ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Philae εντόπισε ζωή στον κομήτη Τσούρι;

Το Philae εντόπισε ζωή στον κομήτη Τσούρι;

Οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, τη βάση δηλαδή της ζωής, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του και… κοιμηθεί, ανίχνευσε το ρομπότ Philae, όπως ανακοίνωσαν Γερμανοί επιστήμονες - Οιπρώτες φωτογραφίες από τη «μαγική» στιγμή της προσγείωσης στον κομήτη 67P/C-G.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής στον κομήτη «Τσούρι» ήταν να διαπιστωθεί εάν ενώσεις άνθρακα και - μέσω αυτών - η ζωή, μπορεί να έφτασαν στη Γη από κάποιον κομήτη, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν μεταξύ των μορίων που ανιχνεύτηκαν περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, όμοιες με αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο — όπως είναι το πλήρες όνομά του — μετά από ταξίδι δέκα ετών στο διάστημα πάνω στο διαστημικό σκάφος Rosetta, με αποστολή να βρει στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και ενδεχομένως πώς εμφανίστηκε η ζωή.

Ολοκλήρωσε την 57ωρη αποστολή του στην επιφάνεια του κομήτη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αφού έστειλε στους επιστήμονες δεδομένα από τα πειράματα που διεξήγαγε.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κομήτες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και σε αυτούς έχουν διατηρηθεί οργανικά μόρια, σαν να επρόκειτο για «κάψουλες του χρόνου».

Το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Φίλαι κατάφερε να «μυρίσει» την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Το ρομπότ τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αναζητώντας πάντα οργανικά μόρια, όμως είναι ακόμα άγνωστο αν κατάφερε τελικά να μεταφέρει ένα δείγμα στο COSAC για ανάλυση.

Το εργαλείο MUPUS με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το ρομπότ και το οποίο μετρά την πυκνότητα και τις θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη έδειξε εξάλλου ότι η επιφάνειά του Τσούρι δεν ήταν τόσο μαλακή όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Ένας αισθητήρας που επρόκειτο μάλιστα να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη δεν τα κατάφερε τελικά. Το DLR υποθέτει ότι αφού πέρασε ένα στρώμα σκόνης πάχους 10-20 εκατοστών, ο αισθητήρας χτύπησε σε ένα άλλο υλικό, σκληρό σαν πάγο. «Εκπλαγήκαμε. Δεν περιμέναμε τόσο σκληρό πάγο στο έδαφος», είπε ο Τίλμαν Σπον, ο επικεφαλής της ομάδας MUPUS του DLR.

Ο Σπον σημείωσε τέλος ότι το MUPUS μπορεί να λειτουργήσει ξανά εφόσον φτάσει αρκετό ηλιακό φως στο Φίλαι για να φορτίσουν οι μπαταρίες του, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν να συμβεί όταν ο κομήτης πλησιάσει στον ήλιο…

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τη «μαγική» στιγμή που το ρομπότ Philae προσγειώνεται στον κομήτη 67P/C-G.

Πρόκειται για τρεις διαδοχικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το Rosetta με διαφορά περίπου πέντε λεπτών.

Η πρώτη, η οποία έχει τραβηχτεί 3΄34΄΄ πριν την τελική προσεδάφιση, εμφανίζει το Philae, περίπου 250 μέτρα από την επιφάνεια του κομήτη. Η δεύτερη είναι τραβηγμένη περίπου 1΄26΄΄ μετά την προσεδάφιση, με τη σκούρα περιοχή να εκτιμάται αρχικά πως πρόκειται για σκόνη που πιθανότατα σήκωσε το ρομπότ ακουμπώντας στην επιφάνεια του κομήτη. Μια προσεκτικότερη ωστόσο ματιά έδειξε πως ήταν το ίδιο το Philae μετά την αναπήδησή του!

Στην τρίτη, τέλος, φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA φαίνεται μια πράσινη κουκίδα που δεν είναι άλλο από το σημείο προσεδάφισης, όπως υπολογίστηκε από τους επιστήμονες μετά την αναπροσαρμογή των δεδομένων.

Σχετικές ειδήσεις