ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπήκαμε στην εικονική πραγματικότητα του HTC Vive και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Μπήκαμε στην εικονική πραγματικότητα του HTC Vive και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Τη δυνατότητα να εισέλθουμε σε έναν εντυπωσιακό και άκρως ονειρικό και ψηφιακό κόσμο εικονικής πραγματικότητας έδωσε η HTC σε έναν περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του φετινού Mobile World Congress. Και η εμπειρία που είχαμε από το Vive, το οποίο η HTC έχει αναπτύξει μαζί με τη διάσημη εταιρεία video games Vive μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο εντυπωσιακή.

Του Δημήτρη Μαλλά

Το Vive είναι μία συσκευή εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), μία κάσκα που σε βάζει σε έναν διαφορετικό και απολύτως ψηφιακό κόσμο. Η εμπορική διάθεσή της θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2015 χωρίς, όμως, ακόμη να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφού φόρεσα την κάσκα, οι άνθρωποι της HTC μας έδωσαν τα χειριστήρια –τα οποία ήταν ενσύρματα αλλά στην εμπορική έκδοση θα είναι ασύρματα- και η επίδειξη άρχισε. Κατ’ αρχήν, η ποιότητα της εικόνας είναι εντυπωσιακή καθώς είναι αντίστοιχη με εκείνης μίας τηλεόρασης full HD. Η απόκριση στις κινήσεις, επίσης, ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα, καθώς μπορούσα να κινηθώ μέσα στο χώρο και να νομίζω ότι κινούμαι σε έναν πραγματικό και όχι έναν ψηφιακό κόσμο. Μάλιστα, σε ένα από τα προγράμματα επίδειξης που σε βάζει στο βυθό και εμφανίζεται μία τεράστια φάλαινα, νομίζεις ότι θα σε χτυπήσει το πτερύγιο της! Σε περίπτωση που πλησίαζα πολύ στον …κανονικό τοίχο του δωματίου εμφανιζόταν ένα ψηφιακό πλέγμα που με προειδοποιούσε ότι θα πρέπει να αλλάξω κατεύθυνση.

Επιπλέον, με τα χειριστήρια μπορείς να κάνεις διάφορες κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, μπορείς να πιάσεις τρισδιάστατα αντικείμενα και να τα χρησιμοποιήσεις σαν να τα κρατούσες πραγματικά. Στο demo που σε τοποθετεί μέσα σε μία κουζίνα, πήρα ένα πιάτο και το πέταξα κάτω για να το δω να σπάει!

Ο ψηφιακός κόσμος μέσα στο HTC Vive είναι τρισδιάστατος και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα επίδειξης που ζωγραφίζεις στον αέρα ότι επιθυμείς, μπορείς να πας από πίσω και να δεις το δημιούργημα σου από μία διαφορετική οπτική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει κιόλας ότι το HTC Vive δεν απευθύνεται μόνο στο χώρο των games αλλά μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις, ιδίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα μπορούσαν να ζωγραφίζουν με το HTC Vive ή να μαθαίνουν να φτιάχνουν μηχανές και διάφορα αντικείμενα μέσα σε ένα εικονικό εργαστήριο με απόλυτη ασφάλεια και τη δυνατότητα να κάνουν λάθη!

Ακόμη, οι τρισδιάστατες δυνατότητες της συσκευής επιτρέπουν σε έναν αρχιτέκτονα να δει με έναν διαφορετικό τρόπο τη μακέτα ενός κτιρίου. Πρακτικά, οι εφαρμογές του HTC Vive θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι δημιουργοί λογισμικού που θα πάρουν το developer kit –το οποίο είναι αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες.
Η κάσκα θα συνδέεται σε PC, ενώ στο πακέτο θα περιλαμβάνονται και δύο μικρά μηχανήματα που θα τοποθετούνται μέσα στο δωμάτιο που θα κινείται ο χρήστης.

Προσωπικά, δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Άλλοι συνάδελφοι υποστήριζαν ότι είναι το καλύτερο σύστημα virtual reality που έχουν χρησιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου εμπειρία ήταν εντυπωσιακή και πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και την έκδοση που θα απευθύνεται στους καταναλωτές όταν αυτή κυκλοφορήσει.

Πάντως, ξέρω ότι βγήκα μετά από 20 λεπτά και νόμιζα ότι ήμουν μέσα ούτε 10 λεπτά, ενώ υπήρχε ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο μου.

Σχετικές ειδήσεις