ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «ρολόι» που ενημερώνει για κρίσεις επιληψίας

Το «ρολόι» που ενημερώνει για κρίσεις επιληψίας

Αν και οι επιληπτικές κρίσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, είναι χρήσιμο να παρακολουθείται η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν και να μπορούν τα άτομα στο στενό περιβάλλον του ασθενή να γνωρίζουν πότε ακριβώς πρέπει να σπεύσουν σε βοήθεια.

Οι γονείς που έχουν παιδιά, τα οποία πάσχουν από επιληψία, ανησυχούν ότι μια κρίση μπορεί να συμβεί όταν εκείνοι δεν είναι κοντά τους.

Τώρα, μια νέα συσκευή που φοριέται στον καρπό σαν ρολόι μπορεί να παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού φορτίου στο δέρμα και από εκεί να διακρίνει τα πρώιμα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης.

Η συσκευή ονομάζεται Embrace και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Empatica με τη βοήθεια του Media Lab του πανεπιστημίου του ΜΙΤ.

Η συσκευή έχει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που εφάπτονται με το δέρμα, ένα θερμόμετρο για να παρακολουθεί τις αλλαγές της θερμοκρασίας και επιταχυνσιόμετρα που ανιχνεύουν την κίνηση. Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, η ηλεκτροδερμική δραστηριότητα αυξάνεται, ακολουθώντας την ηλεκτρική υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου.

Μια ταχεία μεταβολή της θερμοκρασίας και μια απότομη κίνηση ή ανατάραξη μπορεί επίσης να "διαβαστεί" από την συσκευή.

Από τη στιγμή που το Embrace «αναγνωρίσει» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιληπτική κρίση, στέλνει μήνυμα στο smartphone με το οποίο είναι συνδεδεμένη και έτσι ενημερώνεται άμεσα κάποιος που μπορεί να σπεύσει να βοηθήσει τον ασθενή.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις