ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χόκεϊ: Το άθλημα που επέλεξε η Google

Χόκεϊ: Το άθλημα που επέλεξε η Google

Το χόκεϊ επέλεξε σήμερα η Google για το doodle της.

Το logo της Google δείχνει το χόκεϊ επί χόρτου.

Ωστόσο η ονομασία χόκεϊ (hockey) χρησιμοποιείται από μια οικογένεια ομαδικών αθλημάτων, γνωστότερα εκ των οποίων στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Χόκεϊ επί πάγου

Χόκεϊ επί χόρτου

Χόκεϊ με πατίνια (ρόλερ χόκεϊ)\

Αναλυτικά:

To χόκεϊ επί χόρτου

Είναι άθλημα που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα μεγάλα γήπεδα με συνθετικό χλοτάπητα (outdoor), αλλά και σε κλειστές αίθουσες σάλας (indoor).Οι ομάδες αποτελούνται για το "outdoor" από 11 παίχτες η κάθε μία και στο "indoor" από 5 παίχτες. Κάθε αθλητής κρατάει ένα μπαστούνι το οποίο είναι καμπυλωτό απο τη μία μεριά και απο την άλλη επίπεδο. Με τη μεριά του μπαστουνιού την επίπεδη επιτρέπεται να χειρίζεσαι μια μικρή μπάλα κατασκευασμένη από καουτσούκ και άμμο στο εσωτερικό της.Αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να σκοράρει στο αντίπαλο τέρμα. Οπωσδήποτε οι κανονισμοί διαφέρουν από το ποδόσφαιρο, αλλά μοιάζουν, αφού υπάρχουν φάουλ, πέναλτι, αποβολές. Είναι ολυμπιακό αγώνισμα και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα ως "κερητίζειν" .

Το χόκεϊ είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως την Αγγλία, το Πακιστάν, την Νέα Ζηλανδία,την Ισπανία,την Ολλανδία,την Γερμανία.

hockey1

Το χόκεϊ επί πάγου

Το χόκεϊ επί πάγου, γνωστό απλώς ως χόκεϊ στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται πάνω στον πάγο, ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα του κόσμου. Οι παίκτες κινούνται πάνω σε παγοπέδιλα στην επιφάνεια φυσικού ή τεχνητού πάγου. Παραδοσιακά δημοφιλές είναι το άθλημα σε βόρειες Χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Ενώ με τεχνητά και κλειστά παγοδρόμια έχει πλέον απλωθεί διεθνώς.

Η λέξη «χόκεϊ» έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοια παιχνίδια από το 16ο αιώνα, αλλά η ετυμολογία της είναι αβέβαιη. Μπορεί να προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη coquette ("γκλίτσα"), αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από τη ολλανδική λέξη hokje που είναι το υποκοριστικό του hok, που σημαίνει κυριολεκτικά την καλύβα ή το σκυλόσπιτο, αλλά σε λαϊκότερη χρήση σήμαινε το στόχο. Το παιχνίδι είχε αναπτυχθεί στον ολλανδόφωνο κόσμο από παλιά, όπως μπορεί να δει κανείς σε ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής Σχολής.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε γήπεδο χόκει επί χόρτου στο Ίλιον!

Περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα στο επίσημο site του Χόκεϊ εδώ