ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Tο «νόμπελ των υπολογιστών» για τη μηχανή της ανθρώπινης σκέψης

Tο «νόμπελ των υπολογιστών» για τη μηχανή της ανθρώπινης σκέψης
Στον καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Λέσλι Βάλιαντ απονέμεται το φετινό βραβείο Turing ...

Στον καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Λέσλι Βάλιαντ απονέμεται το φετινό βραβείο Turing ή αλλιώς «το Νόμπελ της επιστήμης των υπολογιστών» με έπαθλο 250.000 δολάρια.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, έθεσε τα θεμέλια για τις μηχανές που μαθαίνουν και μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του είναι ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!

«Το έργο του προσέφερε μοντέλα τα οποία ενέπνευσαν λύσεις για θεμελιώδη ερωτήματα όπως το πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί ως υπολογιστής» δήλωσε ο Άλεν Σεζνέ, πρόεδρος της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (ACM), από την οποία απονέμεται το βραβείο.

Το βραβείο παίρνει το όνομα του Άλαν Τιούρινγκ, του διάσημου Βρετανού μαθηματικού που πρότεινε, ως κριτήριο για τους υπολογιστές που πρέπει να θεωρούνται νοήμονες τα εξής: Ένας ανεξάρτητος κριτής έχει ξεχωριστούς διαλόγους με έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Αν δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο άνθρωπος, η μηχανή δικαιούται να ισχυριστεί ότι διαθέτει ανθρώπινη νοημοσύνη.