ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χάνα Άρεντ: 108η επέτειος της γέννησης της στο σημερινό Doodle της Google

Χάνα Άρεντ: 108η επέτειος της γέννησης της στο σημερινό Doodle της Google

Την Χάνα Άρεντ τιμάει στο σημερινό της Doodle η Google.

Η γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος, Χάνα Άρεντ γεννήθηκε σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου το 1906, και απεβίωσε το 1975, σε ηλικία 69 ετών.

Η Άρεντ σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ υπό τον Μάρτιν Χάιντεγκερ με τον οποίο είχε μια μακροχρόνια και θυελλώδη ρομαντική ερωτική σχέση, για την οποία αργότερα τής ασκήθηκε κριτική εξαιτίας της υποστήριξης του Χάιντεγκερ προς το ναζιστικό κόμμα ενόσω ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Αργότερα μετέβη στην Χαϊδελβέργη όπου, υπό την επίβλεψη του υπαρξιστή φιλοσόφου Καρλ Γιάσπερς, συνέγραψε την διατριβή της σχετικά με την έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου.

Παντρεύτηκε τον Γκύντερ Στερν, μετέπειτα γνωστό ως Günther Anders, το 1929 στο Βερολίνο (χώρισαν το 1937), και αργότερα τον μαρξιστή Heirich Blücher, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφός της και επηρέασε καταλυτικά τον πολιτικό της στοχασμό.

Με την άνοδο του Ναζισμού κατέφυγε στη Γαλλία και, μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.

Έγραψε πολλά έργα πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό καθώς και μελέτες για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με γνωστότερο έργο το "The Origins of Totalitarianism".

Έργα της μεταφρασμένα στα Ελληνικά είναι:

(1986) Η ανθρώπινη κατάσταση, Γνώση

(1998) Άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς, Νησίδες

(2005) Για την επανάσταση, Νησίδες (2000) Περί βίας, Αλεξάνδρεια

(2006) Για την επανάσταση, Αλεξάνδρεια

(2008) Η πολιτική φιλοσοφία του Καντ, Νήσος

(2009) Υπόσχεση πολιτικής, Κέδρος

(2009) Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ, Νησίδες

(2009) Η ανθρώπινη κατάσταση, Γνώση

(2012) Η κρίση της κουλτούρας και άλλα κείμενα, Στάσει Εκπίπτοντες

(2012) Ελευθερία, αλήθεια και πολιτική, Στάσει Εκπίπτοντες