ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φονικοί σεισμοί ακόμα και 9 Ρίχτερ απειλούν την Ελλάδα

Φονικοί σεισμοί ακόμα και 9 Ρίχτερ απειλούν την Ελλάδα

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», το οποίο προβλέπει μεγάλους σεισμούς μελλοντικά στην Ευρώπη γενικά και συγκεκριμένα και στη χώρα μας.


Σε επιστημονικό άρθρο με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη», παρουσιάζεται έρευνα 50 σεισμολόγων και μηχανικών, στην οποία αναλύονται χάρτες με όλες τις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και εξετάζονται τα ενδεχόμενα μεγάλων σεισμών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe) και ως περιοχές σημαντικού κινδύνου χαρακτηρίζονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία.

Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με την έρευνα, κινδυνεύουν να βιώσουν τις συνέπειες σεισμών της τάξης των 9 βαθμών Ρίχτερ, γεγονός που όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς θα είναι καταστροφικό για ανθρώπους και υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως η μελέτη μιλά για σεισμούς ανάλογους με εκείνον που προκάλεσε το Μάρτιο του 2011 τις καταστροφές της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και το πολύνεκρο τσουνάμι, κάτι που αυξάνει την αγωνία.

Στους χάρτες που παρουσιάστηκαν ως περιοχές υψηλού κινδύνου (με βαθύ κόκκινο και μωβ χρώμα στους χάρτες) περιλαμβάνονται η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μέρος του Κορινθιακού Κόλπου.

Παρεμβαίνοντας στην έντονη ανησυχία πάντως, ο γνωστός σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως δεν ασπάζεται απόλυτα τα όσα καταγράφονται, ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά «πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε». Θέλησε πάντως να καθησυχάσει τον κόσμο, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει «ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας».

Είναι η πρώτη φορά πάντως που δίνονται στη δημοσιότητα χάρτες με τόσο λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη, οι οποίοι προκύπτουν από επεξεργασία ιστορικών δεδομένων για τους σεισμούς στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

«Επικίνδυνη» η περιοχή για σεισμούς το επόμενο εξάμηνο!