ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος σαρκοφάγος δεινόσαυρος!

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος σαρκοφάγος δεινόσαυρος!
Mέχρι σήμερα, ο μικρόσωμος δεινόσαυρος Ηωράπτωρ, θεωρούνταν ο πρώτος

Mέχρι σήμερα, ο μικρόσωμος δεινόσαυρος Ηωράπτωρ, θεωρούνταν ο πρώτος σαρκοφάγος δεινόσαυρος. Η ανακάλυψη όμως του απολιθώματος ενός επίσης μικροσκοπικού δεινόσαυρου, του Ηωδρομέα (στο σκίτσο), που ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα!

Ο Ηωδρομέας διαθέτει χαρακτηριστικά που τον τοποθετούν στα θηριόποδα, την ομάδα που κυριαρχείται από σαρκοβόρα όπως ο Τυραννόσαυρος και ο Βελοσιράπτωρ. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», ζούσε περίπου την ίδια εποχή με τον Ηωράπτορα, πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και ήταν ένας δίποδος θηρευτής.

Τα δόντια του ήταν κοφτερά, με εγκοπές για την αποκοπή κρέατος, τα χέρια είχαν μακριά δάχτυλα και γαμψά νύχια για ισχυρές, θανατηφόρες λαβές και τα πόδια τις επιμηκυμένες διαστάσεις που συναντάμε στους δρομείς. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά του, πιστεύουν οι επιστήμονες πως κληροδοτήθηκαν στα επόμενα θηριόποδα.

"Ο Ηωδρομέας μάς δίνει την πρώιμη εικόνα αυτής της γραμμής θηρευτών, ταυτόχρονα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηωράπτωρ είχε λανθασμένα θεωρηθεί ως το πρώτο σαρκοφάγο θηριόποδο" εξηγεί ο Πολ Σερένο, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η νέα ανακάλυψη ρίχνει διαφορετικό φως στην εξέλιξη του είδους: ενώ και οι δύο ζούσαν την ίδια περίπου περίοδο, ο Ηωδρομέας διαθέτει μερικά ιδιαζόντως χαρακτηριστικά γνωρίσματα των θηριόποδων, που λείπουν από τον Ηωράπτορα. Μετά την ανακάλυψη του Ηωδρομέα, είναι πλέον εφικτή η σύγκριση και παρατήρηση των λεπτομερειών που κάνουν τη διαφορά. "Αν γινόταν τα δύο ζώα να περάσουν από μπροστά σου αυτή τη στιγμή, πραγματικά δεν θα μπορούσες να καταλάβεις ότι είναι διαφορετικά", λέει ο Σερένο.

Πηγή: pyles.tv