ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρευνες για τη ζωή μετά το θάνατο

Έρευνες για τη ζωή μετά το θάνατο
Ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν...

Ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν και να κατανοήσουν τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν. Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Croydon, το οποίο είναι ένα από τα 25 ιατρικά κέντρα του κόσμου που λαμβάνουν μέρος σε μια έρευνα για το τι συμβαίνει στην ανθρώπινη συνείδηση όταν κάποιος πεθαίνει.

Ο Russell Metcalfe-Smith, είναι επικεφαλής της μελέτης και των ερευνών που ξεκίνησαν το 2008 και υπεύθυνος του τομέα επαναφοράς των αισθήσεων των ασθενών. Ο 34χρονος γιατρός επίσης έχει κατορθώσει να επαναφέρει ασθενείς μετά από καρδιακό επεισόδιο, ρωτώντας τους πάντα αν ένιωσαν ή είδαν κάτι όσο ήταν «κλινικά» νεκροί.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν ράφια με εικόνες πάνω από τα κρεβάτια, που κοιτάζουν στο ταβάνι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όποιος βίωνε μία επιθανάτια εμπειρία, έπρεπε να μπορεί να περιγράψει κάποια εικόνα.

Ο Russell Metcalfe-Smith λέει για αυτό: «οι άνθρωποι νιώθουν συχνά ότι αιωρούνται πάνω από τους εαυτούς τους και βλέπουν τι συμβαίνει. Ένας αριθμός ανθρώπων υποστηρίζει ότι έχει βιώσει κάτι τέτοιο, κανείς όμως δεν μπόρεσε να περιγράψει κάποια από τις εικόνες που βρίσκονται στο ράφι. Κάποιοι μπορούν να θυμηθούν ανθρώπους τριγύρω τους και τι φορούσαν. Ένας ασθενής είπε ότι βρισκόταν στο δωμάτιο αλλά δεν μπορούσε να βγει από το παράθυρο. Μετά ένιωσε να ξαναγυρίζει στο σώμα του».

Ο Δρ. Sam Parnia από τις ΗΠΑ, που εργάζεται για τον ίδιο σκοπό, ελπίζει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας τον επόμενο χρόνο. Αναλύει τις πληροφορίες και τα δεδομένα από 1000 ασθενείς. Ο ίδιος λέει: «η επαναφορά των αισθήσεων είναι καινούρια επιστήμη, καθώς υπάρχει περίπου 50 χρόνια. Πιο πριν οι άνθρωποι απλά πέθαιναν. Αυτό που μάθαμε είναι ότι ο θάνατος είναι αντιστρέψιμος στα πρώιμα στάδιά του. Περίπου 10% με 20% όσων επέστρεψαν από το θάνατο έχουν αναμνήσεις από τη μεταθανάτια εμπειρία τους».

Ο ίδιος λέει ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες και συμπληρώνει: "Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες, είναι ότι αυτό που αποκαλούμε ανθρώπινο μυαλό και συνείδηση, φαίνεται να συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί στα πρώιμα στάδια του θανάτoυ".

Πηγή: Pyles.tv