9+1 τεχνολογικές τάσεις που θα απασχολήσουν το 2024
H τεχνολογία σήμερα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, επιτρέποντας ταχύτερες αλλαγές και πρόοδο
Πηγή: pixabay
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστροφή στο μέλλον: 9+1 τεχνολογικές τάσεις που θα απασχολήσουν το 2024

Δέκα τάσεις που θα «εισβάλλουν» στον τομέα της τεχνολογίας το 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο πρωταγωνιστής στον τεχνολογικό κόσμο του 2023 ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς το νέο έτος θα εισβάλουν τεχνολογικές τάσεις που θα επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής.

Άλλωστε η τεχνολογία σήμερα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, επιτρέποντας ταχύτερες αλλαγές και πρόοδο.

Ακολουθούν δέκα κορυφαίες αναδυόμενες τάσεις της τεχνολογίας οι πέντε εκ των οποίων αφορούν επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν το 2024:

3D Εκτύπωση

Μια βασική τάση στην καινοτομία και την τεχνολογία είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση πρωτοτύπων. Αυτή η τεχνολογία είχε αντίκτυπο τη χρονιά που μας πέρασε στον βιοϊατρικό και βιομηχανικό τομέα. Πριν από χρόνια θα φαινόταν «άπιαστο όνειρ» να εκτυπώσει κάποιος ένα πραγματικό αντικείμενο από έναν εκτυπωτή, ενώ αυτή τη στιγμή, είναι πραγματικότητα. Έτσι, η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια άλλη καινοτομία που ήρθε για να μείνει το 2024.

Εικονική πραγματικότητα και επαυξημένη πραγματικότητα

Η επόμενη εξαιρετική τάση της τεχνολογίας είναι η Εικονική Πραγματικότητα (VR), Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και Εκτεταμένη Πραγματικότητα (ER). Το VR βυθίζει τον χρήστη σε ένα περιβάλλον ενώ το AR βελτιώνει το περιβάλλον του. Αν και αυτή η τάση της τεχνολογίας έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για παιχνίδια μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για εκπαίδευση, όπως και με το VirtualShip, ένα λογισμικό προσομοίωσης που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πλοιάρχων του Ναυτικού, του Στρατού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Το 2024, αναμένουν ότι αυτές οι μορφές τεχνολογιών θα ενσωματωθούν περαιτέρω στη ζωή μας. Συνήθως δουλεύοντας παράλληλα με ορισμένες από τις άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουμε αναφέρει σε αυτήν τη λίστα, το AR και το VR έχουν τεράστιες δυνατότητες στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, το μάρκετινγκ, ακόμη και στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμό.

Blockchain

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την τεχνολογία blockchain σε σχέση με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το blockchain προσφέρει ασφάλεια που είναι χρήσιμη με πολλούς άλλους τρόπους. Με απλούστερους όρους, το blockchain μπορεί να περιγραφεί ως δεδομένα στα οποία μπορείτε μόνο να προσθέσετε, όχι να αφαιρέσετε ή να αλλάξετε. Έτσι προκύπτει και ο όρος «αλυσίδα» επειδή δημιουργείται μια αλυσίδα δεδομένων.

Το να μην μπορείτε να αλλάξετε τα προηγούμενα μπλοκ είναι αυτό που το κάνει τόσο ασφαλές. Επιπλέον, τα blockchain βασίζονται στη συναίνεση, επομένως κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των δεδομένων. Με το blockchain, δεν χρειάζεστε ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος για την επίβλεψη ή την επικύρωση των συναλλαγών.

5G

Η επόμενη τεχνολογική τάση που ακολουθεί είναι το 5G. Όπου οι τεχνολογίες 3G και 4G μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιήουμε υπηρεσίες που βασίζονται σε δεδομένα, αυξημένα εύρη ζώνης για ροή στο Spotify ή στο YouTube και πολλά άλλα, οι υπηρεσίες 5G αναμένεται να φέρουν τα πάνω-κάτω στη ζωή μας το 2024. Ενεργοποιώντας υπηρεσίες που βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες όπως το AR και το VR, παράλληλα με υπηρεσίες παιχνιδιών που βασίζονται σε cloud, όπως το Google Stadia, το NVidia GeForce Now και πολλά άλλα.

Τη νέα χρονιά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε εργοστάσια, κάμερες HD που συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας και της διαχείρισης της κυκλοφορίας, στον έλεγχο του έξυπνου δικτύου και στην έξυπνη λιανική πώληση.

Σχεδόν κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών όπως η Verizon, η Tmobile, η Apple, η Nokia Corp, η QualComm, εργάζονται τώρα για τη δημιουργία εφαρμογών 5G. Οι συνδρομές του Δικτύου 5G θα φτάσουν τα 4,4 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2027, καθιστώντας το μια αναδυόμενη τεχνολογική τάση που πρέπει να προσέχετε και επίσης να εξοικονομήσετε μια θέση.

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπορεί να μην φαίνεται σαν μια αναδυόμενη νέα τεχνολογική τάση, δεδομένου ότι υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά εξελίσσεται όπως και άλλες τεχνολογίες. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή οι απειλές είναι συνεχώς νέες.

Οι χάκερ που προσπαθούν να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση σε δεδομένα δεν θα τα παρατήσουν εύκολα και θα συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους για να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο σκληρά μέτρα ασφαλείας. Είναι επίσης εν μέρει επειδή η νέα τεχνολογία προσαρμόζεται για να ενισχύσει την ασφάλεια. Όσο έχουμε χάκερ, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα παραμένει μια μοντέρνα τεχνολογία γιατί θα εξελίσσεται συνεχώς για να αμύνεται ενάντια σε αυτούς.

Σύμφωνα με την Gartner, έως το 2025, το 60% των οργανισμών θα χρησιμοποιούν τον κίνδυνο κυβερνοασφάλειας ως πρωταρχικό καθοριστικό παράγοντα για τη διεξαγωγή συναλλαγών τρίτων και επιχειρηματικών δεσμεύσεων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στις επιχειρήσεις το 2024

Σύμφωνα με την εταιρεία Kyndryl, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υποδομής πληροφορικής στον κόσμο, οι τάσεις που θα επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής το 2024 και τα επόμενα χρόνια είναι:

Υιοθέτηση των FinOps (Financial Operations)

Οι επιχειρήσεις θα υιοθετούν όλο και περισσότερο τις FinOps για την αποτελεσματική διαχείριση των επενδύσεων στο cloud σε υβριδικά και multi-cloud περιβάλλοντα, εξασφαλίζοντας καλύτερο έλεγχο του κόστους και συνεργασία μεταξύ των οικονομικών, τεχνικών και επιχειρηματικών ομάδων.

Edge Computing και Τεχνητή Νοημοσύνη

Περισσότερες εταιρείες, ιδίως στον τομέα της βιομηχανίας, θα εφαρμόσουν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για να συλλέγουν τοπικά δεδομένα και να καταστήσουν τις λειτουργίες τους πιο αποδοτικές στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως το κόστος, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η εργασία.

Ισχυρή διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance)

Η έμφαση θα δοθεί σε ισχυρά προγράμματα διακυβέρνησης δεδομένων, καθώς η υψηλής ποιότητας τεχνητή νοημοσύνη εξαρτάται από υψηλής ποιότητας δεδομένα. Οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν συνεργασίες και εκσυγχρονισμένες πλατφόρμες δεδομένων για την ενσωμάτωση της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης σε ποικίλες πηγές δεδομένων.

Εξέλιξη του ψηφιακού χώρου εργασίας

Θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων και των πελατών μέσω τεχνολογιών ψηφιακού χώρου εργασίας, συνδέοντας στενότερα την πληροφορική με τις διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού και τις λειτουργίες που αφορούν τους πελάτες.

Έμφαση στις δεξιότητες Legacy Συστημάτων (Mainframe)

Οι επιχειρήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στις συνεργασίες για τη διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό των legacy συστημάτων, αντιμετωπίζοντας τα κενά δεξιοτήτων και εξασφαλίζοντας την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη με τις υπάρχουσες εφαρμογές.

Ο όρος «Generative AI» χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε κάθε τύπο συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε αλγόριθμους μάθησης χωρίς επίβλεψη ή ημι-επίβλεψη για τη δημιουργία νέων ψηφιακών εικόνων, βίντεο, ήχου και κειμένου. Σύμφωνα με το MIT, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι μια από τις πιο υποσχόμενες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης την τελευταία δεκαετία.

Μέσω του Generative AI, οι υπολογιστές μπορούν να μάθουν θεμελιώδη μοτίβα σχετικά με την είσοδο, γεγονός που τους επιτρέπει να εξάγουν παρόμοιο περιεχόμενο. Αυτά τα συστήματα βασίζονται σε δίκτυα παραγωγής αντιπάλων (GAN), αυτοκωδικοποιητές παραλλαγών και μετασχηματιστές.

Διαβάστε επίσης

Τα σπουδαιότερα επιστημονικά επιτεύγματα το 2023 από το «μικροσκόπιο» των... επιστημόνων

Γιορτές στα χρόνια του AI και των social media - Πώς η τεχνολογία άλλαξε τα Χριστούγεννα

Ερευνητές δημιούργησαν αλγόριθμο ο οποίος προβλέπει πόσα χρήματα θα βγάλεις και πότε θα πεθάνεις

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ