ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ασθενείς με παραλυσία θα παίζουν μουσική στο μέλλον

Οι ασθενείς με παραλυσία θα παίζουν μουσική στο μέλλον
Την ευκαιρία να παίξουν μουσική, μόνο με τη βοήθεια του εγκεφάλου τους, θα έχουν στο εξής οι ασθενείς με παραλυσία...

Την ευκαιρία να παίξουν μουσική, μόνο με τη βοήθεια του εγκεφάλου τους, θα έχουν στο εξής οι ασθενείς με παραλυσία.

Αυτό θα γίνεται μέσω ενός νέου συστήματος, το οποίο θα μπορεί να συνδέσει τον εγκέφαλο με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η διαδικασία θα είναι αρκετά απλή, αφού σύμφωνα με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πλίμουθ και του Έσσεξ, το νέο σύστημα θα πιάνει τους παλμούς των εγκεφαλικών κυττάρων, μετατρέποντάς τους μέσω του υπολογιστή τους, σε μελωδίες.

Το «μυστικό» για να μπορούν οι ασθενείς να συνθέσουν τη δική τους μουσική, θα είναι να μάθουν να συσχετίζουν κάποια εγκεφαλικά σήματα τα οποία θα βλέπει στην οθόνη του, με συγκεκριμένα μουσικά μοτίβα. Πάνω σε αυτό βασίστηκε και η έρευνα, αφού οι μελετητές κατάφεραν χρησιμοποιώντας την ήδη δοκιμασμένη τεχνικής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, να εισάγουν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο και να συλλάβουν τα πιο αδύναμα ηλεκτρικά συστήματα των νευρώνων.

Ετσι, οι χρήστες στρέφοντας απλά την προσοχή τους σε κάποια κουμπιά που αναβοσβήνουν στην οθόνη, θα μπορούν να τα πατάνε. Μοναδική προϋπόθεση, θα είναι να μπορούν να ελέγξουν την κίνηση των ματιών τους, χρησιμοποιώντας τα ως «ποντίκι» του υπολογιστή τους.