ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς πεθαίνουν τα άστρα;

Πώς πεθαίνουν τα άστρα;

Ο θάνατος ενός άστρου είναι μία εντυπωσιακή εκρηκτική διαδικασία, γνωστή και ως «σουπερ νόβα», η οποία για χρόνια απασχολεί τους αστροφυσικούς παγκοσμίως. Για πρώτη φορά όμως οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που πυροδοτεί αυτές τις εκρήξεις.

Πρόκειται για τα λεγόμενα Μάγναστρα, αστέρες νετρονίων με ελλειψοειδές σχήμα εκ περιστροφής και πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο που φτάνει μέχρι και 100 ΓιγαΤέσλα (το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι μόλις 60 ΜικροΤέσλα)

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατηρούσαν δύο υπερ-φωτεινές σουπερνόβες δύο από τα φωτεινότερα άστρα που εκρήγνυνται στο Σύμπαν, για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεωρίες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η φωτεινότερη σουπερνόβα προκαλείται από σούπερ - ογκώδη αστέρια που εκρήγνυνται, τα νέα ευρήματα συνιστούν ότι η προέλευσή τους μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από έναν τύπο της έκρηξης μέσα στον πυρήνα του άστρου, την οποία δημιουργεί ένα μικρότερο αλλά εξαιρετικά πυκνό και ταχύτατα περιστρεφόμενο μάγναστρο.