ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δουλεύουμε καλύτερα αλλά και περισσότερο λόγω του Internet

Δουλεύουμε καλύτερα αλλά και περισσότερο λόγω του Internet

Το Διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στην επαγγελματική μας ζωή αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον μας έχει βοηθήσει σε αυτήν. Αυτό ήταν το ερώτημα που απασχόλησε τους ερευνητές του αμερικανική Pew Research Center και οι απαντήσεις που πήρε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα -άπαντες εργαζόμενοι σε εταιρείες στις ΗΠΑ πάντως- θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρκετά ενδιαφέροντες.

Του Δημήτρη Μαλλά

Κατ' αρχήν, η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, έδειξε ότι το 92% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Internet δεν μείωσε την παραγωγικότητα τους. Το 46% απάντησε μάλιστα ότι τους έκανε περισσότερο παραγωγικούς. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 54% δήλωσε ότι το Διαδίκτυο είναι "πολύ σημαντικό" για να γίνει σωστά η δουλειά.

Παρ' όλα αυτά η παραγωγικότητα έχει και ένα τίμημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την αύξηση στις ώρες εργασίας. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε το 35% των ερωτηθέντων. Ενδεχομένως, η αίσθηση αυτή να υπάρχει γιατί πλέον με το Διαδίκτυο και τα εργαλεία που υπάρχουν, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να εργάζεται και όταν δεν βρίσκεται στο γραφείο του. Και η απάντηση σε ένα email θεωρείται άλλωστε δουλειά.

Όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί μόλις το 4% χαρακτήρισε την κοινωνική δικτύωση ως "πολύ σημαντική" για τη δουλειά που κάνουν. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερο. Από την άλλη πλευρά, όμως, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα αφεντικά τους εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες και το πιθανότερο είναι πως σε αυτές περιλαμβάνουν και το Facebook.

Σχετικές ειδήσεις