και κάποιες κρυφές οι οποίες του έδιναν το πλεονέκτημα στη μάχη. Ήταν ο παράγοντας που έφερνε τις ανατροπές σε ένα battle και ένα στοιχείο που σαγήνευε τους παίχτες ειδικά όταν έπαιζαν μεταξύ τους.

Το Tekken μεταφέρθηκε στο PlayStation από το arcade και ήταν ένα πολύ μεγάλο πείραμα που τελικά τους βγήκε.

Η Namco όχι μόνο κατάφερε να μπει σφήνα στην Capcom (εταιρεία που δημιούργησε το Street Fighter) και την Midway (εταιρεία που δημιούργησε το Mortal Kombat) αλλά κέρδισε το στοίχημα που έμοιαζε ακατόρθωτο.

Έγραψε ιστορία με επτά νέες εκδόσεις του παιχνιδιού και ταύτισε το όνομά της με την αρχή της αυτοκρατορίας του PlayStation στην αγορά.

Διαβάστε επίσης

Πώς το Top Gun έγραψε τη δική του ιστορία στα ρετρό games

Σόνικ: Ο μπλε σκαντζόχοιρος που έσπασε το φράγμα του ήχου και σαγήνεψε τους gamers

Comix Zone: Ο ήρωας που μετεπήδησε από την τηλεόραση στα… κόμικ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ