ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φορητό υπολογιστή παρουσίασε η Microsoft!

Φορητό υπολογιστή παρουσίασε η Microsoft!

Μαζί με τα πρώτα smartphones της που χρησιμοποιούν τα Windows 10

Του Δημήτρη Μαλλά

Σε μία εταιρεία με πλήρη γκάμα όσον αφορά το κομμάτι των ψηφιακών συσκευών αρχίζει να μετατρέπεται η Microsoft που παρουσίασε τον πρώτο της υπολογιστή. Το Surface Book συγκέντρωσε την προσοχή όσων βρέθηκαν στην παρουσίαση του αμερικανικού κολοσσού στη Νέα Υόρκη όπου, μεταξύ άλλων παρουσίασε και τα πρώτα smartphones της με προεγκατεστημένα τα Windows 10.

Τα συγκεκριμένα smartphones (Lumia 950, Lumia 950 XL και Lumia 550) είναι τα μόνα από τα νέα προϊόντα της Microsoft που θα δούμε στην ελληνική αγορά να διατίθενται επισήμως, καθώς τόσο το Surface Book όσο και το νέο Surface Pro 4 δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέσα στο 2015.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Surface Book ήταν το προϊόν που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα, όντας ένα εξαιρετικά λεπτό μηχάνημα με οθόνη 13,5 ιντσών, η οποία μπορεί να αποσπασθεί από το πληκτρολόγιο και να μετατραπεί σε tablet. Ο επεξεργαστής προέρχεται από την οικογένεια Intel Core 6ης γενιάς, ενώ η μπαταρία μπορεί να προσφέρει -θεωρητικά- έως 12 ώρες συνεχούς λειτουργίας, επίδοση αρκετά εντυπωσιακή. Οι άνθρωποι της Microsoft υποστήριξαν ότι το Surface Book επαναπροσδιορίζει την έννοια του φορητού υπολογιστή, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος ξεκινά από τα 1499 δολάρια (στις ΗΠΑ).

Όσον αφορά το Surface Pro 4 έρχεται με οθόνη 12,3 ιντσών, Intel Core επεξεργαστές και πάχος μόλις 8,4 χιλιοστών, ενώ επιπλέον είναι 30% ταχύτερο σε σχέση με το Surface Pro 3. Και τα δύο μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου.

Τον Νοέμβριο αναμένονται τα νέα smartphones που έχουν ως μεγάλο ατού τα Windows 10. Τα Lumia 950 και 950 XL αποτελούν ενδεχομένως το μεγαλύτερο “στοίχημα” της Microsoft στο χώρο των smartphones, όπου έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τη Google και τη Microsoft. Η πρώτη εντύπωση είναι πως τα smartphones με Windows 10 είναι εξαιρετικά γρήγορα και εύχρηστα, αν και το μεγάλο ατού δείχνει να είναι η δυνατότητα να μετατραπούν σε έναν προσωπικό υπολογιστή συνδέοντας τα, μέσω ενός αξεσουάρ ονόματι Display Dock, με μία οθόνη υπολογιστή, ενώ επιπλέον μπορούν να συνδεθούν και με ασύρματα πληκτρολόγια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα, η διαφορά των δύο μοντέλων είναι ότι το Lumia 950 έχει οθόνη 5,2 ιντσών και το Lumia 950 XL οθόνη 5,7 ιντσών. Η οπίσθια κάμερα είναι στα 20 megapixel και η εμπρόσθια στα 5 megapixel, ενώ τα δύο νέα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο με την τιμή να ξεκινά στις ΗΠΑ από τα 549 δολάρια. Ακόμη, η Microsoft ανακοίνωσε ένα ακόμη smartphone με Windows 10, το Lumia 550 με τιμή πώλησης (στις ΗΠΑ) τα 139 δολάρια.

Επιπλέον, η Microsoft ανακοίνωσε το Band 2, το νέο της smartband (σ.σ. συσκευή που φοριέται στο χέρι και καταγράφει τις λειτουργίες του σώματος), το οποίο χαρακτηρίζεται από μία κυρτή οθόνη και δείχνει αρκετά όμορφο, αν και τα 249 δολάρια που θα είναι η τιμή πώλησης δεν το κάνει και ιδιαίτερα προσιτό.
Τέλος, η Microsoft ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προωθεί το HoloLens, τη δική της πρόταση όσον αφορά το χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Ο αμερικανικός κολοσσός έκανε γνωστό ότι από τις αρχές 2016 θα είναι διαθέσιμη η ειδική έκδοση του HoloLens για δημιουργούς εφαρμογών με ένα κόστος που θα είναι της τάξεως των 3000 δολαρίων. Κάτι που σημαίνει ότι η έκδοση του HoloLens για τους καταναλωτές θα πρέπει να αναμένεται κάποια στιγμή προς το τέλος του 2016.